用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 中西區女仔升中選校問題
go

中西區女仔升中選校問題 [複製鏈接]

請問如果係唔出名小學band one 女生,選SSG還是 YWG 大機會入?
其實SSG好 啲,還是YWG好啲? 咁St.Clare 又如何?
定係跨區博一博 Marymount ? Belilios?
咁多間女校,要排位,又邊間最好?
   1    0    0    0
[img align=left]C:\Documents and Settings\Student\My Documents\Stuff\My Pictures\a.jpg[/img]Aurora Borealis

原帖由 holanlac 於 10-9-15 17:58 發表
請問如果係唔出名小學band one 女生,選SSG還是 YWG 大機會入?
其實SSG好 啲,還是YWG好啲? 咁St.Clare 又如何?
定係跨區博一博 Marymount ? Belilios?
咁多間女校,要排位,又邊間最好? ...

如果2011年 F.1 即刻縮班就頭痛

原帖由 kswiss 於 10-9-16 08:46 發表
你所講既幾間只有 YWG 冇聯繫/直屬小學, 即係位較多. 如果你唔介意讀一年便要去SSP番學, 咁呢間絕對係首選.

咁會唔會仲多人報,競爭仲大???
[img align=left]C:\Documents and Settings\Student\My Documents\Stuff\My Pictures\a.jpg[/img]Aurora Borealis

YWG 同 ssp 即係邊間呀 ?

我都係中西區, 個囡下年先返小學...

原帖由 IWAT 於 10-9-16 13:57 發表
YWG 同 ssp 即係邊間呀 ?

我都係中西區, 個囡下年先返小學...

YWG = Ying Wa Girls College

SSP , 我估係話 YWG 會搬去深水埗 (SSP),因為舊校原址重建。

我囡囡正在英華女校讀緊,佢應該是最後一屆在舊校址行畢業禮添,因為重建校址係由2012年至2016年。

詳情可以去以下網址看看:
http://www.ywgs.edu.hk/redevelopment/home.html

阿女讀得很輕鬆,因為升上中學後沒有小學時那麼多功課,課外活動又多,不知幾開心!
中一時有大姐姐計劃(高年級學生照顧佢地適應中一生活,彼此建立友誼。)阿女個大姐姐已經出國留學,但係而家佢地重向Facebook保持聯絡添!
我覺得英華女校D學生好有歸屬感,尤其是班畢咗業嘅校友,學校今年慶祝110周年,好多活動都係校友幫手做。(真係一呼百應)

比起第二啲band1英,課程不深,不辛苦,但覺得課外活動不夠集中,樣樣有D。

原帖由 kswiss 於 10-9-17 11:52 發表
讀得辛苦嗎? 校園生活是否多姿多采?

絕對有保證,雖然是全民教育,校長好有信心認為佢D學生有能力應付,所以每年的會考成績,自己D學生都一樣勁爭得好利害,因為冇足夠學位升讀中六。

所以我絕對唔認同YWGS比起第二啲band1英,課程不深的睇法。

so sorry, 我又唔係好同意喎!!

有好幾個朋友D女在YWGS讀, 都覺得好死板, 其實YWGS係一間100%嘅傳统學校, 十足我地以前返學sytle, 讀書測驗考試讀書測驗考試讀書測驗考試讀書測驗考試....100%書呆子. 亦由於這樣, 同學的競爭亦會利害,個個都要向上爭取好成績.聽說就是中一中文科考試有一半人fail, 為乜呢??

多人願意選只因多位,機會大,唔代表所有"Top Student" 都在YWGS. 眼見有D邊緣band 1 生有幸入到都讀到眼光光,聽說有D就是好成績的女仔都會轉去其他學校. 加上中西區女校多如星數, 要入band 1學校又有何困難?? 未有發現中西區只有band 女校嗎? band 2 都無乜, 再者己是band 3校.....

唯一,D 同學又真係好有歸屬感, 這是由學校教育出來的.

lindalowailing 個女一定有番禁上下才可應付自如, 真是可喜.

其實所有學校都有長短,要睇自己個女fit邊間教育方法,不要"人云亦云", 間學校未必fit囡囡, 有人適合傳统, 有人適合"Free style", 有人適合自學, 望三思.

