用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 第一輪o既問題, 我有D o野唔係好明...
go

第一輪o既問題, 我有D o野唔係好明... [複製鏈接]

因為我未搞過, 唔係好明白d遊戲規則, 所以想請教各位...

我囡囡今年9月升K3, 要幫佢選小學, 囡囡係首名子女而我自己本身係油天舊生有分計o既~

1st round果陣我一心諗住有分計1st只可以揀一間就梗係油天啦, 當然唔一定會收我個囡我都有心理準備, 如果唔收佢2nd round o既校網係41網, 我多數會揀協恩/Maryknoll, 但我朋友話o既然有41網, 叫我1st唔好報油天報返協恩/Maryknoll, 就算唔收2nd round再抽過, 再唔得去叩門先有可能收佢~

其實油天/協恩/Maryknoll我都好ok, 當然一條龍係最好o既選擇, 1st round考協恩/Maryknoll但我係冇分計都8,9成唔會入到, 真係值得give up油天嗎?

thank you!

0    0    0    0

醒目開學勳章

1) 協恩唔係41網
2) 如果你唔係協幼, 我覺得你都係唔好諗佢o勒~~
3) 41網係重災區, 大部份41網o既女仔都報Maryknoll, 同區大抽獎入o既機會都唔知有冇30%~~~
4) 除非有門路, 如果唔係都幾難去叩協恩or Maryknoll o既門

如果我係你, 我會揀油天.

原帖由 Geni 於 10-6-28 16:31 發表
1) 協恩唔係41網
2) 如果你唔係協幼, 我覺得你都係唔好諗佢o勒~~
3) 41網係重災區, 大部份41網o既女仔都報Maryknoll, 同區大抽獎入o既機會都唔知有冇30%~~~
4) 除非有門路, 如果唔係都幾難去叩協恩or Maryknoll o既 ...

Oh, 原來協恩唔係, 我都係朋友講我聽, thank you~
咁我想請問1st 揀唔揀同叩門收唔收有冇直接關係呢?

頭輪冇20分瑪利諾及協恩一定冇行,二輪鬼咁多人抽只有少過一成機會比你抽到瑪利諾. 協恩不在41網.
如你頭輪25分(舊生,天主教,適齢)入梗都放棄,遲d你可能會超後悔.
瑪利諾及協恩叩門99.9%唔得,舊生唔揀油天,乜都冇時先去叩門,人地啋你都儍啦.
幾多人頭輪及二輪死係瑪利諾及協恩手,叩門都叩到儍,如時光可倒流,佢地未必再儍一次.有好私校back up除外.
無知是福

原帖由 brian61950 於 10-6-28 16:39 發表
頭輪冇20分瑪利諾及協恩一定冇行,二輪鬼咁多人抽只有少過一成機會比你抽到瑪利諾. 協恩不在41網.
如你頭輪25分(舊生,天主教,適齢)入梗都放棄,遲d你可能會超後悔.
瑪利諾及協恩叩門99.9%唔得,舊生唔揀油天,乜都冇時先 ...

唔該晒~

我個囡冇25分呀, 因為我地本身唔係天主教冇宗教分, 所以都係20分咋, 1st 入到機會都唔大~

咁我1st 揀油天, 大抽獎就41網, touch wood派得唔好咁係咪返去油天叩門會好d呢?

我都會揀油天, 因為入嘅機會係最大, 就算唔入, 叩門嘅機會都好大.

如果想叩門協恩or Maryknoll, 機會簡直接近零, Maryknoll我就唔知收唔收portfolios, 協恩係直頭唔收, 上次派完位後, 即日去協恩交portfolios, 門口個校工直頭同我講, 我地唔收架, 你攞返番去啦, 費時浪費咗你份portfolios, 就算我地幫你收咗, 學校都唔會睇架

醒目開學勳章

原帖由 蘇樂B 於 10-6-28 16:42 發表

唔該晒~

我個囡冇25分呀, 因為我地本身唔係天主教冇宗教分, 所以都係20分咋, 1st 入到機會都唔大~

咁我1st 揀油天, 大抽獎就41網, touch wood派得唔好咁係咪返去油天叩門會好d呢? ...

咁我1st 揀油天, 大抽獎就41網, touch wood派得唔好咁係咪返去油天叩門會好d呢? <-- 咁就梗係啦, 明智之選.

