用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 德望學校 (幼稚園) Round A 的來信
go

Round A 的來信 [複製鏈接]

今朝一早收到以下來信(email), 相信有好多家長都收到, 你地點睇?  其實我唔係好明, 佢話要留意個囡物野?  佢地, 即使係兩婆媳, 只要真係有心做好教學, 咁已經得la.  佢地可以對小朋友做d物?  
------------------------------------------
相信大部份家長都認識或聽過吳善琳校長的名字,佢對教小朋友有幾咁熱誠就唔洗我多講。 由她領道的跑馬地天主教聖瑪加利大幼稚園在1990-2010年這10年間,經吳善琳校長的調教下,成為了天主教教區內所有幼稚園之中最有名、老師最有愛心及小一派位最好的幼稚園。她在聖瑪加利大幼稚園時,事事親力親為,每朝早及放學時都會親自迎接小朋友及家長。她對每一位小朋友都好似佢啲仔女咁。小朋友一回到學校放底書包,就到處找她們的校長, “有小朋友稱她為琳琳校長”。我冇見過一位校長會肯曾取時間同家長會面及同小朋友玩。由其係在每年開學的初期,佢都會摺隻白老鼠仔、又玩拋波來歡迎每一位幼班的小朋友。如果妳有女兒曾經在聖瑪加利大幼稚園讀過,你就知道琳琳挍長係一位把小朋友放在第一位的校長。

在2010年5月她宣佈退休時,很多家長都表示十分唔捨得。後來又再得知她會去德望幼稚園做開荒校長,又些家長誇到話要跟琳琳校長轉校。可是在琳琳校長的安撫下才打消念頭,但仍有幾位家長真的因此而轉了校。而我亦係因此而立刻同個細女轉報讀德望的其中一位家長。誰不知在9月中特然轉會惡號,琳琳校長特然辭職唔做,理由是身體不適。但以佢份人,咁有責任感,冇理由唔向家長親口交代一聲就馬上走人,當時我真係好唔開心,而且直覺覺得緊係有啲嘢。後來終於比我從另一位家長的口中得知了一個天大的陰謀,我知道之後馬上大叫「咁都得,有冇攪錯,點可以對一位咁有愛心的、又將退休的老人家做出如此的行為?!」

由於我個女仲係德望讀緊,不便評論,以免影響啊女。所以就算我知道咗嗰班幕後黑手如此卑劣的行為都冇出聲,心唸住啊女讀得好就算啦。但眼見幾位幕後黑手近日的大動作,自編自導自演的【踏上青雲路】故事,又扮晒有責任感、有承擔咁,我越睇就越眼火爆。辦幼兒教育的人怎可以如此攻心計???不知道內情就以為佢哋好有愛心,好盡責。但我就心知肚明這幾位影后係點樣安排個陷阱來逼走琳琳校長,比機會自己上位。現在又不停做大龍鳯來安撫各位家長,鞏固自己及親信的地位及形象。

由這種心狠手辣的陰險小人來領導學校,我真係唔咁唸我個女嚟緊會變成點。我近來睇得佢好緊,如果比我發現有乜唔對路就一定即走。大家都要留意吓啊女的轉變,有時睇嘢唔可以淨係睇表面呀!現在我就要將這個事實講比各位知,等各位明白事情的來龍去脈,好等有所防範。同時亦希望還琳琳校長一個公道。

以下所講乃事實之全部:

最初,原來德望係冇人識得怎樣開辦一間幼稚園,就連修會裏面都冇人識。於是修女就誠邀了琳琳校長來擔任開荒校長,以吳善琳校長友善的為人,佢就算不眠不休、出錢又出力咁,都會幫德望從冇到有咁開好間幼稚園。誰不知……

話說這位吳嘉美校長同趙副校長其實係倆婆媳關係,琳琳校長仲係聖瑪加利大幼稚園未走得時就係現在的趙副校長暫代打點一切,至於佢幫琳琳校長打點咗乜,同有冇心幫佢打點過就天知了,但可以肯定的是佢打點了自己的新抱入德望做主任。這位吳嘉美校長原先在荃灣的天主教領報幼稚園做咗好多年校長,但忽然間有安穩的校長唔做,走去德望做開荒主任,唔洗問都知有啲嘢啦!

