用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 想買kawai K5 新琴
go

想買kawai K5 新琴 [複製鏈接]

而家柏斯做緊promotion, $39800 係唔係最平架啦, 暑假會唔會再抵d 呢?
   0    0    0    0

我都想買Kawaii,在K5,K6同K8之間猶豫。我小朋友之前系柏記上課,拒地quote個價K5 系39200.

簽名被屏蔽

kawai K5

我都想買k5,有沒有優惠?

原帖由 ming2 於 10-6-2 19:18 發表

個價就應該唔再係summer再減架啦..至於discount...你check pm la

簽名被屏蔽

原帖由 ming2 於 10-6-5 18:40 發表

我都覺得Tokiwa唔錯,不過可惜個牌子唔多人識...所以唔識0既家長就寧願揀大牌子會覺得安心d嘛....可以理解0既...

MING2,

你好呀, 我女女剛剛學琴一年, 現在大約為一級, 其實yamaha 及 kawai 那一款較好, 因不想中間再換琴, 你覺得邊款較適合呢? 別價錢多小? thanks

PS..唔知點解pm唔到

簽名被屏蔽

cwol888,

個人認為,yahama廣告多, 分行多... 所以鋼琴的retail price 比較貴。音色同琴身既木厚度都有關係,如果以4萬呢個budget 黎講,yahama的質素係差d ... 最簡單你睇佢琴身背板既木係好薄既木板;不過... 如果以第時二手價黎講,yahama好價d, 因為出名d 嘛~~~

相反kawai而家由柏斯最代理冇耐,佢的價錢同品質都okay。用返4萬呢個budget黎睇,你買到既琴可以係K5以上,琴身厚d, 聲音沉實d ... 第時阿女即使學到演奏級其實都夠用。

yahama同kawai琴都各有好處,如果你想有更多discount 可以pm我... 希望都幫到你^^

ming2
My daughter learn to play piano for 3 months only.  We plan to buy Kawai or Yamaha for her.  Not yet decide which one to buy, now comparing Yamaha (U1) and Kawai (K5), which one is better, except comparing the price.

Pls also check pm.
Many thanks

簽名被屏蔽

ming2,

能否pm Yamaha (U1) and Kawai (K5)的分別, 囡囡考慮買二手琴, 因現時的是朋友送, 朋友已用了十多年, 加上放置在家一段時間及而家才用了年多的囡囡, 發覺應該要換了.  我無經驗,  所以請指教.

原帖由 ming2 於 10-6-14 04:12 PM 發表

nicolemama

個分別我已經係個pm覆左你啦...你check check la.
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結

簽名被屏蔽

我都找緊二手Yamaha (U1). 有無資料可以給我? thx

My daughter is learning Grade 2, do you recommend Yamaha U1 or YM5 ? Thanks

Yamaha U1 or YM5

May I know the difference between Yamaha U1 & Ym5, are they all "real" made in Japan?

Thanks for your advices

醒目開學勳章

我自己覺得啦
如果真係依家有琴係樹, 個小朋友又細, 又學得吾係太高grade
真係不如等佢地再大d, 再同佢地去試買yamaha 定係kawai

好似我女甘, 我本來想買k5 比佢, but 好彩我同佢去試左, 佢吾鍾意個琴建太實

之後再去通利試
試u1 同u3
佢又吾鍾意u3 既聲, 係鍾意u1

要記住小朋友先係用家, 你吾係, 如果買左返黎, 佢覺得d 琴質/琴建吾鍾意, 到時又要換又係麻煩, 當然, 呢d, 真係要到個小朋友大d, 同埋學返甘上下先識得揀鍾意同吾鍾意

簽名被屏蔽

nicolemama, 收到你的pm... 不如在呢度同大家一齊share下丫 ...

U1 同 YM5 相差$10,000,同ming2 講既大概差唔多,U1的hammer 靚d ,所以音色同埋個外型靚少少咁囉 ... 以我所知,U1同YM5的parts 同裝工都係日本原裝黎香港的;

至於KAWAI,K5都係日本原組原裝的,佢有一個"平價細佬"model KU-123P 同K5大致相,差價平大概1萬,因為KU-123就係在大陸裝的。

希望幫到你丫 ^^

Applemore & ming2
Thank you very much for your replies and advices.
My daughter tried both and she made the decision

‹ 上一主題|下一主題