用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 升中聯繫學額 教局保證不變 -以皇仁書院為示例 ...
go

升中聯繫學額 教局保證不變 -以皇仁書院為示例 [複製鏈接]

蘋果日報  報道
2010年11月16日
內容指升中聯繫學額 教局保證不變

現時大多數官立中學都保留 25%中一學額,供聯繫官立小學學生升讀,為爭取官小家長支持,教育局高層向官小諾,聲言官中減班也不會削減預留學額,變相提高保留比率高於25%。有資助小學批評此舉變相增加官小收生本錢,對其他小學不公平,令非官小學生更難入讀官中。

身兼政府中學校長協會署理會長的皇仁書院校長李樂然昨重申,協會贊成減班理念,如果幫到(紓緩殺校壓力)一定會參加,他透露皇仁對減班「大致上 OK」,但承認同時收到反對意見,學校也沒有課室不足問題。

軒尼詩道官立小學上午校校長吳嘉儀則指,該校有 58%學生獲派官中,家長擔心官中減班會削減聯繫學額,不過得到教育局高層保證明年預留聯繫學額不會減少後,家長不再反對。吳校長稱,局方所指並非保留比率 25%,而是預留學額與過往一樣按五班時計算,不會因減班而相應下調,「佢哋話大方向係咁」。

面對教育局放期票收買人心,中西區資助小學英皇同學會小學第二校校長陳麗貞極度不滿:「政府保障官小,製造不公道!」她表示,中西區學生要選好男校,一是直資,二是英皇書院,因此校內家長反對英皇縮班,「有質素好學校,冇理由咁減法」。
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

皇仁書院 2010  S1 開5班 全級學生 36x5=180人

自行學額 =180x30%=54人   
扣起每班2個學位名義上留俾留班生=2x5=10人(叩門又得、特別調整用途...)
計算用作统一派位乙部聯繫學位 = (180-54-10)x 25% = 29人
計算用作统一派位甲部全港一齊抽派位 = (180-54-10)x 75% x 10% = 9人
計算用作统一派位乙部非保留位 = (180-54-10)x 75% x 90% = 78人
http://www.edb.gov.hk/index.aspx?nodeID=1566&langno=2
http://www.edb.gov.hk/index.aspx?langno=2&nodeID=1568

統一派位甲部 2010
不受學校網限制   9
统一派位乙部 2010
              非保留學額   聯繫學額
中西區           4             0
灣仔區          65           21 (軒尼詩道官立小學上午及下午)
東區              3             8  (愛秩序灣官立小學)
南區              3             0
離島區           3             0
Total            78           29

如果以政府的這個新說法,用番皇仁書院 2010 S1的情況,但5班改為4班,全級學生 36x4=144人
自行學額 =144x30%=43人   
扣起每班2個學位名義上留俾留班生=2x4=8人
計算用作统一派位乙部聯繫學位 = (180-54-10)x 25% = 29人
計算用作统一派位甲部不受學校網限制 = (144-43-8-29)x 10% = 6人
計算用作统一派位乙部非保留位 = (144-43-8-29)x 90% = 58人

總結:
聯繫學位的保留位不變,自行位由54減至43人,甲部不受學校網限制由9減至6人,乙部非保留位由78減至58人。都未計埋將來可能以後每年每班減2個位的影響!(皇仁2011年 S1仍然是維持5班每班36人)

***非聯繫官小學生往後真是愈來愈難入名校官中!

0    0    0    0
山不在高,有仙則名。水不在深,有龍則靈。
人不可貌相,海水不可斗量。

好多謝你既分享!
我囝明年[2011]升中一,請問灣仔區有冇好d既band 2學校?我囝今次測驗平均分82,全級90-100名,請多多幫忙!

呀......唔記得講全級172人,請多多幫忙!

原帖由 兔仔得媽 於 10-11-17 10:17 AM 發表
好多謝你既分享!
我囝明年[2011]升中一,請問灣仔區有冇好d既band 2學校?我囝今次測驗平均分82,全級90-100名,請多多幫忙!

呀......唔記得講全級172人,請多多幫忙!