至於琳琳校長就真係人如其名,又琳又善,踏入了陷阱都唔知,仲勞心勞力咁為將要入學的小朋友打點一切。話得係開荒,就緊係由零開始啦,如果身邊的同伴合作就緊係眾志成城啦。但相反,如果身邊的人放軟手腳,一心想睇吓妳仲頂得幾耐,咁就即係叫天不應啦。琳琳校長要面對的就係後者。新辦的學校乜都冇,身邊的人又冇心幫手,而當 時好多 老師都係剛 畢業的 老師,從冇任何教學經驗。攪到琳琳校長乜都要自己親力親為,有經驗的唔幫手,冇經驗的就幫唔到手,比任何人都會心情煩躁,更何況琳琳校長係一位快打算退休的老人家。既然冇乜人幫得手,咁校長係開會時就緊係會嚴厲啲,肉緊啲,嚴師出高徒呀嗎,佢一心想係退休前再為教育出多一分力嘛。(大家如果認識聖瑪加利大幼稚園的老師就知啦!)

點知,真係精人出口,苯人山手。有人竟然煽動其他人向修女告狀,話琳琳校長專橫,語帶毋欲。又話佢成日坐係校長室唔去巡課室。簡直荒謬!我日日接啊女返放學都見琳琳校長係車路或校門口迎接小朋友,咁又點會係成日坐係校長室呢?何況,校長有幾多行政工作要做,又洗鬼向你交代呀!個老師都冇腦架,如果要個校長成日睇上堂,仲洗鬼請妳咩!而這個被人煽動去告狀的人就係琳琳校長的代女李健恩主任。其實李主任都係其身不正,佢會係琳琳校長不在時喱埋食煙。試問比自已契女夾埋外人來出賣自己,妳話琳琳校長當時有幾傷心呢!就係咁,我們的琳琳校長就比這3個人聯手玩走了。

而家啲奸人水鬼升成王,但又心知自己未夠班擔如此大任,所以近排未成日話安排家長會,其實係想做多幾場戲話比我哋聽佢哋係幾咁有能力去坐現在這個位。但又咁講,倆婆媳拍住上,總會有攪得掂的一天。但司馬遷之心路人佳見。

老師仲話我知!吳校長走咗之後,什麼教學方針、課程大綱 、什麼專題研習… 等等,都係冇人安排,老師現在都只係見書就教咋!

試問一個咁佛口蛇心的人,處心積慮安排好一切來逼走琳琳校長的吳嘉美校長係一個幾咁恐怖的人,佢又點會係一個好校長呢?當初吳嘉美仲係主任時及後來Acting時,大家都見佢個樣成日黑口黑面,現在點解會忽然友善,一定係因為自己未坐穩,而我哋班家長時常則疑佢的能力,咁就緊係要做返啲門面工夫啦!近來我係BK見到的大大段為吳嘉美平反的留言,相信都係這位影后自己上嚟寫,或者搵槍手代筆啦!大家要睇緊啲個女呀,唸定有乜唔對路時要怎辨呀!

吳校長對小朋友真係由心而發,對教學又有熱誠,佢特然不辭而別,我真係覺得好何惜!大家不妨上BK睇真啲啦!
   2    0    0    0
Monkey媽媽

I also received this email. What happen???

原帖由 hoishun 於 10-10-15 08:42 發表
I also received this email. What happen???

可能Round A, 實在太喜歡琳琳校長, 所以咁掛.....
其實都已成定局, 無謂再為呢件事轉圈, 應該往前看.
Monkey媽媽

I received the email yesterday night and it really make me frustrated.   

It is a serious matter to the school, I hope Sister Pauline could investigate and clarify the matter asap.

I received the same letter.

I guess Round A is not parent of Good Hope because if he/she really parent of Good Hope, how come she'll have the e-mail address of all other parent???? i doubt!!

原帖由 KPKmama 於 10-10-15 10:03 發表

I guess Round A is not parent of Good Hope because if he/she really parent of Good Hope, how come she'll have the e-mail address of all other parent???? i doubt!!

佢係send去我係bk留既email address 度
Monkey媽媽

原帖由 KPKmama 於 10-10-15 10:03 發表

Our email address can be seen from this forum if not set to hidden.

o係 facebook o個邊做做德望 group member,就可以知道你地的 email address 啦。我自己 set 左 contact information 的 privacy 係 friends only,所以佢搵唔到我 email,我亦收唔到呢個 email

乜原來今年年中先至轉,都可以入讀到德望 k2 / k3 的嗎?仲有,點解o個個 "另一位家長" 又會知道咁多野呢?但係又一直都無爆出來喎,唔知點解突然又會講俾呢位 "隨時都可以入讀德望" 的家長知。

我無收過呢個email, 不過佢講既野亦唔係無可能, 好多教書既friend都有講過教育界好黑暗.

