用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 家長們點樣增加小朋友學英文既興趣~~~?? ...
go

家長們點樣增加小朋友學英文既興趣~~~?? [複製鏈接]

0    0    0    0

聽英文兒歌喜歡嗎?
或者幫她報一些半玩形式的興趣班,例如英文音樂班、英文話劇班

倍佢睇英文書

回覆 5# vivi-tang 的文章

咁唔系個個家長都會識講英文ga?識得講英文家長又唔知道有幾多個系識用正確嘅方法教小朋友英文喔,其實我呢家用緊DR-Max嘅Disney mail吖,效果都唔錯啊~

其實,小朋友學習英文,首先系要培養佢地嘅學習興趣,小朋友對自己周邊嘅嘢都好好奇但喺有比較陌生。所以作為家長嘅應該系為佢地建立一種文化氛圍囖。例如,播放多D嘅英文故事,雖然小朋友未必理解故事嘅所有內容,但系可以透過故事學習到英文。

我女兒K2.我給他聽劍橋了.雖然她不喜歡.
另外.我找了英語遊戲網站及英語故事網站.

我一直在找一種能引起她興趣的教材.呵呵.

醒目開學勳章

My son loves English. As other parents said, my son was "soaked" in the English environment when he was a baby. We seldem watch TV programmes at home, but we alwasy put a English DVD or English songs playing in TV. My son just watches and listens English DVD everyday.

It is the way I help my son learning English. I found it works very well.
"窮蒼派"第88代大弟子:窮蛋蒼老人

我比囡囡出去學grammer
因為上堂既時候教既野都幾interesting
所以佢學左成年都無話唔學...
我都好開心..哈哈..最緊要佢肯學...
全英上課既話...聽多d都好..而且功課量唔多

原帖由 brother_god 於 10-8-21 13:19 發表
小朋友俾佢睇英文書、睇英文台就會無心機,唔想睇!!!
除左返學同補習外,小朋友就接觸唔到英文,我唔想英文變左一個術科而唔係語言~~
家長們你地點俾小朋友喺課堂以外都學到英文嫁~~@@ ...

我初初俾卡通片佢睇(英文),剛剛係大陸度揾到隻DVD真係超好!!!!係教串字,非常生动有趣,我個仔而家成日自己串字講英文,佢仲同我講覺得D英文好好玩,另外我都有揾D英文話劇俾佢玩,佢都好like,跟住我又特登帶佢去同D鬼仔玩,等佢学吓同D小朋友溝通,都几work

原帖由 woowooma 於 10-10-5 09:10 發表
please tell the name of the DVD, thank you!

隻DVD叫 WordWorld 單詞世界,有4隻碟,中英双語,如果家中电視可睇3D仲有此效果添 隻DVD真係好好睇,你小朋友如果細(2-6)一定超like!!!

我就係佢k1前買左學phonics的vcd每天給他看,後來再跟菲傭姐姐讀英文書。雖然有d音唔係好準,但都叫有接觸到英文字。而且佢之前睇過phonics vcd,有d音佢知道點讀,會有信心d。到佢五歲多就要出佢學英文啦,因為真係始終對下外國人講英文,對佢幫助大d。重有呢樣我覺得几好(對我個小朋友來說)就係睇英文卡通片,我屋企個卡通片台係24小時,當然唔會俾佢睇24小時,每日大約一個至半個小時,有時佢睇完真係會問番我個英文字點解,而且有d卡通會播完又播,咁佢睇第二次時又會再學多次個英文,呢個方法又可以俾佢睇卡通又可以學英文你都可以試下!!
‹ 上一主題|下一主題