用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 劍鳴幼稚園 劍鳴同根德你哋會讀邊間呀 ~~~
go

劍鳴同根德你哋會讀邊間呀 ~~~ [複製鏈接]

請問各家長劍鳴同根德你哋會讀邊間呀, 二個都係讀上午班, 俾d意見啊 !!!
   12    0    0    0

i chose keenmind

我本人已選KM, 放棄KV

大女兒是在KV畢業(3年前), 3年的幼稚園生涯叫她說說有甚麼愉快的回憶?  她完全講不出! 但她說很開心..她的MUM(即是我)都答不到 ... 其實真的幾”黑板”, 但作為一位在職母親(當時), KV可讓我不用操心, KV沒有旅行, 沒有PROJECT要做, 雖然功課量不少, 但囡囡絕對應付得到, 不覺她有壓力或討厭, 囡囡很自律, 功課做得很整齊妥當, 學校應記一功…  學校的默書, MENTAL小測和考試都不會通知家長何時進行, 老師說不用家長特別操練喎!!??  但小朋友派回來的卷和默書大至上都可以得滿分. 學校很少出通告, 經常要學生自己記著老師的說話, 用口頭方式自行告訴父母, 老師說是要訓練小朋友的自理能力, 這方面我囡囡都做得好好…  還有, KV是沒有要家長出席的活動, 繁忙的在職母親絕對少了不少壓力, 亦慳了不少…只需每月學費和校車費, 基本上是沒有其他額外費用要付的, 以一間出名的幼稚園來說, KV真的很抵讀.

小兒現就讀KM, KM的幼稚園生活(有比較之下)相對較多姿多彩, 小兒亦讀得很開心, 很喜歡他的老師, 小校園就有這個好處, 大家好像一家人, 每次聽到他唱校歌都有些感動, 當初選擇KM給小兒真的很正確…  學校有很多不同的活動, 旅行, 運動會, 佳節活動日, 參觀, 親子主題project, 設計比賽, 表演等… 小朋友都很投入開心,  就以運動會當天的表演(每個小朋友都要參與的), 每個環節, 流程…學校安排得很流暢成功, 控制一大班幼稚園生有序地演出真的不簡單 (因為是在運動場舉行,相信之前是無可能全校上下午班同時綵排的) 作為家長的我真的很難忘… 另外, 學校會拍攝很多照片放在FILE中, 定期送給家長… 因為有很多活動要參與, 無形中我們和老師多了溝通 (以上各項基本上KV都沒有的, 3年中好似參觀過一次)… 在KM, 家長必須付出多一點時間與學校配合, 一起參與, 到小朋友畢業時, 愉快的回憶將會滿瀉…唯一是功課多,  (比較3年前的KV有過之而無不及)  特別是WEEKEND,  六,七項功課(這是我意料之外的), 小兒有時都會投訴”好倦”, “手軟”  哈哈…小兒在KM只讀了一年,  所以暫時知道的都是這麼多…

各人情況, 要求都不同… 希望你能為你的孩子選擇適合”他”的幼稚園囉!  這3-4年校園生活是很重要架!
嘩!  原來我咁長氣嘅…

cckwan,
thanks for sharing!!

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 fafa_yim 於 10-8-10 13:55 發表
我本人已選KM, 放棄KV

我都係~
不過我知小兒嗰班, 另外我識嗰兩對父母, 就揀咗KV
恐龍家

cckwan, 多謝你的分享.
請問在學術上, 如英文, 普通話及數學上, km & kv 邊間會好d呢? 聽聞kv的數學同中文都比較深, 唔知km的程度如何?

原帖由 小曳人 於 10-8-18 11:09 發表

我都係~
不過我知小兒嗰班, 另外我識嗰兩對父母, 就揀咗KV

我地都係,我都係較喜歡小學校既形式。阿仔個班都有同學仔去左KV。

醒目開學勳章

原帖由 得巴 於 10-9-21 12:49 發表

我地都係,我都係較喜歡小學校既形式。阿仔個班都有同學仔去左KV。

係呀~ 我都係鍾意細學校 ~ 親切d!
就連隔離班老師都叫得出小朋友個名!

醒目開學勳章

原帖由 kerkermui 於 10-9-22 12:16 發表

係呀~ 我都係鍾意細學校 ~ 親切d!
就連隔離班老師都叫得出小朋友個名!

agree.  之前有媽咪分享過KV無咩親子活動, 而KM有之餘又唔會太多, 價錢尚算合理, 所以我喜歡

KV 冇任何親子活動。
KM 小班, 老師有愛心, 多親子活動(EG. SPORTS DAY, XMAS PARTY, PROJECT APPROCAH, ASSESSMENT...

回覆:Tweety112 的帖子

cckwan 的帖子

其實有個好朋友讀緊KV K2,以前真系無project 家下有,坦白講学校生活km一定系多姿多彩,有参觀活動,有親子旅行,我都系鍾意小班教學。

回覆:劍鳴同根德你哋會讀邊間呀 ~~~

我會prefer KM 因為細校,學校上下都close d.... 學術方面我想差不多,KM 英文可能佔優。

不過我囡班上也有人選KV 。

回覆:劍鳴同根德你哋會讀邊間呀 ~~~

劍鳴同根德英文程度如何? 根德好像無NT?

回覆:cckwan 的帖子

Thanks for sharing

回覆:cckwan 的帖子

請問你對仔女有無先讀PN? 可否分享下?我個仔係細b, 10月出世。。。好似好多都唔收8月31日後出世的!

‹ 上一主題|下一主題