用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 大家去咗咁多個K1面試, 認為邊間最難呢? ...
go

大家去咗咁多個K1面試, 認為邊間最難呢? [複製鏈接]

我個囡係0812超細B,暫時去咗6個面試,論難度依次為:
1. 學之園 - 對細B嚟講,真係耐力大測試!!
2. York - 好多唔同範疇嘅問題,仲要揸筆畫嘢。
3. St-Catherine's - 問題算係合理,係「找不同」對細B嚟講比較難。
4. Keen Mind - 好簡單,符合小朋友發展進度。
5. 崇真 - Group in,大細B大混戰,細B真係比較輸蝕。
6. 啟思(九龍塘正校) - 嚴格嚟講,無In我個囡,似In我多D。

0    0    0    0

回覆 1# Joeff 的文章

我個都係0812細b,你見咗5間有冇 offer 呀? 我都見咗5間,1間 reject, 1間 waiting, 仲有個啲未知,不過似乎細仔就真係唔多著數。

我0個個係08NOV BB, 我都唔記得見左幾多間了....1間REJECTED, 1間WAITING, 其他未知, 細B同大到2歲8個月既小朋友考試一定有分別呀. 不過隨心啦, 反正依家真係太多小朋友投考, 表現好又唔一定會收, 已變得冇咩準則了. GOOD LUCK

原帖由 kittyyau 於 10-11-15 01:29 發表
我個都係0812細b,你見咗5間有冇 offer 呀? 我都見咗5間,1間 reject, 1間 waiting, 仲有個啲未知,不過似乎細仔就真係唔多著數。

1. 學之園 - 等緊~ (應該無望,收得40個位。)
2. York - AM offer (佢嗰日真係in得好好,好主動介紹自己,答哂所有問題,畫完個圓形仲同老師講Circle。雖然我兩公婆同個囡都好鍾意間學校,但係入咗之後可能要聽埋好多難聽嘢,自問EQ唔多高,諗緊好唔好俾個囡讀,交咗留位費先!)
3. St-Catherine's - 等緊~ (1st Choice,嗰日兩part都做得好好,不過今年好多BB都好叻叻,所以唔敢寄語厚望。)
4. Keen Mind - 等緊~ (In得好好,不過N Class都有好多B升上去,唔多位放出嚟,都係無望多!)
5. 崇真 - 等緊~ (無望多,因為成Group都係大B咁滯,個個都搶答,我個囡總係慢半拍。)
6. 啟思(九龍塘正校) - Rejected (不過interview嗰陣連我個囡個名都無問,劈頭第一句就問我:「你個囡係咪平時都咁活躍㗎?」(我估係因為In之前我個囡係咁行去洗手玩水,唔肯乖乖坐定。)之後都係咁易叫我個囡响個玩具餅乾罐度攞幾塊餅出嚟聞吓,再放返入去。跟住全程都係問我個囡平時點點點。後來有個之前教幼稚園嘅話,佢咁問嘢法,應該係Label咗我個囡係有過度活躍傾向,學校最怕呢D學生!我無失望嘅,既然佢地容納唔到我個囡,即係唔適合啦!)

响呢幾個月期間,真係好明的做細B家長嘅苦處,特別係我地D超細B。唯有自我安慰話我地比人多個機會做超大B囉!

各位細B家長,加油加油!

係呀!真係唔知學校係咩準則收學生。所以當收到第一封 reject letter 時好嬲,到而家都冇咩特別寄望。只求有間不過不失既收亞仔啦。再唔係就明年再試囉,總唔會冇書讀既。加油努力啦!

暫時係維記, 因為報咗英普班, 個普通話老師係咁迫我個女答問題, 咩名呀, 幾歲呀, 係邊度讀呀, 邊個老師教你呀...... 我個女咩都答唔出重要驚驚地之後一路唔出聲.

另外SC都ok深, 揀different呀, 配對日常用品同埋好多嘢都要小朋友講唔係做instruction咁簡單, 我個女玩lego俾人攪喊, 不過第二part就答晒. 都係聽天由命!

