用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 點捒?學之園定劍鳴?
go

點捒?學之園定劍鳴? [複製鏈接]

如題, 請多多指教.
   0    0    0    0

原帖由 Oyee 於 10-5-24 16:58 發表
如題, 請多多指教.

我會揀劍鳴!  因為我想小朋友入傳統小學, 佢地小一派位好過學之園好多.

醒目開學勳章

原帖由 cacanov06 於 10-5-24 17:12 發表

我會揀劍鳴!  因為我想小朋友入傳統小學, 佢地小一派位好過學之園好多.

劍鳴小一派位好過學之園好多?  我知學之園已經公佈左 09/10 小一派位, 唔知你有無劍鳴09/10小一派位可以作比較呢?

hi IYHV, i can't find the placement result for 09/10 in LH website, please advice where to find it, thx!

原帖由 lyhv 於 10-5-24 17:43 發表

劍鳴小一派位好過學之園好多?  我知學之園已經公佈左 09/10 小一派位, 唔知你有無劍鳴09/10小一派位可以作比較呢?

我是以過往幾年成績表比較的! 我無KM今年派位成績, 我唔係KM內部職員呢!  大家都係係WEBSITE 度睇!  
呢位MAMI 我知學之園收左你個小朋友, 對於其它KG同LH 比較, 唔洗咁大反影要反問番人攞料, 係麻?  或者問人既同時都應該要講聲"唔該"!

醒目開學勳章

原帖由 Oyee 於 10-5-24 17:54 發表
hi IYHV, i can't find the placement result for 09/10 in LH website, please advice where to find it, thx!

Hi Oyee, 以我所知個result未正式發佈於網上, 因為統一派位個result要下星期先知!  但自己申請的私立和直資結果已經有, 學之園亦已發送給其現就讀學生的家長, 你可以在這裡 "學之園-海逸" 的forum找到.  至於覺得個result好唔好, 那需要各家長自行判斷, 畢竟每個人嘅要求都唔同!

醒目開學勳章

原帖由 cacanov06 於 10-5-24 18:08 發表

我是以過往幾年成績表比較的! 我無KM今年派位成績, 我唔係KM內部職員呢!  大家都係係WEBSITE 度睇!  
呢位MAMI 我知學之園收左你個小朋友, 對於其它KG同LH 比較, 唔洗咁大反影要反問番人攞料, 係麻?  或者問人既同 ...

唔好意思, 我下次會記得講"唔該", 今次我真的一時忘記, 請你原諒!  另外, 希望你唔好誤會我有任何踩低KM的意圖, 好失禮咁講, 我個仔都有考KM, 但亦都只不過係waiting list....我之所以想問亦因為我個仔係排緊waiting list, 如果我咁好彩KM突然間call我話收我個仔, 咁我都可以知道KM個result, 我可以作比較!

其實講小學派位好是否理想, 主要係睇考直資/私校的成績, 因為派去好的津校官校人數較多, 不是學校的功勞, 亦可能唔關你事, 因為你唔係住個區或沒有相關的分數.  

所以大家對比劍嗚/學之園哪一間派位較理想時, 要細心睇下邊一間考直資/私校的成功率較高.  

我不多說了, 大家一對比就清楚.

Thank you

醒目開學勳章

原帖由 Oyee 於 10-5-24 18:30 發表
Thank you

you are welcome!  今次我有記得要禮貌啲啦, haha...好似教緊我自己個仔...hehe...

我家姐個女兩間都讀過, 佢鍾意KM多少少!

Why? Is she still studing in KM now?

原帖由 ol_bb 於 10-5-24 20:45 發表
我家姐個女兩間都讀過, 佢鍾意KM多少少!

原帖由 shootingstar 於 10-5-24 18:25 發表
其實講小學派位好是否理想, 主要係睇考直資/私校的成績, 因為派去好的津校官校人數較多, 不是學校的功勞, 亦可能唔關你事, 因為你唔係住個區或沒有相關的分數.  

v. well said. :)

many parents being misleaded by the so-called good placement result to government/ subsided school of kinders. they r totally related to the kids' but NOT the kinders.

so, it's nearly meaningless to check the result of 官津校派位, particularly now with so little seat remained in the "knocking the door" stage and the timing (before June) with no "knocking the door" result yet.

we should check the  考直資/私校的成績. it's not a placement. this really shows the "result" of the kinders.

thus, as responsible kinders, they should list the "result" of  官津校派位 and "result" of 考直資/私校的成績 separately, instead of mixing them together and create "unnecessary" confusion to parents.

It would be much better if they can list a separate item of "result" of "knocking the door", particularly those "claimed" to have "special linkage" with some famous "gov't/subsided schools". :)

原帖由 cacanov06 於 10-5-24 17:12 發表

你仍然相信入KM可以大d機會入LS?

原帖由 Oyee 於 10-5-24 16:58 發表
如題, 請多多指教.

睇你要d乜,我give up左KM offer 而揀LH(凱帆),因我要2文3語强既學校,而且LH academic都不錯。上周四LH(LV)校打電話給我話有位,都未決定凱帆好定LV好...

原帖由 brrbaby2007 於 10-5-25 10:22 發表

你仍然相信入KM可以大d機會入LS?

No la.  你睇d唔睇d, 我已講過LS不是我杯茶啦!
我是回應樓主問題, 關咩LS 事呀?  

原帖由 brrbaby2007 於 10-5-25 10:29 發表

睇你要d乜,我give up左KM offer 而揀LH(凱帆),因我要2文3語强既學校,而且LH academic都不錯。昨天LH(LV)校打電話給我話有位,都未決定凱帆好定LV好...

如果2者之間, 我會揀LV校因為K2/K3有全日嘛!  等小朋友早D適應P1生活!  同埋個度有日文學呢!

醒目開學勳章

原帖由 brrbaby2007 於 10-5-25 10:29 發表

睇你要d乜,我give up左KM offer 而揀LH(凱帆),因我要2文3語强既學校,而且LH academic都不錯。昨天LH(LV)校打電話給我話有位,都未決定凱帆好定LV好...

LV campus 好似喺大啲嘅班級會有多些興趣班可以選擇, 但凱帆有戶外, 而再睇落去當然係睇邊間近你屋企或邊間近你返其他興趣班(如有)啦!

原帖由 cacanov06 於 10-5-25 10:43 發表

如果2者之間, 我會揀LV校因為K2/K3有全日嘛!  等小朋友早D適應P1生活!  同埋個度有日文學呢!

Thanks! 我都冇留意日文呢樣嘢tim,日文N1開始學嗎?

其實2間比較從與NET老師傾談中我覺得凱帆既老師好似experience d,好多人話呢間係LH中教得最好,而LV既校舍好似好d,凱帆校舍雖有open area但好似工廠。

你講得o岩,如果翻全日我都會輕鬆好多

原帖由 lyhv 於 10-5-25 11:04 發表

LV campus 好似喺大啲嘅班級會有多些興趣班可以選擇, 但凱帆有戶外, 而再睇落去當然係睇邊間近你屋企或邊間近你返其他興趣班(如有)啦!

我住在2校中間所以location唔係問題,其實LV campus應係細d但有seaview會覺得大d。我冇研究過興趣班,N1有乜班上呢?
‹ 上一主題|下一主題