其實話時話, 41網都唔係只得marynoll一間好學校呀, 聖家都係女校, 又有中學, 如果你唔一定要入marynoll, 不如諗o下佢或者其他啦~~

原帖由 Geni 於 10-6-28 16:47 發表

咁我1st 揀油天, 大抽獎就41網, touch wood派得唔好咁係咪返去油天叩門會好d呢?  

我之前就以為協恩係41網先諗住揀, 宜家唔係我都會take Holy Family放第一, 因為Maryknoll真係微乎其微, 我覺得個囡運氣麻麻廢事搏啦~

我都會同佢考d私校做back up, in case全軍覆沒都有後著丫~

萬一20分頭輪唔得,二輪甲一都要填返油天呀,因你是舊生加上頭輪二輪都有揀,機會大好多.
另外你冇宗教分,頭輪更加唔駛諗個兩間,15分係100%x十世都冇機會.

原帖由 蘇樂B 於 10-6-28 16:42 發表

唔該晒~

咁我1st 揀油天, 大抽獎就41網, touch wood派得唔好咁係咪返去油天叩門會好d呢? ...
無知是福

原帖由 brian61950 於 10-6-28 16:54 發表
萬一20分頭輪唔得,二輪甲一都要填返油天呀,因你是舊生加上頭輪二輪都有揀,機會大好多.
另外你冇宗教分,頭輪更加唔駛諗個兩間,15分係100%x十世都冇機會.

...

2輪我係41網, 有冇油天揀?

sorry我唔係好知油天o係唔o係41網名單入面....

醒目開學勳章

原帖由 蘇樂B 於 10-6-28 17:00 發表

第2輪大抽獎分兩部份, 甲部可以揀跨區學校, 乙部先一定要揀本區, 即41網.

油天係31網,2輪乙部填番本區41綱,甲部可填3間其他校網或本區,但甲部只佔10%.

原帖由 蘇樂B 於 10-6-28 17:00 發表

無知是福

brian61950 & Geni,

真係唔該晒你地呀!

原來2輪仲有分甲乙部, 真係唔知添, 我諗我要買本天書惡補一下先喇....

原帖由 文謙媽咪 於 10-6-28 16:46 發表
我都會揀油天, 因為入嘅機會係最大, 就算唔入, 叩門嘅機會都好大.

如果想叩門協恩or Maryknoll, 機會簡直接近零, Maryknoll我就唔知收唔收portfolios, 協恩係直頭唔收, 上次派完位後, 即日去協恩交portfolios, 門口 ...

其實我本來都係打算1st考油天, 既然有分計~但我朋友話我waste o左個41校網, 油天又冇一條龍, 搞到我真係十五十六呀....比佢講一講以為真係1st round都係揀返41網果d好d....

仲有一個問題想問, 1st round係咪只可以揀一間?
如果我再考其他私校/津校係咪無限幾多間呢??

thanks again!

津校一間,直資/私校無限.但有d會要求你放棄二輪.

原帖由 蘇樂B 於 10-6-28 17:37 發表
仲有一個問題想問, 1st round係咪只可以揀一間?
如果我再考其他私校/津校係咪無限幾多間呢??

thanks again!
無知是福

如該校有100個位,頭輪佔50,二輪佔50,二輪甲部10%即5位.
不會輸蝕,一樣咁抽,但超超超名校人人也填甲一而位只有這麼少......不要期望甲一得米,同三丅差不多.

原帖由 BOBO6 於 10-6-28 18:44 發表
請問甲部只佔10%係點計???,假設小一總額有100個位,派得10個位??我係2 round 甲一填誇區,如果別人甲一係自己區,我會否比人輸蝕??甲一會否比左自己區先,有剩先留比誇區呢?thanks ...
無知是福

醒目開學勳章 王國長老

補充一句, 教統局規定, 註冊直資就要即時放棄政府派位(無論去到邊一個階段), 所以考你可以隨便考, 收左要註冊就要衡量下利弊(機會)
原帖由 brian61950 於 10-6-28 05:48 PM 發表
津校一間,直資/私校無限.但有d會要求你放棄二輪.

Charlotte_mom,

請問九月的自行分配學位, 如心儀學校是津校, 係唔係只需要交form, 唔需要交profile 架 ?

原帖由 Charlotte_mom 於 10-6-28 23:57 發表
補充一句, 教統局規定, 註冊直資就要即時放棄政府派位(無論去到邊一個階段), 所以考你可以隨便考, 收左要註冊就要衡量下利弊(機會)
‹ 上一主題|下一主題