我想可以不理,又沒有名孛,又說從其他長知, 都是以訛傳訛。

度度都有人事問題, 但家長本身無謂再將問題複雜化.  我本身唔係太appreicate 呢位家長, 咁樣send email 啤我.  唔應該將學校內部既是是非非帶啤家長.  我會自己判斷自己感受學校所付出既努力同熱誠.
Monkey媽媽

原帖由 elmolly 於 10-10-15 10:45 發表
我無收過呢個email, 不過佢講既野亦唔係無可能, 好多教書既friend都有講過教育界好黑暗.

Although I do not 100% believe the content of the email, but some points are really possible.   eg  If Ex-principal Ng really leave the kindergarten because of sickness, she should have come out to explain to parents and introduce the acting principle before she leave.

原帖由 elmolly 於 10-10-15 10:45 發表

我覺得不需要特別標籤教育界,根本所有行業都會有黑暗面。黑暗面係人的劣根性,唔係某一種行業的特性

見書就教 --> 我有同感
其實真或假也不重要.  最重要睇睇新校長日後功力了.  擔心是會有的.
~easybring~

I didn't open this email as not sure any virus inside.
Personally, I think no matter it's a school or company, there's should have many political issues. Don't think that it will be so pure as this school was organized by 教會! There's no 100% "black and white" in this world. Good Hope Secondary now only still have the acting principal since their previous onr also left so suddenly. The school still running!!
Now, the fact is Miss Ng already left. What should we do is we should work together to help our children to adapt in their study and the new environment. They may not know and understand what's happening in those adults/teachers. However, if we spread our unhappiness to them, they will also feel sad/unhappy and it will effect their study/school life at school.
We cannot do anything or 插手 in school political issues. If Round A or anyone of us really have the 証據, we should report it to Sister Pauline or their 直屬教會, not just sent a email to us. I don't believe these 2 ladies (Round A mentioned) can played/controlled all the things w/o their notices.

我是一個比較理智的人, 我不會單方面相信信中內容, 亦不會完全麻木的去撐學校, 我亦相信無風不起浪... 希望這些是非會盡快遠離德望幼稚園。

每個行業, 甚至乎教會都有黑暗面, 有人的地方便有是非,但我相信天父是知道我們的作為。

願上帝在當中顯明公義, 阿們。

見書就教 -->我都有同感,因為小朋友返到屋企,好似樣樣都識d,但係都唔係好熟,感覺老師好似教完就算
其實邊個領導,對我來講,最重要的是對小朋友有好處,例如教學方法都好重要,學校有無一套整體的教學法,讓老師去跟?定係各有各教,各司各法呢?

原帖由 easybring 於 10-10-15 11:57 發表
見書就教 --> 我有同感
其實真或假也不重要.  最重要睇睇新校長日後功力了.  擔心是會有的.

回覆 1# ericter 的文章

校長要穩定民心也要穩定軍心, 要發揮領導才能.  也要有能力令人信服.  唔好好似我地只識上網講, 唔識點做呀!  我地都要靠晒校長. 家長都會support的.

ericter, 我和你一樣的感覺. totally agreed with you.

~easybring~

同意!
空穴來風,吳善琳校長走得突然令人感奇怪,但事情到達了今天,已成事實,再興波作浪,到頭來,再多人的離開,不斷花時間處理行政問題,前線教師在不愉快的環境下工作,受害的只有是我們痛愛的女兒,損失的只是我們的家長。

新吳校長的工作,有待觀察,即使她什麼原因下成為校長,只希望她用心教學。

亦希望有智慧及經驗的SISTER Pauline,如果你會是看到的,希望您能協助及領導她們,平息問題。感恩。

不願再看到令人心痛的消息,祝願各家長及德望小朋友快樂!!

原帖由 chelleb 於 10-10-15 12:08 發表
我是一個比較理智的人, 我不會單方面相信信中內容, 亦不會完全麻木的去撐學校, 我亦相信無風不起浪... 希望這些是非會盡快遠離德望幼稚園。

每個行業, 甚至乎教會都有黑暗面, 有人的地方便有是非,但我相信天父是知 ...
Mqchris :>

讀三年, 唔係做人世, 假切你小朋友考唔到gh, 出面讀邊一間都可能有同樣事情發生, 小朋友讀得開心, 學到野, 又有禮貌我,品德好, 我覺得好足夠, 背後什麼陰謀論, 心地唔好, 不用其他人說, 當事人沒出聲, 那到外人說三道四, 我們相信學校, sister pauline 會好好領導GHSK 的
‹ 上一主題|下一主題