用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 天氣凍仲學唔學游水好?
go

天氣凍仲學唔學游水好? [複製鏈接]

醒目開學勳章

我仔唔係校隊.學左半年. 如呢兩個月唔學. 遲d學番會唔會好大影響?你地既小朋友會唔會繼續學?
   0    0    0    0

醒目開學勳章 王國長老

如果初學, 浸多過游, 咁就要認真揀個夠暖既池, 加埋保暖衣, 上水飲返D暖水同沖涼, 無問題
如果落水就操水, 個池可以無咁"滾"都得, 不過上水功夫要做足
原帖由 小豬嘜 於 10-10-29 03:02 PM 發表
我仔唔係校隊.學左半年. 如呢兩個月唔學. 遲d學番會唔會好大影響?你地既小朋友會唔會繼續學?

原帖由 小豬嘜 於 10-10-29 15:02 發表

我會繼續,不過要等11月出左暖水先,唔想出年由頭學過~

視乎咩目的,
為學識保命既,唔繼續住.
為強身健體,繼續.
為入校隊或比賽,繼續.
佢鐘意游既,繼續.
你迫佢既,唔繼續.
無知是福

我個囡
小一時學過, 11 月下水, 佢無話涷, 因未識, 但我見佢全身冰的,話系暖水池, 佢最大問題系, 上水後超涷.
跟住無學, 因喊到死, 又驚到死.

小3 升小4 時暑假開始學, 我都驚個冬天會好涷, 不過, 她一直學到現在了.

佢不是泳隊, 也不是校隊, 只系想佢學齊4 式, 平時少運動, 就當昨系運動, 因我吾識游, 無法陪佢游.

原帖由 小豬嘜 於 10-10-29 15:02 發表

由夏天開始游到冬天,係會適應到,最好揀暖水池,游水係一項強身健體既運動,宜持之以恆。

中醫話落水前同上水後都比薑茶佢地飲,
飲左真係對手暖好多,
呀女仲話飲完會好熱,
你地都可以試下.

原帖由 MMM888 於 10-10-29 19:59 發表
飲左真係對手暖好多,
呀女仲話飲完會好熱,
你地都可以試下.

我個囡舊年暑假都有學呀(初學), 不過一踏入冬天就停啦, 因為佢好容會傷風, 所以就算係暖水池都唔敢, 不過你呢個提議都幾好喎...我地生完bb, 沖薑水涼都好個身好熱, 飲埋落肚應該都幾好喎...我教吓個fd先..佢個仔都學緊

原帖由 MMM888 於 10-10-29 19:59 發表
飲左真係對手暖好多,
呀女仲話飲完會好熱,
你地都可以試下.

請問薑茶點整?我都想試下整比個仔

ALL

薑茶份量好隨意,
不過小朋友通常唔飲得好辣,
所以我就會半專片糖+2片薑(飲得辣的就再加多點)+2碗水
煲15-20分鐘就可以.
我會游水前煲好用暖水壺裝住帶去飲.
傷風咳都可以飲架,因片糖係化痰的.

原帖由 MMM888 於 10-10-30 10:33 發表
ALL

薑茶份量好隨意,
傷風咳都可以飲架,因片糖係化痰的. ...

唔該晒

Deleted

醒目開學勳章 王國長老

hi,
8卦搭咀
呢排我都有煲, 第一次我仔話好辣(4片薑+陳皮一角+黑糖, 煲完有3碗左右, 中醫教落dd陳皮wor)
跟住有人o係街好凍, 我話返屋企煲薑茶啦, 可以"整走d凍氣", 我仔主動話好

仲有, 所謂暖水池, 溫度都可以差好遠架............南華會包你夠晒暖! (大人坐觀眾席熱到除衫), 係上水果下真係要小心
原帖由 MMM888 於 10-10-30 10:33 AM 發表
ALL

薑茶份量好隨意,
傷風咳都可以飲架,因片糖係化痰的. ...

原帖由 Charlotte_mom 於 10-10-31 00:28 發表
hi,
8卦搭咀
呢排我都有煲, 第一次我仔話好辣(4片薑+陳皮一角+黑糖, 煲完有3碗左右, 中醫教落dd陳皮wor)
跟住有人o係街好凍, 我話返屋企煲薑茶啦, 可以"整走d凍氣", 我仔主動話好

仲有, 所謂暖水池, 溫度 ...

我想問邊度仲有保暖泳衣買??

Charlotte _mom

原來落陳皮?,
我唔知,等下次我試下先,唔該晒.
原帖由 Charlotte_mom 於 10-10-31 00:28 發表
hi,
8卦搭咀

我去九龍灣TYR個到買,
你可以去睇下.
http://hk.knowledge.yahoo.com/question/question?qid=7007012802771
原帖由 Daisy媽咪 於 10-10-31 16:11 發表

我想問邊度仲有保暖泳衣買??

我地個細路暑假開始學游水, 一個禮拜一堂
到而家都未學識
所以想繼續俾佢學
但又係怕佢凍親

我個女好怕水,當年的水只可以水深到腳肚,
但因為佢有鼻敏感,聽人講游水會有幫助,
於是就要佢去學,佢參加史X福泳班,唔係特別好,
我只係貪佢近屋企,堅持每星期游一次,
佢總共用左32堂先學識自由式
今年暑假同佢參加左韻律泳,玩到現在,見佢好似條魚甘游真係好開心..所以堅持啦,一定會得架.
原帖由 dordorchang 於 10-11-1 15:59 發表
我地個細路暑假開始學游水, 一個禮拜一堂
到而家都未學識
所以想繼續俾佢學
但又係怕佢凍親

醒目開學勳章

hi,
8卦搭咀

我又八卦搭咀
我個女3歲就學swimming, 因為當年的她有哮喘
我堅持風雨不改
冬天, 得6度(當年最凍)都堅持佢去游
結果當日, 就落左水企左係樹喊(大人池)..........c 都吾肯郁
吾知點解最後都郁(堅持左15分鐘左右啦)
p.s. 佢都係在南華會學
我坐係樹看佢游都熱到除剩件最底既t......熱到暈, 但見到佢就凍..............
‹ 上一主題|下一主題