用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 根德園幼稚園 -----------------
go

除了清潔獎, 仲有咩獎呢?
   0    0    0    0

勤學獎,參與獎,小母牛閱讀獎

K3 分上下兩個學期, 每個學期除有清潔獎, 專題研習PROJECT獎, 勤學獎外, 中文, 英文, 數學及常識均有金, 銀及銅獎, 最後有全班第一名獎。

除此之外,K3仲有中文書法獎、英文書法獎及親子美勞獎。

原帖由 hugoKK 於 10-7-3 08:43 發表
K3 分上下兩個學期, 每個學期除有清潔獎, 專題研習PROJECT獎, 勤學獎外, 中文, 英文, 數學及常識均有金, 銀及銅獎, 最後有全班第一名獎。

咁K1有咩獎呢?

咁K1有幾多個獎呀?

我個囡畢業了, 而家先知有咁多獎.  

想問下, 中英數常的金銀銅獎, 是否每個獎只有一學生得到? 我囡囡有英數獎...8掛下.
~easybring~

應該得中英數有金銀銅,老師話下學期的黙書,扣除最差的1次,再除番咁多次.如果100分係金奬,99分係銀奬, 98分係銅奬,97.9分都無奬攞.所以唔係易攞.我想唔係每個奬得一個.

原帖由 easybring 於 10-7-5 10:21 發表
我個囡畢業了, 而家先知有咁多獎.  

想問下, 中英數常的金銀銅獎, 是否每個獎只有一學生得到? 我囡囡有英數獎...8掛下.

原帖由 little_chit 於 10-7-5 22:51 發表
應該得中英數有金銀銅,老師話下學期的黙書,扣除最差的1次,再除番咁多次.如果100分係金奬,99分係銀奬, 98分係銅奬,97.9分都無奬攞.所以唔係易攞.我想唔係每個奬得一個.

...

係呀,老師話只要達到分數要求就有獎,一班可以有多個金銀銅獎

請問中文科係咪都係叫金、銀、銅奬呢?  因為我阿仔果張係小狀元奬喎?????

Hi Gennie,
Then your son gets the champion on Chinese.

原帖由 Gennie 於 10-7-6 11:50 發表
請問中文科係咪都係叫金、銀、銅奬呢?  因為我阿仔果張係小狀元奬喎?????

yes.. K2 有

中文默書:
小狀元 - 1st
小榜眼 - 2nd
小探花 - 3rd

親子 - 動物日誌
優異獎

小母牛閱讀獎. 整潔..勤到

仲有全班最多得二個的:
honour

英文默書都好似有...

原帖由 Felicia726 於 10-7-6 12:40 發表
Hi Gennie,
Then your son gets the champion on Chinese.

我試下整理一下, 睇下會唔會清楚D :

1) First place in class (一班有0-2個)
2) 中文識字: (冇上限人數)
    小狀元 - 1st
    小榜眼 - 2nd
    小探花 - 3rd

3) English is Fun : (冇上限人數)
     Gold Award - 1st
     Silver Award - 2nd
     Bronze Award - 3rd

4) 識數運算 : (冇上限人數)
    金獎 - 1st
    銀獎 - 2nd
    銅獎 - 3rd

5) 親子美勞獎 : (好似毎班2-3個)

6) 動物日誌 - 親子創作比賽 :
    有分名次, 優異獎及參與獎

7) 小母牛閱讀獎 :
    每班頭3位有特別cert., 其餘的為參與cert.

8) Award of Cleanliness

9) Award of Attendance

10) 唔知有冇呢個獎 , 因為上學期老師有提過, 話下學期會增設此獎的, 但冇聼過有人有.

原帖由 CI 於 10-7-6 12:51 發表
yes.. K2 有

中文默書:
小狀元 - 1st
小榜眼 - 2nd
小探花 - 3rd

親子 - 動物日誌
優異獎

小母牛閱讀獎. 整潔..勤到

仲有全班最多得二個的:
honour

英文默書都好似有...

...

醒目開學勳章

原帖由 jumbo_mandy 於 10-7-6 13:52 發表

1) First place in class (一班有0-2個)
    小狀元 - 1st
    小榜眼 - 2nd
    小探花 - 3rd

Gold Award ...
好清楚.

jumbo_mandy

Thanks. 真係好清楚

原帖由 jumbo_mandy 於 10-7-6 13:52 發表

小狀元 - 1st
    小榜眼 - 2nd
    小探花 - 3rd

Gold Award ...

My daughter is K2, she has 超越自我獎 for her progress improvement

Yes, 應該就係呢個獎喇, 因為上學期老師係話有個類似"最佳進步獎", 原來叫做"超越自我獎", 等我update 個 list 先。

原帖由 LuckyHH 於 10-7-6 16:53 發表
Maybe my girl didn't work very well in the first term but fine with the second one. She got a 超越自我獎

小狀元 - 1st
    小榜眼 - 2nd
    小探花 - 3rd

Gold Award - 1st
     Silver Award - 2nd
     Bronze Award - 3rd

4) 識數運算 : (冇上限人數)
    金獎 - 1st
    銀獎 - 2nd
    銅獎 - 3rd

5) 親子美勞獎 : (好似毎班2-3個)

6) 動物日誌 - 親子創作比賽 :
    有分名次, 優異獎及參與獎

7) 小母牛閱讀獎 :
    每班頭3位有特別cert., 其餘的為參與cert.

8) Award of Cleanliness

9) Award of Attendance

10) 超越自我獎 : (即類似"最佳進步獎" - 不清楚有冇限人數)

明白晒,thank you.:
‹ 上一主題|下一主題