用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 音小面試賽果 & 檢討
go

音小面試賽果 & 檢討 [複製鏈接]

醒目開學勳章

26/7 有結果.

請問有無家長已收倒通知?

嗰日聽我小朋友講返, 分析佢interview時應該無問題, 所有指令都能夠做到.

問題係我同老公, 見老師時都十分緊張, 係我地一家人嘅第一次小一面試, 事後覺得自己有些答非所問, 估計我都係落敗居多.  不過可以當為一次保貴經驗.

估唔到, 自己成日focus落個小朋友度, 反而佢輕鬆自如, 但我自己就力不從心, 如果仔仔真係由於我同老公對答不好而落選, 我自己都心存抱歉.

媽咪下次會努力d.
   1    0    1    0

想請問今年既面試形式同程序大概係點樣呀?
http://era-central.blogspot.com/

醒目開學勳章

可能你囝囝重有優勢呢
我同老婆陪佢面試,發現10個申請的小朋友,有7個是囡囡
我想學校會平衡一下男女比例,如果是,那囝囝的收取比例一定高過囡囡的
開心些,還有很長的路
今年打算申請5~6間,現在才開始,甘早開始煩悶,幾時到11月份

原帖由 眼超超 於 10-7-5 23:44 發表
26/7 有結果.

請問有無家長已收倒通知?

嗰日聽我小朋友講返, 分析佢interview時應該無問題, 所有指令都能夠做到.

問題係我同老公, 見老師時都十分緊張, 係我地一家人嘅第一次小一面試, 事後覺得自己有些答非所問, ...

醒目開學勳章

原帖由 chuppy 於 10-7-6 10:22 發表

我估未咁早知啩?

不過我都好心急,始終又係第一次小一面試,希望有好消息啦!點都好,最開心係亞女無驚,係個好好嘅開始!

係應該未有咁快, 不過開定topic, 同人分享吓喜悅 (縱使我認為我仔會落選, 都鄧你地開心吓)

你囡囡好叻吖, 無驚.  真係好開始呀.  

醒目開學勳章

原帖由 Era 於 10-7-6 10:42 發表
想請問今年既面試形式同程序大概係點樣呀?

當日情況, 就如 chuppy 放上黎條link入面所講一樣.  

原帖由 chuppy 於 10-7-6 11:35 發表

呢度有講:

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2197835&extra=page%3D1

thank you chuppy

唔該晒.
原帖由 chuppy 於 10-7-6 11:35 發表

呢度有講:

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2197835&extra=page%3D1
http://era-central.blogspot.com/

醒目開學勳章

原帖由 ziyi 於 10-7-6 13:01 發表
可能你囝囝重有優勢呢
我同老婆陪佢面試,發現10個申請的小朋友,有7個是囡囡
我想學校會平衡一下男女比例,如果是,那囝囝的收取比例一定高過囡囡的
開心些,還有很長的路
今年打算申請5~6間,現在才開始,甘早開始煩悶,幾 ...

哈, 諗返當日情形, 又好似真係囡囡居多.

我諗唔會啦, 我地一家唔係基督徒, 而且囝囝音樂方面, 又無咩獨特表現, 只係學緊琴, 加上佢父母嗰日表現差呢

我唔係煩悶, 反而見完兩間後, 心情輕鬆咗d, 因為開始知道, 面試唔係真係講到d氣氛咁恐怖, 暫時都只係做過group inteview, 囝囝仍可應付.   一日一日長大, 希望佢再有進步啦.

點解要用音小做back up 呢?即係音小唔係你最鐘意o既學校?之後o既interview做好d,有其他學校收,就唔要音小呀?

我呢,最鐘意係音小,所以如果音小唔收,我先會再in其他學校呀.... 有冇人同我一樣諗法呢?

原帖由 chuppy 於 10-7-6 21:23 發表

大家嚟呢度都係分享啫,唔駛客氣!

其實我好擔心,因囡囡係細女(11月),慢熱型,始終面試都係比較蝕底,總之佢肯自己入去唔扭計,我已經當成功,而家都係一半當warm up,嚟緊仲有好幾間心儀學校會in,所以如果有音小做back u ...

簽名被屏蔽

我IN的那天,個老師話十日就知結果(我冇聽錯架!),搞到我好擔心,日日等信箱..........睇到呢個TOPIC, 仲以為..........

醒目開學勳章

原帖由 joeyma 於 10-7-7 11:26 發表
我IN的那天,個老師話十日就知結果(我冇聽錯架!),搞到我好擔心,日日等信箱..........睇到呢個TOPIC, 仲以為..........

10 日 ???  吓, 咪唔洗等到 26/7

我地見之前的一對家長見咗差唔多30分鐘, 出來的時候仲喊住走, 令到我好緊張....
想問下, 面試當日接見個位老師有冇同你一齊祈禱?我地果位老師有叫我地一齊祈禱呀...唔知係唔係人人都係咁呢?
感謝主

你地係咪基督徒,所以老師同你一齊祈禱呢?
我地冇呀,問完問題答完就走得lu~

原帖由 appleng 於 10-7-7 14:21 發表
我地見之前的一對家長見咗差唔多30分鐘, 出來的時候仲喊住走, 令到我好緊張....
想問下, 面試當日接見個位老師有冇同你一齊祈禱?我地果位老師有叫我地一齊祈禱呀...唔知係唔係人人都係咁呢? ...

你就好啦... 一take ok... 我個仔成日懵下懵下,我都冇咩信心會收佢呀

原帖由 ming2 於 10-7-7 10:22 發表

我當年0既諗法同你一樣...慶幸我囡囡一take ok,所以少左好多煩惱 ..有心考音小0既家長同小朋友一定要加油呀!!!

醒目開學勳章

原帖由 appleng 於 10-7-7 14:21 發表
想問下, 面試當日接見個位老師有冇同你一齊祈禱?我地果位老師有叫我地一齊祈禱呀...唔知係唔係人人都係咁呢? ...

30分鐘 ??  仲喊住走 ??  咩事呢??

我地無同老師祈禱, 因為我地唔係基督徒.

簽名被屏蔽
‹ 上一主題|下一主題