用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 應該比小朋友係小一前學英文拼音嗎?
go

應該比小朋友係小一前學英文拼音嗎? [複製鏈接]

小女依家讀緊k3,佢將來讀個間小學有拼音學的,咁我有需要依家比佢學咗先,定係等小一同班同學仔一齊學好呢?
   0    0    0    0

一定要學,唔係日後默英文就大件事,溫書都有排溫。我眼見兩個朋友的小孩無學拼音,英文默書都係好低分!大人小孩都無從入手!所以一定要學拼音!!

一定要學,唔係日後默英文就大件事,溫書都有排溫。我眼見兩個朋友的小孩無學拼音,英文默書都係好低分!大人小孩都無從入手!所以一定要學拼音!!

如果小孩試過有興趣就學,無興趣就唔好勉強,免得到時學校教o個陣連學都無興趣。
原帖由 dream_dream 於 10-12-1 21:25 發表
小女依家讀緊k3,佢將來讀個間小學有拼音學的,咁我有需要依家比佢學咗先,定係等小一同班同學仔一齊學好呢?

This is absolutely right, learn before Primary.  There are not so many NET teacher in P.1 (Normally only 1 or 2 and 1 or 2 lessons a week for Phonics).
Very lucky, my daughters received a basic Phonics' education during Kindergarten.  It's help a lot for English learning.

parentslove

學....
最好連普通話拼音都學埋~~

請問在哪裡學Phonics會比較好?又請問尖沙咀YMCA嘅Phonics教得好唔好?

坊間有邊間學拼音比較好? 可否PM比我?
Thanks.
原帖由 whywhywhywhy 於 10-12-1 21,:31 發表
一定要學,唔係日後默英文就大件事,溫書都有排溫。我眼見兩個朋友的小孩無學拼音,英文默書都係好低分!大人小孩都無從入手!所以一定要學拼音!! ...

K2 and K3 is a perfect time to learn phonics, very useful. Easy and useful.

正如我經常同犬兒講,佢絕對唔可以只用拼音黎串字 (即係默書唔可以靠拼音),因為英語發音變化很多,同一個韻母 (vowel)可以有唔同讀音甚至唔發音,例外也多,要靠多睇書黎增加字彙,而且要多練習黎記住d字點串。

所以,我認為小朋友學phonics很好,不過係咪需要早過人地學,你個小朋友係咪一定學得慢過人地,就見人見智喇。
原帖由 whywhywhywhy 於 10-12-1 21:31 發表
一定要學,唔係日後默英文就大件事,溫書都有排溫。我眼見兩個朋友的小孩無學拼音,英文默書都係好低分!大人小孩都無從入手!所以一定要學拼音!! ...

我有朋友2歲已經係坊間學緊, 我仔K1學校都教緊, 不過一班成三十人, 只係教單字好慢, 我同佢頭一年都ON居居唔知咩黎, 今年K2又係學A-Z, 所以我決定比佢係坊間學PHONICS, 其實唔係只學PHONICS, 通過英文教學, 佢地漸漸已經學埋聽寫

如果經濟上有能力, 學都無壞, 學識拼音, 睇普通話拼音都無問題囉(我仔都係咁睇黎讀, 外國人都係咁睇架啦), 反正幼稚園功果無咁大壓力, 升上小一要適應好多野, 你估你女既小一同學仔佢地媽咪會唔會已經學緊或者已經學緊更高程度呢?

有D校外興趣班係暑假會開呢D PHONICS班, 我就無比我仔讀, 不過見朋友係短短暑假學得好快, 可能因為一星期返三日卦.

PTH Pinyin is totally different from English Phonics. It's important for the kids not mixing it together.

原帖由 albb 於 10-12-1 23:35 發表
我有朋友2歲已經係坊間學緊, 我仔K1學校都教緊, 不過一班成三十人, 只係教單字好慢, 我同佢頭一年都ON居居唔知咩黎, 今年K2又係學A-Z, 所以我決定比佢係坊間學PHONICS, 其實唔係只學PHONICS, 通過英文教學, 佢地漸漸 ...

我都知學拼音好好,我就係唔知應唔應該提早比佢學?因為小一學校都會教的!我驚提早比佢學到時老師教佢會覺得悶,但依家啲小朋友學咩都比人早,我又驚到時個女會學比人差,唉,讀書啫,呢個都唔知咩世界?小朋友同大人都好大壓力,真辛苦!

原帖由 thomasha 於 10-12-1 23:17 發表
正如我經常同犬兒講,佢絕對唔可以只用拼音黎串字 (即係默書唔可以靠拼音),因為英語發音變化很多,同一個韻母 (vowel)可以有唔同讀音甚至唔發音,例外也多,要靠多睇書黎增加字彙,而且要多練習黎記住d字點串。

所以,我認為小朋 ...

其實我有d唔明,而家唔係幼稚園就教拼音嗎?點解係小一先開始學呢?我小朋友今年 升小一,我慶幸佢有學拼音,因為小一課程真係好緊密,跟本無時間再同佢溫!但如果你覺得你小朋友可以應付的話就當別論!
我無俾我小朋友出去學,係買dvd番來比佢睇,再加睇英文書,咁慢慢佢自然會懂得一點點,另外睇英文卡通片都好有用!

我2個仔仔當年都係k2開始學phonics, 雖然幼稚園巳有教, 仲有本專學phonics既書. 我仍然比佢地出去學, 因為出面教既仲會再深入d. 不過上咗小學默書真係無問題, even unseen都ok. 我見小學都有phonics學, 不過時間唔多, 同埋都係d簡單既野.

好同意,而家d家長慌死細路仔學野慢過人,追唔上,無諗過佢地如果乜都之前學晒,上堂會好悶,到時又會有第d問題,例如上堂無心機聽書,做第d野等等。

正如我早前講過,如果細路有興趣,學o下無妨,我個仔都有學緊,仲好鍾意添,所以已經學左年幾,不過有個現象,就係佢成日唔記住d字點串,淨係靠phonics,於是經常串錯people, John等字。
原帖由 dream_dream 於 10-12-1 23:40 發表
我都知學拼音好好,我就係唔知應唔應該提早比佢學?因為小一學校都會教的!我驚提早比佢學到時老師教佢會覺得悶,但依家啲小朋友學咩都比人早,我又驚到時個女會學比人差,唉,讀書啫,呢個都唔知咩世界?小朋友同大人都好大壓力,真辛苦 ...

Phonics would help improve spelling provided that the kid has a reading habit because there are many exceptions in English (e.g. meat vs meet).  He needs to know the meaning or else he may write "They a going to the zoo".

On the other hand, if one is interested in DSS/private schools, it would be good preparation for the kid to learn phonics to help him to read even words not yet seen before at school interviews.

親子上課,我見朋友D小朋友學得幾好!!!

原帖由 yellowyan 於 10-12-1 22:39 發表
請問在哪裡學Phonics會比較好?又請問尖沙咀YMCA嘅Phonics教得好唔好?

我個仔今年開始學 (K3) ,我估唔到佢咁鐘意,我覺得K2開始學仲好。  
佢學校幼稚園教得太慢了,堂數又少。我趁佢依家下晝仲有D時間咪比佢學下law.  依家,見到D字有D sense去拼下咁...

Where to learn phonics good?

我個仔今年開始學 (K3) ,我估唔到佢咁鐘意,我覺得K2開始學仲好。  
佢學校幼稚園教得太慢了,堂數又少。我趁佢依家下晝仲有D時間咪比佢學下law.  依家,見到D字有D sense去拼下咁... ... [/quote]
‹ 上一主題|下一主題