用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 想問大家一個問題
go

想問大家一個問題 [複製鏈接]

例如報了幾間學校,不太心儀嗰間學校己收了小朋友...但在某限期要交留位費,...若交費限期己到..但其它心儀學校還未in或未收到取錄通知...咁妳地會否去不太心儀嗰間交留位費呢?
   0    0    0    0

唔想讀就唔好交,有D興趣又要買個保障就一定交...

回覆 2# sunggie 的文章

我就係唸買唔買保障好

醒目開學勳章

咁你當初點解要報~~

0甘要睇你報左幾多間kinder, 同埋收你呢間kinder, 你係排第幾志願喇!  因為今年好多BB, 買個保障好d。

醒目開學勳章

好簡單~
你手上無offer嘅, 就乜都要俾留位費
如果手上有嘅, 就睇吓邊間鍾意d

就係暫時得一間收...其它未in呀...
原帖由 kerkermui 於 10-10-24 22:02 發表
好簡單~
你手上無offer嘅, 就乜都要俾留位費
如果手上有嘅, 就睇吓邊間鍾意d

個人認為, 你要買個保障喇!!

如果係我,雖然我都唔多想俾...但都要俾,萬一其他唔收都至少有書讀,而且08年真係好多BB....

我勢估唔到第一間要俾留位費係小兒正就讀的N1, 唔係心水. 我可能會報 6-8 間, 視乎結果而定, 任何一間收都唔會留返而家呢間, ....只係差半個月時間就有結果. 仲諗緊俾唔俾好. 我對小朋友又唔係無信心, 只求一間有位都OK, 兼佢係大仔, 兼K1 而家呢間競爭都唔大, 但又有些擔心真係四大皆空. 同埋如果唔留位, 校方唔知會唔會對佢有歧視囉...雖然我相信都唔會.

原帖由 w_y 於 10-10-25 09:35 發表
我勢估唔到第一間要俾留位費係小兒正就讀的N1, 唔係心水. 我可能會報 6-8 間, 視乎結果而定, 任何一間收都唔會留返而家呢間, ....只係差半個月時間就有結果. 仲諗緊俾唔俾好. 我對小朋友又唔係無信心, 只求一間有位 ...

一定唔洗諗, 要比!

yesyes或者當買個保險la
原帖由 faitakb 於 10-10-24 20:36 發表
0甘要睇你報左幾多間kinder, 同埋收你呢間kinder, 你係排第幾志願喇!  因為今年好多BB, 買個保障好d。

even though not first choice but still should reserve at least one ba, just in case! you never know what will happen!

醒目開學勳章

原帖由 love旦 於 10-10-25 11:07 發表
yesyes或者當買個保險la

其實我係贊成你當買個保險!  但有得一間, 就會有第二間, 聽你咁講, 你唔只報兩間!  建議如果當初你當然報考幼稚園時, 未有時間考慮清楚, 係時候好好去諗下黎緊幾間如果都收你小朋友, 你會有咩打算!

agree.. not sure the kid's performance of the coming interview.. so I will pay if I were you

原帖由 lyhv 於 10-10-25 13:57 發表

其實我係贊成你當買個保險!  但有得一間, 就會有第二間, 聽你咁講, 你唔只報兩間!  建議如果當初你當然報考幼稚園時, 未有時間考慮清楚, 係時候好好去諗下黎緊幾間如果都收你小朋友, 你會有咩打算! ...

呢d問題..一早預左 "比" 如果唔係為咩要去in
呢d 係開心錢 比多幾間都唔緊要
因為大家愈心儀既k 多數愈遲有結果
就係咁上年我比左3千幾
不過都係開心既

保險係要買的!但請將你已考同會考的認真的排好priority,已交higher priority的留位費,就唔好交lower priority的留位費,將d學位留番比人…千其唔好拿唔定主意乜都交(例如鍾意A多d但B又近D同上晝班…),想最後至決定要邊間…
但如不幸的,放榜日期同你的排的次序一樣,你要騎牛搵馬一級級的爬上去就冇辦法…

我個人認為唔係對小朋友有無信心問題, 而是買個安心, interview有好多變數(生病, 撞期...  etc) 如果你選的全部係熱門學校, 就更加要比, 起碼一間在手(除非極度唔鍾意呢間學校).  

我諗上年的k1, 好多家長都比左唔少留位費.
url=http://www.TickerFactory.com/]

原帖由 sheffield 於 10-10-25 14:10 發表
保險係要買的!但請將你已考同會考的認真的排好priority,已交higher priority的留位費,就唔好交lower priority的留位費,將d學位留番比人…千其唔好拿唔定主意乜都交(例如鍾意A多d但B又近D同上晝班…),想最後至決定要邊間… ...

題外話 : 你又換你個女張相, 真係引死人!! 希望我明年出世既囡囡有你個女一半咁標青

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 NICOLE123 於 10-10-25 14:15 發表

題外話 : 你又換你個女張相, 真係引死人!! 希望我明年出世既囡囡有你個女一半咁標青

你個係女呀!!!
羨慕c我...
(不過我收山架喇~ )
恐龍家
‹ 上一主題|下一主題