用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 平日報嘅課外活動係咪都係學術性質居多? ...
go

平日報嘅課外活動係咪都係學術性質居多? [複製鏈接]

0    0    0    0

Tue     Yip's CPS

Wed    Tom Lee (YAMAHA Music Wonderland >          JMC)

Hooked On Phonics

Thu      Lo Fung (Visual Art)

Fri        Enopi Math

Sat       Church Choir

全部都打算持續學的。我對孩子的課外活動一向有長遠計劃﹐對什麼短期課程沒啥興趣。

Yip's的幼兒音樂課程為期兩年﹐so far讀了半年多﹔完成整個課程後﹐孩子剛好五歲﹐已計劃到時投考香兒合唱團﹐另外加入Yip's 的 strings。

Yamaha Music Wonderland自三歲開始上﹐為期半年﹐目前只剩下兩堂﹐下月開始JMC﹐為期兩年﹐完成課程時將會是五歲半﹐到時再看看會否繼續上JXC。

Hooked On Phonics已完成Pre-K和Kindergarten﹐現時上First Grade﹐之後還有Second Grade和Reading Club﹐整個課程完成後﹐孩子剛五歲﹐相信會終生受用。由於平時我和孩子自小習慣全英語溝通﹐他也很喜歡閱讀和書寫﹐小學我也計劃只會讓他讀本地津貼學校﹐學好中文﹐中學再去英國讀書。因此﹐除了趁三四歲學好phonics﹐我並無打算再為他報什麼英語課程﹐只打算讓他繼續多閱讀和寫作。

視覺藝術是我孩子最不感興趣/沒天份的﹐但我會堅持讓他一直學下去﹐只希望他盡力去學﹐學會克服困難﹐追求進步﹐並能擁有基本繪畫技巧和欣賞別人畫作的能力﹐以及多一個抒發情緒的途徑。

Enopi Math剛剛開始﹐由Level 3學起﹐孩子自小對數字敏感﹐對數學充滿興趣和好奇﹔特別喜歡Enopi的英語教學﹐教材和critical thinking。相信會一直學下去。

教會詩班也會是持續出席的。

另外計劃明年暑假學游泳﹐五歲開始加學圍棋和芭蕾舞﹐也打算適當的時候讓孩子開始上Science Workshop。全都是打算持續學的。

原帖由 maywongsky 於 10-10-15 11:16 發表
你地平日幫小朋友報嘅課外活動係咪都係學術性質居多?好似畫畫、跳舞、游水呢D會唔會俾佢持續學咖?

我細o個個得一歲依家打算比佢開始上playgroup , 兩個家姐都係參加o的唔學術性o既活動 , 雖然都會想佢地持續學 , 但係好多時都只可以持續幾個月 , 忽然又會話唔想學. 欸 , 好似好浪費咁

原帖由 maywongsky 於 10-10-15 11:16 發表
你地平日幫小朋友報嘅課外活動係咪都係學術性質居多?好似畫畫、跳舞、游水呢D會唔會俾佢持續學咖?

醒目開學勳章

[quote]原帖由 ohmygosh 於 10-10-15 11:29 發表
Tue     Yip's CPS

Wed    Tom Lee (YAMAHA Music Wonderland >          JMC)

Hooked On Phonics

Thu      Lo Fung (Visual Art)

Fri        Enopi Math

Sat       Church Choir

Tue     想轉學畫畫,而家學緊手工藝

Wed   畫畫, 老師上門教,想轉學整下甜品既course

Fri      跳舞,英文

Sat    早上補習,下午family day

畫畫我有朋友個女都報過lo fung,不過佢個囡又係冇天份,但係就好鐘意畫畫,係lo fung學完返到屋企完全畫唔返,我囡囡情況就同佢差唔多 不過而家跟緊個老師就學得唔錯,活動教學,不過上堂幾嘈下,兩個囡上得好開心

其實我到而家都煩惱緊d時間可以點用
其實我都好多活動比兩個囡,但係而家又開始擔心緊佢地功課既問題,全部野都由佢地6歲學到而家

簽名被屏蔽

我個囡就學古箏, 鋼琴, 操游水,
我個仔就玩足球, 跆拳道, 游水係咁多。  
無乜學術性嘅野學, 又無做補充練習。

我就係覺得學一陣就停的話﹐同無學過無分別﹐所以自他三歲後報讀的所有東西都是有長遠計劃的﹐無謂浪費時間和金錢。

原帖由 Hipuppy 於 10-10-16 02:37 發表
我細o個個得一歲依家打算比佢開始上playgroup , 兩個家姐都係參加o的唔學術性o既活動 , 雖然都會想佢地持續學 , 但係好多時都只可以持續幾個月 , 忽然又會話唔想學. 欸 , 好似好浪費咁

...

