用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 ST JO./華仁/軒小/ST JAMES, 點揀好 ??? HELP....... ...
go

ST JO./華仁/軒小/ST JAMES, 點揀好 ??? HELP....... [複製鏈接]

殺到埋身啦, 要點決定好呢???

20 分揀ST JO. / 華仁, 定15 分揀軒小好?
定穩陣D 20 分 ST JAMES?

ST JAMES 同軒小, 邊間好D 呢?

請比意見, 唔該哂!

0    0    0    0

醒目開學勳章

比我會穩陣D 20 分 ST JAMES.

ST JO. (多世襲) / 華仁 (位少), both 太多人選了.

原帖由 hellojl 於 10-9-24 11:22 發表
比我會穩陣D 20 分 ST JAMES.

ST JO. (多世襲) / 華仁 (位少), both 太多人選了.

多謝回覆!

但聽聞舊年20分都入唔到喎, 都係要博, 反正都係博既, 定博軒小好呢? 軒小位多及升中比st james 理想, 但還要諗下博am定pm, 好怕做錯決定啊

是不是住12網? 如果是, 自行抽 ST JO.  / 華仁; 唔得你抽獎可以先去軒小或ST.JAMES, 而且因私小直資已有答案, 到時先再評估.

原帖由 panbaby 於 10-9-24 12:07 發表
是不是住12網? 如果是, 自行抽 ST JO.  / 華仁; 唔得你抽獎可以先去軒小或ST.JAMES, 而且因私小直資已有答案, 到時先再評估.

是住12網的, 初時打算抽華仁, 但因太少位而打算放棄, 若乙部放軒小/st james 第2位, 機會亦不大, 放第一位的也難入, 何況放第2位
所以要決定那一間自行+統一放第一位

個問題是你想唔想入華仁ST.JOE? 你想就梗係要去馬? 對不? 你話我好想入, 咁你可以唔去馬嗎? 每樣事梗係有風險, 而且你還有私校直資扣門及大抽獎係後頭頂住.

大抽獎明年才開始, 到時你都知有幾多私校真資係手,  如果一間都冇又怕死先選軒下或ST.JAMES先? 係咪? 老實講, 灣仔大抽獎個個都去華仁ST.JOE, 你去軒小ST.JAMES 第一係咪咁危?  如果第二輪你保守些, 第一輪就梗係去博...

st james 20分一樣有人入唔到!

別忘記, 這區只有一間基督教學校, 同區所有基督徒都揀它, 仲未計跨區那些的.

原帖由 bobbb123 於 10-9-24 02:58 發表
殺到埋身啦, 要點決定好呢???

20 分揀ST JO. / 華仁, 定15 分揀軒小好?
定穩陣D 20 分 ST JAMES?

ST JAMES 同軒小, 邊間好D 呢?

請比意見, 唔該哂!

點解St. Jo, St. James, Wah Yan都有20分咁神奇?

St Jo & 華仁都是天主教
St James 是基督教, 軒小分上下午兩間是不同學校, 選擇的人多少也有分別.

我是過來人, 自行得15 分我選軒上, 但入唔到, 軒下就有小朋友 15 分都入到。

統一派位唔計分, 所以我博 st jo, 最後得左!

講到尾就是你最想阿仔讀邊間, 如20分是天主教分, 你可以博 st jo / 華仁 (兩間同樣多世襲, 不過華仁得廿幾個位, 25分可能先可以) 如果唔得等抽獎, 到時大家機會都是一樣, 你可以填返自行果間, 到時叩門都易d ~

ahpei
咁你覺得st. jo 點呀?

原帖由 jeremyphlam 於 10-9-24 14:09 發表

點解St. Jo, St. James, Wah Yan都有20分咁神奇?

st james 係舊生

原帖由 ahpei 於 10-9-24 14:49 發表
St James 是基督教, 軒小分上下午兩間是不同學校, 選擇的人多少也有分別.

我是過來人, 自行得15 分我選軒上, 但入唔到, 軒下就有小朋友 15 分都入到。

統一派位唔計分, 所以我博 st jo,  ...

咁又係, 博一博, 唔得既再等大抽獎, 博左可以死心......
thanks

St jo 是一間好學校, 當然會有一定的壓力, 尤其是高年級, 阿仔今年小二, 多左好多野, 但想一想都是對孩子有幫助。我相信在香港地讀書, 除了international school 外, 其實間間都催谷得好勁, 名校是, 一般官津也是...所以不要用學術方面作比較, st jo 的讀書環境和學生質數也有保證。

原帖由 2bbma 於 10-9-24 15:30 發表
ahpei
咁你覺得st. jo 點呀?

回覆 3# bobbb123 的文章

梗係St. james穩陣多D, 萬一 touchwood要叩門,機會都大好多.其他兩間唔駛想.特別係 st. joe,機會近乎零.

原帖由 bobbb123 於 10-9-24 15:34 發表

st james 係舊生

如果小朋友有潛質(問心唔好有偏見),谷得(可承受壓力),我會揀St. Jo;否則揀其他天主教學校。

我覺得揀相同宗教的學校好重要,如果連自己的信仰也不能持守,點教個小朋友!

我答了你的問題, 請查看私人信訊

原帖由 bobbb123 於 10-9-24 15:41 發表

咁又係, 博一博, 唔得既再等大抽獎, 博左可以死心......
thanks

原帖由 ahpei 於 10-9-24 14:49 發表

統一派位唔計分, 所以我博 st jo,  ...

非常羨慕你! 請問統一派位唔計分,你博 st jo入左, 甘你係唔係同st jo同一校綱or 誇區? 唔該

我個仔20分,好幸運第一輪已經派到St Jo,但有好幾個朋友報華仁20分都失敗,因以上、下午班計,學額很少。

暫時我對St. Jo 各方面都很滿意,但家長要有心理準備,學校對學生很有要求,不單是學術上,還有紀律上,過份活躍的孩子讀這類學校真的會很辛苦。

HI SHEEP30,
成日聽人講華仁學額少,究竟自行誇區有幾多學額?
咁ST.JO又有幾多學額?
你囝囝20分係宗教分定舊生?
THANKS
原帖由 sheep30 於 10-9-24 22:23 發表
我個仔20分,好幸運第一輪已經派到St Jo,但有好幾個朋友報華仁20分都失敗,因以上、下午班計,學額很少。

暫時我對St. Jo 各方面都很滿意,但家長要有心理準備,學校對學生很有要求,不單是學術上,還有紀律上,過份活躍的孩子讀這類 ...

我個仔20分來自宗教分。

華仁上、下午校各兩班,你只能報上午或下午校。

St Jo 小一共五班,全部下午,所以學額比華小多一半以上。
‹ 上一主題|下一主題