用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 幾年級會讓仔女自己揹書包?
go

幾年級會讓仔女自己揹書包? [複製鏈接]

前排看完「港孩」事件,再看看身邊發生的事,想起這個問題:

你會幾年級開始讓小朋友自己揹書包,即放學後/返學前都不協助他/她拿任何東西?

我眼見六年級男生的工人仍幫他拿所有東西,有一次變左爸爸接, 爸爸不肯幫他揹書包,他竟然在學校門口將書包掟在地上,然後自己走了,無奈爸爸唯有幫他執拾......
(當時爸爸己揹有一個背囊和拿着一袋東西)
   0    0    0    0
愛收集舊書包、背囊的傻人

原帖由 jessc 於 10-7-29 22:50 發表

你會幾年級開始讓小朋友自己揹書包,即放學後/返學前都不協助他/她拿任何東西?

我眼見六年級男生的工人仍幫他拿所有東西,有一次變左爸爸接, 爸爸不肯幫他揹書包,他 ...

當書包重量只佔 十五分之一。。。

醒目開學勳章 王國長老

由 K.1 開始已經係囡囡自己揹書包, 試過佢掛住玩連書包都唔要, 我照行左去唔理佢, 最終死死氣咁返去拎返個書包跟我走.

好老實, 我經常俾人話我唔幫囡囡揹書包....
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

見得多,書包太重變左汗背。

睇重量....阿仔月大佢所受的重量都會增加!
佢阿媽我年紀月大無乜力,阿仔要自已攪掂了^^

真的要看書包的重量的回校的路程, 當仔仔讀幼稚園時, 多數都是他自己揹的, 因為重量真的不是重, 但升上了小學, 特別是小一, 你發覺書包的重量真的不是一個小一學生可以承受的起, 連我們做父母的, 都會覺得吃力, 更何況一個小朋友. 但到他開始升小二, 他的身高及體重慢慢的可以承受, 就開始給他自己揹. 我相信到小三小四, 大部份學生都應可以自己揹的了. 所以真的沒有一個標準, 幾多年級要自己揹書包, 不過如果小六生就..........

原帖由 yhk329 於 10-7-30 09:16 發表
由兩歲返學第一日開始

亞女2.5yr開始自己揹書包, 小一書包重, 我就拿起一些書, 到學校門口才放回書包.
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視,頭像,頭銜,暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作.

醒目開學勳章 王國長老

俾你個topic嚇親, 心唸書包唔係自己揹架?
我女都係自己黎, 有時學期尾, 真係個個folder都成吋厚, 等校車時我就會幫下佢

原帖由 jessc 於 10-7-29 10:50 PM 發表

我眼見六年級男生的工人仍幫他拿所有東西,有一次變左爸爸接, 爸爸不肯幫他揹書包,他 ...

仔仔舊年(小三上學期)我仲係入到學校先俾個書包佢, 今年佢落車時自動自己咩, 我覺得佢大個左, 而且停車場至學校都係十幾步路.

不過小一時我真係見到有D細粒既同學仔, 咩左個書包行少少斜路就倒後跌, 可能真係未能負荷.

工人打破碗,我叫她小心弄傷手腳;
但她替小女拿書包,我就警告要炒她,(我之前說過不要替女女拿書包的。)

根據教育局指引,小朋友不應長...時間揹超過體重15%的書包,一般幼稚園書包應不會超標,應可自己揹,而一年班學生一般體重40-50磅,可揹6-7.5磅。如果超重,揹十分八分鐘也不算長時間,除非特別體弱,(但可能因為甚麼都不做才會特別體弱。)現在很少學生要走很遠路回校,如果他們要走很遠路回校,他們的體能也應能應付稍為超重的書包。

Starting from N1 .... if for some days it is really too heavy, I'll take some books out from his school bag but still, he has to carry the bag as I want to let him know that it is his resposibility to carry his school bag!

原帖由 jessc 於 10-7-29 22:50 發表

我個仔P,2就自己攪掂,坐校車上落樓都自己黎,我攪掂佢食早餐就準備返工.

雖然佢個書包我已經想盡方法變到最輕咁返學,但佢太瘦啦,由P.1開始個書包已經係佢重量既四分一.

我係幫囡囡背書包,目的是防止她變駝背,為的是保護孩子的脊椎骨.

原帖由 cychan39 於 10-7-31 21:29 發表
我係幫囡囡背書包,目的是防止她變駝背,為的是保護孩子的脊椎骨.

me too, i do the same

我會幫仔仔啊呀

原帖由 cychan39 於 10-7-31 21:29 發表

ME THREE, I DO THE SAME.

我爸爸得五呎三,其他叔叔也比他高,爸爸話他在家中最大,自細耍幫祖父母搬貨,所以特別矮。我也擔心書包太重會對兒子的高度做成影響。但他要分擔其他家務,他現小三,我在家時他要自己煮午餐、收拾自己的房間、鞋櫃和玩具櫃等。

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 yhk329 於 10-7-30 09:16 發表
由兩歲返學第一日開始

初初見阿仔N1, 又書包又鞋袋.. c6堅持要阿仔自己搞掂
好快, 連揹喎吓都唔駛幫!
恐龍家

most children here will take school bags and go to school which is good . But for me , i am not sure if my girl will have a chance to do this, as Grandma believes that taking school bag will make her short .. sigh . But for me , i want my girl to take her own school bag , as this is her own responsibility .. i think i need to my 99 before my girl can take her school bag
‹ 上一主題|下一主題