原帖由 lindalowailing 於 10-9-30 15:59 發表
絕對有保證,雖然是全民教育,校長好有信心認為佢D學生有能力應付,所以每年的會考成績,自己D學生都一樣勁爭得好利害,因為冇足夠學位升讀中六。

所以我絕對唔認同YWGS比起第二啲band1英,課程不深的睇法。 ...

Mummy911,

我又唔覺得YWGS好死板、100%書呆子喎,學校都有好多活動嫁,有靜又有動,我囡囡都有參加數個活動添!
(班會、Club、team、House同SA等)而家334新學制下唔可以靠死讀書啦,要理解、分折同討論,作為家長都要與學生同步。中四選科時,YWGS亦有作出多元化的改變。

你聽說中一中文科考試有一半人fail,係舊年F.1? 我相信係因為攪珠嘅教育制度下,令到好多好嘅學校冇咗自己收生嘅權利,成績好嘅學生未必入到心儀學校,相反成績較差嘅學生反而攪珠入到Top嘅學校。

我都覺得中西區有好多女學生都係攪珠入YWGS(因多位,機會大)。我同意家長應該向選擇學校時要衡量是否適合學生就讀,以免讀得辛苦。

原帖由 mummy911 於 10-10-1 08:29 發表
so sorry, 我又唔係好同意喎!!

有好幾個朋友D女在YWGS讀, 都覺得好死板, 其實YWGS係一間100%嘅傳统學校, 十足我地以前返學sytle, 讀書測驗考試讀書測驗考試讀書測驗考試讀書測驗考試....100%書呆子. 亦由於這樣, 同 ...

中西區女校多如星數????
今年中西區唔係直屬位
聖心 2
聖史提反 6
st clare 18

係英華有95個咁多

唔係讀直屬小學既 唔揀英華揀邊間呀

完全同意, that's why most of the parents choose YWGS.

我只是覺得多人選並不代表其質量,相反只是因為機會其高.....所以學生質素未能100%有保證. band 1 生當然可以應付, band 1 末就吃力了. 而亦拖累了其他人的學習進度. 所以其他band 1 有聯繫/直屬小學女校寧可放小D位比public, 自己自行收生. 見到個正嘢先收,做到質量保證.

加上將要重建, 望各家長三思

原帖由 RSG媽媽 於 10-10-5 11:42 發表

中西區女校多如星數????
今年中西區唔係直屬位
聖心 2
聖史提反 6
st clare 18

係英華有95個咁多

唔係讀直屬小學既 唔揀英華揀邊間呀

我去年思前想後: 收全 band 1生的學校好d 定 係有聯繫/直屬小學band 1 band 2 都有好d呢 ... 最後我都係揀英華, 我覺得全 band1生 點都唔會差過聯繫/直屬小學band 2學生的學校.

我女今年 f.1 , 她的新朋友已是來自聖保祿.

原帖由 mummy911 於 10-10-5 21:13 發表
完全同意, that's why most of the parents choose YWGS.

我只是覺得多人選並不代表其質量,相反只是因為機會其高.....所以學生質素未能100%有保證. band 1 生當然可以應付, band 1 末就吃力了. 而亦拖累了其他人的 ...

原帖由 mamimummy 於 10-10-6 00:01 發表
我去年思前想後: 收全 band 1生的學校好d 定 係有聯繫/直屬小學band 1 band 2 都有好d呢 ... 最後我都係揀英華, 我覺得全 band1生 點都唔會差過有聯繫/直屬小學的band 2學生的學校.

我女今年 f.1 , 她的 ...

係唔會全band1
始終都係攪珠
點都會有d band2既搏到
阿女學校有個band2放棄直屬位搏到英華

band2 生放棄直屬位 ---> 我覺得有直屬嘅 band2 生在全港排名係有機會變 band1。

原帖由 RSG媽媽 於 10-10-6 09:41 發表

係唔會全band1
始終都係攪珠
點都會有d band2既搏到
阿女學校有個band2放棄直屬位搏到英華
‹ 上一主題|下一主題