我認為課外活動除了學習技能外,亦應包括訓練耐性、恆心、專注力、美學、與人溝通和相處的技巧...等等。家中只有一、兩個小孩的更應鼓勵他們多與不同學校或生活背景的人相處。

如果孩子參與每一種活動都只是三分鐘熱度,又或遇到少許困難便容易放棄,家長就不應該任由他們放棄,因為這不僅是浪費金錢和時間,而是助長他們這種輕易放棄和退縮的做事方式。我相信毅力對於學習和做事都很重要,但它卻不是短期就可以訓練出來。大家努力!!

我個仔的課外活動有跳舞、畫畫、音樂劇、鋼琴、大提琴、劍擊、游水、網球及英文。只有英文係較學術性,其實也只是志在有個外國人每星期同佢傾下講下玩下。時間最長的是跳舞,三歲多點到現在就快八歲;時間最短的是網球,今年暑假才開始。有試過叫佢揀樣野停左佢唔好學,佢喊住話我迫佢放棄,我投降,俾佢繼續所有野。

所以﹐家長也要懂得有些時候﹐有些事情一定要堅持。

原帖由 MsPWong 於 10-10-17 20:19 發表
我認為課外活動除了學習技能外,亦應包括訓練耐性、恆心、專注力、美學、與人溝通和相處的技巧...等等。家中只有一、兩個小孩的更應鼓勵他們多與不同學校或生活背景的人相處。

如果孩子參與每一種活動都只是三分鐘熱 ...

假如他能兼顧學業和各樣興趣活動﹐就讓他繼續學下去吧﹗

原帖由 bbdou 於 10-10-18 11:36 發表
我個仔的課外活動有跳舞、畫畫、音樂劇、鋼琴、大提琴、劍擊、游水、網球及英文。只有英文係較學術性,其實也只是志在有個外國人每星期同佢傾下講下玩下。時間最長的是跳舞,三歲多點到現在就快八歲;時間最短的是網球,今年 ...

Agree! 始終孩子還小的時候未懂事,難免作出錯誤決定。父母一定要從旁協助和指引。

原帖由 ohmygosh 於 18-10-2010 01:32 PM 發表
所以﹐家長也要懂得有些時候﹐有些事情一定要堅持。

堅唔堅持倒會唔會都同小朋友o既性格或者家長o既管教方式有關?
我朋友o的仔女比較聽話果o的都係媽媽比較有威嚴果種 , 我o既性格比較溫和 , 對o的仔女唔會點惡 , 所以佢地一o的都唔驚我  , 有時無辦法o既時候就逼住要老公出面(佢地比較怕爸爸) 先至搞得店.

原帖由 ohmygosh 於 10-10-17 14:10 發表
我就係覺得學一陣就停的話﹐同無學過無分別﹐所以自他三歲後報讀的所有東西都是有長遠計劃的﹐無謂浪費時間和金錢。

哈哈....我就係屬於比較有威嚴果種

原帖由 Hipuppy 於 10-10-18 23:40 發表
堅唔堅持倒會唔會都同小朋友o既性格或者家長o既管教方式有關?
我朋友o的仔女比較聽話果o的都係媽媽比較有威嚴果種 , 我o既性格比較溫和 , 對o的仔女唔會點惡 , 所以佢地一o的都唔驚我  , 有時無辦法o既時候 ...