阿兔仔得媽你好,你知否讀不同嘅小學有不同嘅選擇條件和方向,例如就讀於有直屬中學或聯繫中學的小學有可能着數啲!你所提供的資料都要用啲想像力去估吓,希望我不會太侵犯你的私隱,我估計你囝囝2011升中讀軒小上午校,聯繫中學有皇仁、金文泰及鄧肇堅維多利亞官立中學等,你話屬Band2,皇仁唔使諗,統一派位乙部我個人覺得有三個選擇。
(1) 統一派位乙部 1.鄧肇堅維多利亞官立中學
(2) 統一派位乙部 1.金文泰
(3) 統一派位乙部 1.香港鄧鏡波書院

雖然金文泰Band1,香港鄧鏡波書院及鄧肇堅維多利亞官立中學Band2,但我覺得聯繫抽獎計,金文泰都不無機會。如果我估錯咗,你囝囝並非讀軒小,就可以只考慮鄧鏡波,我個人喜歡鄧鏡波多過鄧肇堅維多利亞官立中學,這間官校啲行政真係...
鄧鏡波成績都ok,校風不錯
http://www.hktkpc.edu.hk/upload/File/annualreport0910.pdf

現在很忙,過幾日再回來繼續...

醒目開學勳章

原帖由 greendotdot 於 10-11-18 15:00 發表

阿兔仔得媽你好,你知否讀不同嘅小學有不同嘅選擇條件和方向,例如就讀於有直屬中學或聯繫中學的小學有可能着數啲!你所提供的資料都要用啲想像力去估吓,希望我不會太侵犯你的私隱,我估計你囝囝2011升中讀軒小上午校,聯繫中 ...

greendot
吾明
點解吾將金文泰放係第一位, 而係放係第二位呢?
會吾會係有d side
以我所知, 金文泰應該多人想入過維官?
而band 1 尾既, 亦有吾小人想入
甘band 2 既, 放維官係頭, 先再放金文泰=無用?

醒目開學勳章

原帖由 ac602 於 10-11-18 16:41 發表

I guess he meant 統一派位乙部我個人覺得 "第一位" 有三個選擇 - 鄧肇堅維多利亞官立中學; 金文泰或香港鄧鏡波書院.

係, 我再仔細看多一次, 應該係甘解, 眼大看錯..........tks

hohoho,關心則亂,我諗 greendotdot ge 意思係,統一派位乙部 first choice 可以三選其一 : 維官、金文泰、鄧鏡波。如果小朋友讀軒小,有聯繫抽獎就可以考慮金文泰。

原帖由 CrabPincers 於 10-11-18 16:00 發表

greendot
吾明
點解吾將金文泰放係第一位, 而係放係第二位呢?
會吾會係有d side
以我所知, 金文泰應該多人想入過維官?
而band 1 尾既, 亦有吾小人想入
甘band 2 既, 放維官係頭, 先再放金文泰=無用? ...

Dear Greendotdot,

好多謝你既回答,十分感謝!
係呀,我囝係軒小,我比較蠢,再想問吓金文泰係唔係都係灣仔區架?我地住灣仔,咁我第一志願係咪可以填金文泰?如果選聖公會鄧肇堅又有冇幾會呢?因d人話金文泰叻過聖公會鄧肇堅,定係選鄧鏡波呢?

家長擔心官中減班會削減聯繫學額,不過得到教育局高層保證明年預留聯繫學額不會減少後,家長不再反對。

拿到著數後就不再反對,公唔公平?合唔合理?都話知你喇!

真係無話可說!

原帖由 Rattie 於 10-11-18 05:06 PM 發表
hohoho,關心則亂,我諗 greendotdot ge 意思係,統一派位乙部 first choice 可以三選其一 : 維官、金文泰、鄧鏡波。如果小朋友讀軒小,有聯繫抽獎就可以考慮金文泰。

...

係呀因為很忙,我的表達能力便差上加差,你都幾了解我喎。軒小要抽聯繫保留位,統一派位乙部第一志願必須選擇所喜歡的聯繫中學,如果我囡屬Band1我會選BPS,如果我囝屬Band1我會選Queen's,金文泰在灣仔校網的他區聯繫保留位有6個位,理論上軒小Band2在統一派位乙部第一志願選擇她,是無Band1同佢哋爭,係唯一Band2學生有機會抽到Band1的選擇,咁當然係有可能幾十人抽6個,我只是建議一個選擇,並不是包得喎!

原帖由 兔仔得媽 於 10-11-18 05:51 PM 發表

好多謝你既回答,十分感謝!
係呀,我囝係軒小,我比較蠢,再想問吓金文泰係唔係都係灣仔區架?我地住灣仔,咁我第一志願係咪可以填金文泰?如果選聖公會鄧肇堅又有冇幾會呢?因d人話金文泰叻過聖公會鄧肇堅,定係選鄧鏡波呢?