最難非根德園莫屬, 一入到去咩玩具都無, 課室完全無decoration, 只係得d椅叫家長抱住小朋友坐, 連音樂都唔播小小, 成間waiting room & interview room 都冷冰冰, 小朋友一坐底個老師又面無笑容, 淨係識得問問題, 叫唱歌....大佬, 你估真係同你好熟咩

in完之後, 出面個playground淨係得條 "鐵sir滑梯" (廿幾年前果d) 仲要封住唔比人玩, 好似好"驚貴" 咁, 雖則話呢間野著重學術o者, 但係好似比人個感覺好悶咁, 死氣沉沉

收我都唔讀呀

回復 4# Joeff 的帖子

我都有in 啟思正校,d老師好是但,都無咩問我個女,問我多唉唔收都算,都唔知佢點收人~~~

回復 7# karaqueenie 的帖子

係啊..我剛in 完kv..感覺真係唔多好..老師無笑容...一d都唔親切...問我會唔會選擇pm class..我話唔會..即刻面口唔多好...又迫我個仔唱歌..我係到答緊問題見到...都好唔舒服,攪到我都無心機答d問題...係人都知kv 係好野...先咁多人去考遮....但interview 既感覺都好重要..如果我個仔入到係比佢地咁迫發..咁就唔讀好過喇....

我老公話 st. cat. 砌 lego 果部份係超難, 除非佢真係只係想考小朋友係咪可以靜靜地自己玩啦, 佢話見到阿囡砌極都砌唔到, 砌咗一大輪佢發現果度原來有 2 套大小有輕微不同嘅 lego 組成, 2 套都係 policeman, 連大人初初睇都以為係一樣呀!

回復 9# cherry_bird 的帖子

讚成~~由入門口至INTERVIEW至到走...個個都黑口黑面.....祝佢地搵到多D叻仔叻女喇...

IN 左五六間...暫時覺得York最難...因為要畫太陽..、

回復 6# chowhui97 的帖子

我囡囡都有in 維多利亞, 但只是在classroom一group玩table上的玩具, 跟住有個老師好似上堂一樣講故事比小朋友聽及唱歌dancing. 之後完畢. 以細b來說完全難以control, 因為週邊有其他書及玩具...

回覆 9# cherry_bird 的文章

Totally agree!!  No toys, no playground for the children to warm up, they are only 2 yrs old children... a cold feeling to this KG.
“愛是恆久忍耐、又有恩慈.愛是不嫉妒.愛是不自誇.不張狂.作害羞的事.不求自己的益處.不輕易發怒.不計算人的惡.不喜歡不義.只喜歡真理.凡事包容.凡事相信.凡事盼望.凡事忍耐。”

“如今常存的有信、有望、有愛、這三樣、其中最大的是愛。”

原帖由 scmail 於 10-11-15 10:56 發表
我囡囡都有in 維多利亞, 但只是在classroom一group玩table上的玩具, 跟住有個老師好似上堂一樣講故事比小朋友聽及唱歌dancing. 之後完畢. 以細b來說完全難以control, 因為週邊有其他書及玩具... ...

因為係用普通話呀, 所以咪即刻變咗勁難!!  :;pppp:

唔好話個女, 我自己都係港式普通話咋...

同意,完全冇熱身....

原帖由 karaqueenie 於 10-11-15 10:03 發表
最難非根德園莫屬, 一入到去咩玩具都無, 課室完全無decoration, 只係得d椅叫家長抱住小朋友坐, 連音樂都唔播小小, 成間waiting room & interview room 都冷冰冰, 小朋友一坐底個老師又面無笑容, 淨係識得問問題, 叫 ...
http://lbym.lilypie.com/Ch77p8.png http://lb4m.lilypie.com/5deTp8.png

我覺得培正會係最難, 因為小朋友要自己一個人見老師, 會問咩都唔知!

醒目開學勳章

Joeff, 好耐冇見你啦

我仔係0811, 都in咗幾間, 我覺得SC最難, 個日我地等咗個幾鐘先有得in, 我個仔冇晒mood, 考我個仔耐力, 真係睇彩數

我一間都未有收到reply, 未知係reject/waiting/accept...........等待中..

簽名被屏蔽

Hi ! Kitty Yau ! I remember you are Anson's mother . I am Kasper's mother which met you in CECES Playgroup ! How 're you? I am also busying with KG interview since Kasper is also 0812 bb ar !

I vote for:

1) St catherine - logo part - because too long, easy to show kid's real temper - and finding the different thing - i did not teach my son on that before.

2) Kenville - sing a song - not all babies are developed to that stage.

3) York - also not easy.

overall kln tong tends to be more difficult when compared to KG in HK island.
‹ 上一主題|下一主題