用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 港大同學會小學 2nd interview
go

2nd interview [複製鏈接]

岩岩收到信 2nd interview~

想問下大家有無頭緒會問d 乜呢?
要 in 埋家長, 好緊張呀~
   6    0    0    0

醒目開學勳章 王國長老

我唸今次無人答到你, 要靠你地報料就真
我女今年小5了, 5年前interview, 港同已取消左見家長制度, 相傳當年試過1:1, 結果家長個個爭取機會表現自己誠意, 好多都overrun後面果d等到傻左, 又試過group discussion結果又未如理想
anyway呢d都真係好多年前既事, 而家校長亦轉左, 我都唔知校長想問d咩, 不過肯定既係, 學校希望同家長傾下, make sure家長與學校理念相同: 學校長話齋, 活潑得黎有禮貌, 好學當然重要, 思辨得黎又尊重別人, 創新又顧傳統, 仲要有愛心
至於學校教學方式, 有咩令你覺得吸引, 家長有咩期望等等, 都會傾下掛 (我估)?

係啦, 我都知好多年無 in 家長, 只係真係好緊張, 如果今次in 唔收, 似乎就係家長問題喇, hahah, 咁好大壓力ma~

不過其實in 下家長都好架, 家長既配合絕對重要, 如果無厘頭咁入左間同自己理念唔同既學校, 到後來先埋怨咁就慘喇~

好多謝你答我呀, 你講既都好有用, 我會仔細咁諗下, 希望到時順利啦, hehe, thanks ar!!

原帖由 Charlotte_mom 於 10-10-23 23:13 發表
我女今年小5了, 5年前interview, 港同已取消左見家長制度, 相傳當年試過1:1, 結果家長個個爭取機會表現自己誠意, 好多都overrun後面果d等到傻左, 又試過group discus ...

Not recevieve the letter yet.
Hi, there are 2 happy bbs in our happy family. Let's become good friends!!! :-P :-) :-P :-P

未收到reject letter 即係仲有希望呀 :)

原帖由 EmilyMami 於 10-10-25 16:23 發表
Not recevieve the letter yet.

收到啦,收到啦,好紧张啊!Cheers!!! Yah!
Hi, there are 2 happy bbs in our happy family. Let's become good friends!!! :-P :-) :-P :-P

醒目開學勳章

我好緊張了
因為我相信,囡囡完全符合了那4個原素
如果唔係都入都這一輪
我跟妻子都非常喜歡港同

原帖由 Charlotte_mom 於 10-10-23 23:13 發表
我女今年小5了, 5年前interview, 港同已取消左見家長制度, 相傳當年試過1:1, 結果家長個個爭取機會表現自己誠意, 好多都overrun後面果d等到傻左, 又試過group discus ...

Good luck!!

原帖由 EmilyMami 於 10-10-26 11:20 發表
收到啦,收到啦,好紧张啊!Cheers!!! Yah!

I will go for 2nd interview tomorrow. Does anyone can shall what will they ask this time?  Especially those questions for the parents.  I am super nervous.

我都想知問咩?
會用英文in嗎?

醒目開學勳章

中文,平常心去就可以,沒有得操的
問題可以說很容易,也可以說很難
加油吧

原帖由 kellylamyc 於 10-11-5 20:20 發表
我都想知問咩?
會用英文in嗎?

ziyi daddy,

唔該晒!
想問下小朋友是否一起入去見呢?
問題是問家長,對嗎?

醒目開學勳章

一起的
小朋友跟家長都一起問

原帖由 kellylamyc 於 10-11-6 20:23 發表
ziyi daddy,

唔該晒!
想問下小朋友是否一起入去見呢?
問題是問家長,對嗎?

all 2nd in should be finished, right?

so shall we share what questions did they ask?

醒目開學勳章 王國長老

係WOR, 唔覺唔覺就"DEADLINE"
鄧你地緊張
原帖由 amyamy 於 10-11-19 03:54 PM 發表
all 2nd in should be finished, right?

so shall we share what questions did they ask?

yes, i'm very nervous. can't focus on work at all.  

do u think the school will release the result at 0:00am on 23/Nov?

原帖由 Charlotte_mom 於 10-11-19 17:09 發表
係WOR, 唔覺唔覺就"DEADLINE"
鄧你地緊張

醒目開學勳章

係啊
但唔使咁急
晚一些啦

原帖由 amyamy 於 10-11-19 15:54 發表

alright! haha~

原帖由 ziyi 於 10-11-19 17:18 發表
係啊
但唔使咁急
晚一些啦

醒目開學勳章 王國長老

好難唔急既 我當年都係咁, 明知未到日期, 就係忍唔住得閒就去網頁refresh下, 搏有結果
不過正常就真係唔會00:00架喇
原帖由 ziyi 於 10-11-19 05:18 PM 發表
係啊
但唔使咁急
晚一些啦

醒目開學勳章

我們只面試了12分鐘左右.用唔盡
而囡囡一入去坐低,校長就問,跟上次有什麼分別 - 囡囡就望左一下,就說校長的桌多左很多文件,接著死釘在公仔那邊,說多了隻粉紅豬
校長說對啦,上次有豬,不過很少的
跟著問我們家長對學校小一小二沒有考試怎樣?
我回答是學校不單是只論成績的,我希望小朋友德行及所有事上都平衡,而且在申請前已經認同及了解
而且我去了2次簡介會,非常喜歡
校長回答:咁就好,跟學校理念相同
校長問囡囡第2氣:去選一個像皮膠
囡囡選了一個哈哈大笑的
校長問,你有沒有哈哈大笑的事,囡囡說有,很多時也會,
校長問,舉例啊, 囡囡回答:爸爸媽媽跟我玩uno
校長停了一下,可能她沒有想這麼小玩uno
接著問,如果你lost the game, how to you do
囡囡回答:咪再玩過
校長問,如果是爸爸lose the game, 唔開心, 點
囡囡回答說: 安慰爸爸,唔緊要,再玩過
然後又問家長:對學校有什麼不清楚
我們回答:非常清楚,因花了2年,問了很多人,看了很多
我妻子回答(用了普通話): 非常喜歡學校要求小朋友帶書跟父母一起看
又說,我們希望小朋友如學校一樣,快樂的學習,主動的學習
因教囡囡的當中,我們學習到,當迫她時,跟她快樂時,進度不一樣的
校長說,很好
囡囡問媽媽:為什麼你說了普通話
校長問:咁你呢?(普通話)
囡囡回答:我當然可以啦,家裡只有爸爸的普通話不成(普通話)
最後:校長再問:對學校有沒有問題
我回答說:我們沒有,因為真的認真研究才申請的,所以了解學校(廣州話)
臨出門:校長跟囡囡說了:如果你有機會來這裡讀書,中午就有可能拎飯盒來校長室跟我一起食

所以我覺得應該得
而我說問題話易容易,話難可以說難是
1. 第1條問題是上一次面試已經設下的
2. 第2條是孩子的心理
3. 第3條是孩子如何處理問題

原帖由 amyamy 於 10-11-19 17:52 發表
alright! haha~
‹ 上一主題|下一主題