兔仔得媽唔好怪我潑冷水喇,聖公會鄧肇堅是灣仔Band1學生,無論第一志願,由其是第二志願選擇的熱門,Band2學生始終選擇不多,正常情況只能選擇鄧鏡波或鄧肇堅維多利亞官立中學這類Band1學生非首選的中學。金文泰Band1也屬於灣仔校網的他區,他區中學配給的學位較少,基本上與本區無分別,你在中學概覽灣仔校網找得到的中學都可以選擇(除咗非派位直資學校),咁男仔梗係唔揀得女校。
http://www.chsc.hk/secondary/tc/schoollist.asp?District=WC

回覆 12# greendotdot 的文章

真心再次多謝你的回覆!
我就係喜歡你真心、仔細ge分析,我睇完你分析後我都選鄧鏡波,但因本人始終喜歡男女校,所以想博吓姐。
依家,清楚明白晒,再三多謝你的寶貴意見!

原帖由 兔仔得媽 於 10-11-18 11:59 PM 發表

真心再次多謝你的回覆!
我就係喜歡你真心、仔細ge分析,我睇完你分析後我都選鄧鏡波,但因本人始終喜歡男女校,所以想博吓姐。
依家,清楚明白晒,再三多謝你的寶貴意見! ...

http://www.edb.gov.hk/FileManager/TC/Content_1582/ssl-hk2(wch)-2010.pdf
香港鄧鏡波書院 (天主教男校) Band2 灣仔校網2010有80非保留位,減去少數可能被Band1學生後補的位,相信還有70+ 學位讓所有揀為乙部第一志願的Band2男仔去抽。

鄧肇堅維多利亞官立中學 (官立男女校) Band2 灣仔校網2010有48非保留位及12聯繫保留位,聯繫保留位理論上應該無Band1學生去爭,所以如果你囝囝放乙部第一志願的話:假設軒小上下校Band2合共有50位男女生選為乙部第一志願,假設其他灣仔校網內的小學Band2男女生選為乙部第一志願合共有60人,非保留位或者有少數被Band1學生後補後而剩餘45個位,機會計算方法是首先50人抽12個位,如果失敗還有機會再(50-12+60)=98人去抽45個位。

金文泰中學 (官立男女校) Band1 灣仔校網2010有7非保留位及6聯繫保留位,非保留位Band2唔使諗,果6個聯繫保留位可以搏吓,但機會較小,如果搏唔到便犧牲咗第一志願,呢個係很大的opportunity cost,要衡量吓值唔值得。

讀男校大個仔都一樣追到女仔嘅,唔使擔心。毋須客氣,Good Luck!

醒目開學勳章

greendot 的分析真係好有見地............

原帖由 greendotdot 於 10-11-18 20:58 發表

金文泰Band1也屬於灣仔校網的他區,他區中學配給的學位較少,基本上與本區無分別,

補充一句,如軒小去金文泰既話,因為係聯係關係,如放在第一,沒有他不他區的分別,因為用左聯係位

原帖由 Tommy 於 10-11-18 19:31 發表
引用:
家長擔心官中減班會削減聯繫學額,不過得到教育局高層保證明年預留聯繫學額不會減少後,家長不再反對。

拿到著數後就不再反對,公唔公平?合唔合理?都話知你喇!

真係無話可說!

有聯繫官中的官小家長,如果滿以為預留聯繫學額維持不變便可置身事外,只是自欺欺人的想法。因為官小學生不但可以先抽聯繫官中的聯繫保留位,抽唔到還可以和其他非官小學生一起再抽聯繫官中的非保留位。現在非保留位減少更多,對他們其實巳經影響不小。

社會上,我們大家都是坐在同一條船,根本沒有人可以獨善其身。

原帖由 cheechee 於 10-11-21 21:20 發表
起碼我唔想縮班.
聯繫位其實只係好少, 都好靠自行和非保留位. 點會冇影响? 那有著數?

我之前的引述和表達,係回應樓主轉載的新聞內所引用的官小家長的反應。

我估您應該唔係官小家長,我同樣不贊成一刀切的縮班,亦同意縮班對小六生有很大影響,縮班的「好處」只是令弱勢學校繼續生存。

或者我應該將「拿到著數」改為「沒有損失」。

請問哪裏可查到今年彎仔區各中學中一收生學額的準確數字?
‹ 上一主題|下一主題