不過有個爸爸鎮得住d細路可能都ok gei。我係單親媽咪﹐對住個仔﹐只能更嚴﹔可能因為我本身是從事教學工作啦﹐阿仔的外公外婆阿姨(即是我爸媽和妹妹)都是在傳統學校裡任教﹐我們的管教方式很近似﹐有頗有效。管教﹐管教﹐要管得住才能教。但首要是和孩子建立親密互信的關係﹐管教才有效。

原帖由 Hipuppy 於 10-10-18 23:40 發表
我朋友o的仔女比較聽話果o的都係媽媽比較有威嚴果種 , 我o既性格比較溫和 , 對o的仔女唔會點惡 , 所以佢地一o的都唔驚我  , 有時無辦法o既時候 ...

我覺得這和管教方式有較大關係。從孩子小時候開始,家長就需要讓他們明白有些事情家長是不會妥協的,例如玩火或電器、隨意叫罵...等。家長要在聲調和表情上(千萬不要一邊講,一邊笑或做別的事情)讓孩子知道這是嚴肅的事情,並一定要遵守,而家人亦須時常表現一致和堅決,不可"心軟",孩子就會明白。以後遇有類似情況(當然不要凡事都說 不 ),不一定要打駡,孩子都會較願意服從。

可能有些爸爸在家和孩子嬉笑的時間不多,孩子自然覺得爸爸提出的事情比較重要和嚴重,加上男性表現出嚴肅(authoritative)的樣子通常相對比女性強烈,以致孩子不敢反對。有些家庭由爸媽分飾兩角,的確較易處理這種情況。有研究亦發現這種管教方式(authoritative)之下,孩子將來的成就較高。但若要避免嚴肅的一方和孩子產生距離,就要在孩子漸長時改變溝通的方式,不可一本通書讀到老呀!

原帖由 Hipuppy 於 18-10-2010 11:40 PM 發表

完全同意﹗我自己也是計劃先嚴後寬。而且﹐即使是嚴教﹐我也有令孩子感受到我對他的愛護﹐關懷﹐包容和尊重﹐也儘量抽時間陪伴孩子﹐和他遊玩。但他知道有些時候﹐有些事情﹐是絕不能向媽咪討價還價的﹐要服從﹐要盡責。

原帖由 MsPWong 於 10-10-19 11:27 發表
我覺得這和管教方式有較大關係。從孩子小時候開始,家長就需要讓他們明白有些事情家長是不會妥協的,例如玩火或電器、隨意叫罵...等。家長要在聲調和表情上(千萬不要一邊講,一邊笑或做別的事情)讓孩子知道這是嚴肅的事情, ...

原帖由 ohmygosh 於 10-10-19 14:21 發表
完全同意﹗我自己也是計劃先嚴後寬。而且﹐即使是嚴教﹐我也有令孩子感受到我對他的愛護﹐關懷﹐包容和尊重﹐也儘量抽時間陪伴孩子﹐和他遊玩。但他知道有些時候﹐有些事情﹐是絕不能向媽咪討價還價的﹐要服從﹐要盡責。

...

我都係用呢個方針黎教個女,有d規則一定要堅持,我覺得品德要自小培養,有d野做壊規距就麻煩。但課外活動我唔迫佢,因為迫都冇用,好似佢唔鐘意公X數咁,日日喊住做都冇意思,最後都cut左,依家參加的全都是佢鐘意而又會長遠發展的!黎緊會學埋鋼琴!

星期三:enopi maths
星期六:游水(學校)、普通話、日文(QQ Club)
星期日:畫畫(青苗)

度唔到時間~

我都好嚴好堅持...

堅持學下去是易事,
問題是沒有時間練習,
隨著年年升班,
功課愈來愈多,
會不會堅持到最後,
時間都被分散了,
每樣都學得50%?

請分享

就如我之前所說,家長不要所有要求也說"不"。我所指的堅持是如果孩子對所有課外活動、學習都三分鐘熱度,家長一定要選擇某些活動是必須的,例如:1-2種運動(令孩子有健康的身體)、加強偏弱學科的學習、1-2種音樂學習等等。
有些孩子每星期有十多二十種不同課程,又實在是太勞累了,只會難以兼顧,成人也不可能十項全能吧! 因此我們也應接受有些活動只是嘗試或短期性質,不適合或完成即停止。當然孩子也有權表達他們的興趣,讓家長代為選擇。
其實很多事情都在乎平衡,家長可冷靜下來想一想,不要只為了堅持而堅持,或為了自由而變成放任。
‹ 上一主題|下一主題