用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 九龍禮賢 VS 九龍塘宣道
go

九龍禮賢 VS 九龍塘宣道 [複製鏈接]

請問各方好友, 假如兩間都收你們會的話, 你們如何 ? 因為我老公喜歡禮賢, 我就喜歡宣道. 所以我不知道怎樣好. 急急急...
   0    0    0    0

Do you have any concern on the secondary net??  If yes, APS.  Moreover, do you mind to learn musical instrument as it is a must (mostly) for APS kids.

原帖由 kinalee 於 10-8-18 15:04 發表
請問各方好友, 假如兩間都收你們會的話, 你們如何 ? 因為我老公喜歡禮賢, 我就喜歡宣道. 所以我不知道怎樣好. 急急急...

宣道升中派位好過禮賢,揀宣道冇錯。

I vote 九龍塘宣道

但聽到讀緊禮賢的家長, 都學校皆贊不絕口.

自己讚自己讀緊既學校, 好正常.

禮賢的校風都好好.

原帖由 MAMAMEEE 於 18-8-2010 11:32 PM 發表
但聽到讀緊禮賢的家長, 都學校皆贊不絕口.

我2間都收咗,最後簡禮賢

原帖由 kinalee 於 10-8-18 15:04 發表

咁你個小朋友有無音樂天份? 自我學習能力高唔高? 如果兩方面都好, 宣道會適合d

請問禮賢係唔係有中學?  它係唔係english primary school?  課程係比較淺?  注重什麼呢?  
小女今年K3, 我地才剛剛notice lee 間school.
謝謝解答.

原帖由 suewong 於 10-8-20 11:25 發表
請問禮賢係唔係有中學?  它係唔係english primary school?  課程係比較淺?  注重什麼呢?  
小女今年K3, 我地才剛剛notice lee 間school.
謝謝解答.

我見唔到禮賢有中學喎, 很可惜...

雖然教育局寫佢係以中文為主要的教學語言(英文除外), 但請問佢的英文程度如何? 我都想知禮賢教學係著重什麼呢?

九龍塘宣道VS軒下

請問各位好友, 兩間你們會怎簡 ?

回復 8# miffy 的帖子

兩間都係好學校, 我的小朋友是禮小畢業, 現已讀中學. 好朋友既兒子是讀九宣, 大家有交換吓測驗卷, 特別係數學科, 覺得九宣數學科真的教快了大約半學期, 但小兒比較過5/6年級測驗, 唔覺得九宣考得深, 返而覺得九宣考既頁數少, 時間好充足; 而禮小考頁數多, 時間好緊迫. 其他兩科沒有比較過, 不知是否真的很淺.

不過有音樂天份, 九宣是不二之選.
禮小是沒有中學的, 是中文小學, 九宣亦是中文小學, 全港英文小學是很少(唔計專比南亞裔人讀既小學), 要全部科目用英文/語教授才是英小(只有中文除外).

原帖由 catcatmom 於 10-8-22 23:12 發表
兩間都係好學校, 我的小朋友是禮小畢業, 現已讀中學. 好朋友既兒子是讀九宣, 大家有交換吓測驗卷, 特別係數學科, 覺得九宣數學科真的教快了大約半學期, 但小兒比較過5/6年級測驗, 唔覺得九宣考得深, 返而覺得九宣考 ... 要全部科目用英文/語教授才是英小(只有中文除外).

我的概念都係咁樣, 但有d家長話我錯咗, 例如較出名的德望小學, 明明見到教育局係寫住佢哋以中文為教學語言(英文除外), 但d家長話佢係英文小學, 連打電話去學校求証, 佢都話自己係英文小學. 其實, 係咪而+已經再無中文或英文學校之分呢?

人心不可盡信.
*****藍藍天空掛著我的夢*****

U should consider the secondary school net of these two schools.

原帖由 Bon_Bon_Pa_Pa 於 10-8-18 15:57 發表
宣道升中派位好過禮賢,揀宣道冇錯。

可否分享吓兩者升中情況如何?

原帖由 MAMAMEEE 於 10-8-22 23:42 發表

我的概念都係咁樣, 但有d家長話我錯咗, 例如較出名的德望小學, 明明見到教育局係寫住佢哋以中文為教學語言(英文除外), 但d家長話佢係英文小學, 連打電話去學校求証, 佢都話自己係英文小學. 其實, 係咪而+已經再無 ...

係喇, 我都想知, 教育局個網d 資料有d錯架

‹ 上一主題|下一主題