用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 有無人學過公文英,EFL好或ERP好?
go

有無人學過公文英,EFL好或ERP好? [複製鏈接]

如題!因我是第一次了解公文,唔知点揀,是否都是由7A開始嗎?另外學過會否對升小一有幫助呢?thx!
   1    0    0    0

真的無人學過英文 ?英文不是出色嗎?公文數就知好多人試。

如果小朋友本身英文程度ok,我覺得ERP好好多,因為EFL好淺,同埋d錄音無甘好聽

果時公文老師講過, ERP for 平時主要語言係英文, 可揀佢開始, 但平時係講廣東話的, 會建議選 EFL 開始.

至於那個 level 開始, 要評估完老師再講給妳們知, 不過可能由好淺開始, 宜家小一,  最緊要係安排到時間, 否則會覺好慢才見成效.

多謝你們回覆!我小女現k3,英文一般,咁應該讀EFL好d,是嗎?你們讀過嗎?但由7A開始,我都覺好好淺,讀cat、dog等,真的好似浪費時間,唔知讀完有無幫助?

hi maggie chu

我仔仔都係岩岩開始公文英.

佢揀ERP, 因為仔仔K3已經學左好多生字, 所以由 5A 開始. 學多D 生字才 START 6A 的 PHONICS.

你好!你仔仔都好叻呀!揀ERP由5A開始添。
想請教吓!你都覺得學ERP會好過EFL?THX!
原帖由 dlmcdlcl 於 10-11-10 22:32 發表
hi maggie chu

我仔仔都係岩岩開始公文英.

佢揀ERP, 因為仔仔K3已經學左好多生字, 所以由 5A 開始. 學多D 生字才 START 6A 的 PHONICS.

如果pickup 得好, 一個月就升班架la...
原帖由 maggiechu 於 10-11-10 13:17 發表
多謝你們回覆!我小女現k3,英文一般,咁應該讀EFL好d,是嗎?你們讀過嗎?但由7A開始,我都覺好好淺,讀cat、dog等,真的好似浪費時間,唔知讀完有無幫助? ...

其實老師話, EFL 係適合D 細D既小朋友岩岩學英文的. 加上ERP 係國際性的, 就係聽到國際性呢3個字, 就先入為主囉.

老師同佢做ASSESMENT, 話佢2樣都OK, 最後揀左ERP.

原帖由 maggiechu 於 10-11-2010 10:41 PM 發表
你好!你仔仔都好叻呀!揀ERP由5A開始添。
想請教吓!你都覺得學ERP會好過EFL?THX!

係呀, 佢一日做10張. 唔洗寫字,都可以HANDLE到.

因為我仔仔都學緊公文中, 要寫好多字, 好彩英文暫時唔洗寫字咋, 只係讀.

又公文中,到時英文要寫字,你怕唔怕仔仔辛苦?
原帖由 dlmcdlcl 於 10-11-12 01:04 發表

因為我仔仔都學緊公文中, 要寫好多字, 好彩英文暫時唔洗寫字咋, 只係讀.

又公文中,讀咗好耐?到時英文要寫字,怕唔怕仔仔辛苦?
原帖由 dlmcdlcl 於 10-11-12 01:04 發表

EFL係近幾年才有,可能ERP好多文章要睇,如果無大人從中幫吓手,諗唔係好多人可以完成整個課程;ERP和EFL係兩種讀法,EFL著重文法,到後期都有文章形式睇,但唔係好長甘解;ERP勁多文章看,著重閱讀能力,每升1級文章就長D,絕大多數在著名故事中抽取出來閱讀,可以提升小朋友讀課外物的興趣.EFL和ERP都有它的優點,無話邊種好過邊種.完成EFL後可以接著讀ERP,不過你要問中心負責人升邊個Level.

原帖由 dlmcdlcl 於 10-11-12 01:03 發表
其實老師話, EFL 係適合D 細D既小朋友岩岩學英文的. 加上ERP 係國際性的, 就係聽到國際性呢3個字, 就先入為主囉.

老師同佢做ASSESMENT, 話佢2樣都OK, 最後揀左ERP.

...

ERP課程真係設計得好巧妙。我大女由7A慢慢學咗2年多,現在上緊BII,已經比學校程度深(小二)。學校英文成績很不錯.我細女都開始咗幾個月,現在上緊6A。
最緊要唔嫌慢,唔好嫌重覆,咁佢地會學得輕鬆

MAGGIE CHU

到時2樣都要寫字的話, 睇下會唔會太大影響先, 因為公文中已經減到5張一日. 感覺岩岩好.

英文如果都要寫好多字的話,我估都要要求減D.

好彩我仔都鍾意寫字, 只係有時一日唔得閒,就要迫埋一日做2份就比較吃力. 好怕有時做唔切.....

回復 2# beetle 的帖子

你好!想請教你,需唔需時常在旁教?因ERP比較多文字?

其實好想了解,你覺得公文,有無幫助或提升你小朋友呢?
原帖由 dlmcdlcl 於 10-11-12 18:25 發表
MAGGIE CHU

到時2樣都要寫字的話, 睇下會唔會太大影響先, 因為公文中已經減到5張一日. 感覺岩岩好.

英文如果都要寫好多字的話,我估都要要求減D.

好彩我仔都鍾意寫字, 只係有時一日唔得閒,就要迫埋一日做2份就比較 ...

如你所講,我小女英文一般,想揀–種可幫助升小一無咁辛苦,ERP又驚佢應付唔到,EFL又驚佢淺學唔到嘢,真難選擇,咁樣應學是EFL,對嗎?
原帖由 Sherryko9 於 10-11-12 11:24 發表
EFL係近幾年才有,可能ERP好多文章要睇,如果無大人從中幫吓手,諗唔係好多人可以完成整個課程;ERP和EFL係兩種讀法,EFL著重文法,到後期都有文章形式睇,但唔係好長甘解;ERP勁多文章看,著重閱讀能力,每升1級文章就長D,絕 ...

My son is just started to learn Kumon english at Level 4 A, actually, he starts at primary 3. At the beginning , I felt very surprised why he need to learn so lower level. This class, I think the most important, they need to get totally understand the foundation and can raise up to the next level.
Yesterday, my daughter tested the english level, she also starts to learn level 7A, but the teacher said that she will raise up to 6A within one month.You son is very smart , he can start at 5A. Very good... To learn Kumon, we need to be very patient but I think they can learn to become more independent to do their homework automatically and very quick...

如果小朋友願意自動自覺日日做功課才考慮參與公文英文, 否則最辛苦的不但是孩子還有家長, 為了做功課破壞親子關係, 不值

並他的班不清楚
‹ 上一主題|下一主題