用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 Interview時, 咁嘅家長, 你地會覺得佢自私嗎 ? ...
go

Interview時, 咁嘅家長, 你地會覺得佢自私嗎 ? [複製鏈接]

有日去interview, 我個女已經等到好吾耐煩,入面啲玩具又吾吸引,但佢仲要係同組入面最後個個比老師問問題.當老師開始同我個女傾計冇幾耐,有個剛剛 in 完嘅小朋友,走去老師到想同老師講野,個刻我心諗,點解你媽咪吾抱走你架?點知佢媽咪不但冇叫個仔返埋佢身邊,仲話:你係咪有野想同老師講呀? 大佬,吾係掛,我地interview 緊喎,有冇咁自私,只雇要個仔show-off, 而影響人地呀!個刻擾攘咗約20秒,我真係好嬲,咁咪啤咗個媽咪一眼, 佢先叫個仔走開!
講真,我個女當日表現好差,但我冇嬲我個女, 因為小朋友耐性有限,佢連埋之前排隊同埋等問問題,等咗成個鍾,下午in又眼瞓,佢係咁話要走,但當中比人騷擾後,佢已經吾再理個老師啦!
我100%吾係想賴個小朋友,因為學校收吾收我個女,我控制吾到,只不過做家長嘅應該知道咩時候要做啲咩,而吾係只掛住向老師面前show-off自己個小朋友!
   0    0    0    0

咁好明顯係0個個家長錯wor我覺得, 首先, 唔lead住自己小朋友唔0岩, 再者仲由得個小朋友去打擾人地, 冇更正小朋友行為唔止, 仲縱容佢咁做. 呢個家長, 我係老師一定會打佢一個大交差.

原帖由 Fishlo 於 10-12-7 11:29 發表
有日去interview, 我個女已經等到好吾耐煩,入面啲玩具又吾吸引,但佢仲要係同組入面最後個個比老師問問題.當老師開始同我個女傾計冇幾耐,有個剛剛 in 完嘅小朋友,走去老師到想同老師講野,個刻我心諗,點解你媽咪吾抱走你架?點 ...

同情你既遭遇. 不過每事都有兩面睇
上年我仔仔in kv, 我地坐好左 老師都開始左問我仔仔問題...突然唔知係邊度 走左一個小朋友出來 (應該係之前已經in完) 同老師傾幾. 老師都有禮貌咁回應左小朋友. 我仔仔坐係度. 安靜係度等老師.
過左幾分鐘果位小朋友既家長終於出來拉走左個小朋友.
老師又從頭開始過我我仔interview , 係從頭..即係之前有d野我仔已經做完. 老師要佢再做多次..
我覺得呢個係因禍得福, 因為咁樣老師睇到仔仔可以安心等待既一面.
其實面試好多時都係講彩數. 唔洗太勞氣啦.

係好自私,same case,我上次in緊果陣有個家長無端端抱埋個小朋友過來坐係我小朋友旁邊,我小朋友in緊佢小朋友就不時搞我小朋友拎住既玩具,搞到我小朋友concentrate唔到!都唔明d人點解o甘衰又自私,老師一早講左家長要坐埋一邊,唔坐埋一邊不特止重要加埋個囡搞搞陣!!!!!!
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

我成日都話interview 成功與否係好講運氣,我亦都吾係賴個小朋友,但我只係覺得個家長係好吾岩囉!

原帖由 NICOLE123 於 10-12-7 11:37 發表

上年我仔仔in kv, 我地坐好左 老師都開始左問我仔仔問題...突然唔知係邊度 走左一個小朋友出來 (應該係之前已經in完) 同老師傾幾. 老師都有禮貌咁回應左小朋友. 我仔仔坐係度. 安 ...

原帖由 Fishlo 於 10-12-7 11:51 發表
我成日都話interview 成功與否係好講運氣,我亦都吾係賴個小朋友,但我只係覺得個家長係好吾岩囉!

一樣米養百樣人.自私既人多的是. 只好嘆句倒楣..
事件過左去.唔好太唔開心就係

醒目開學勳章

我同意你既講法,某程度上有些面試都想睇小朋友既耐性,對方媽媽亦有不對之處。

原帖由 NICOLE123 於 10-12-7 11:37 發表

上年我仔仔in kv, 我地坐好左 老師都開始左問我仔仔問題...突然唔知係邊度 走左一個小朋友出來 (應該係之前已經in完) 同老師傾幾. 老師都有禮貌咁回應左小朋友. 我仔仔坐係度. 安 ...

咩人都有, 唔駛勞氣..
我地in 德望時排後面個細路女都係, 嫌我個女上樓梯慢仲踩左c6一腳, 父母淨係話踩到人呀, sorry都無聲, 之後最正係索性打埋我地尖由o係我地後面變成我地前面; 等等下有普通話老師行緊去我個女度, 個細路既父母即時行出幾步"騎劫"左個老師, c6覺得好罄, 我就覺得好好笑
點知interview又唔好彩同佢一group, 阿女仲要坐正佢隔離, 老師一開口個阿媽就"老師話..., 答老師啦" 雖然佢個女同阿媽一樣aggressive一樣搶答晒, 但真係好討厭...最cheap就係, 有d野我個女唔答, 佢阿媽又叫佢"佢唔識答, 幫埋小朋友答啦", 駛唔駛呀? 我當時填緊問卷...c6話想"升"巴佢個媽 , 真係!
偏偏而家呢個遊戲規則係, 你愈aggressive就愈著數, 無人理你係咪輸左風度, 最近要係win左interview, 真係! 我就自問唔識好似人地o甘"叻"教女

very selfish!!

原帖由 nataliepsc 於 10-12-7 12:05 發表
我地in 德望時排後面個細路女都係, 嫌我個女上樓梯慢仲踩左c6一腳, 父母淨係話踩到人呀, sorry都無聲, 之後最正係索性打埋我地尖由o係我地後面變成我地前面; 等等下有普通話老師行緊去我個女度 ...

放心小朋友大左 呢位家長會自食其果

我都有遇過呢d情況,只能希望下次好彩d。學校是社會的縮影,d乜嘢家長會教出d乜嘢細路。

考小一時, 情況可能更壞.

原帖由 nataliepsc 於 10-12-7 12:05 發表
我地in 德望時排後面個細路女都係, 嫌我個女上樓梯慢仲踩左c6一腳, 父母淨係話踩到人呀, sorry都無聲, 之後最正係索性打埋我地尖由o係我地後面變成我地前面; 等等下有普通話老師行緊去我個女度 ...

我覺得好離普,如果有d o甘既同學都幾慘,GH應唔收呢種人
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

我諗係我EQ低, 我真係好睇唔過眼D人又打尖又搶答, 如果遇到呢D情況, 我諗阿仔OR C6未發難, 我都已經扯晒火!

唔好唔開心啦!
支持你!

佢唔單止自私, 品格都有問題, 小朋友就話唔識禮貌慢慢教, 但大人黎ga, 冇理由唔知道咁做會騷擾人, 個老師都有問題, in 小朋友都佢冇專心, 掛住答另一個小朋友問題, 佢應該叫個家長抱走小朋友先, 然後至同你地 interview, 睇樓主咁寫, 即係你小B之前答gei, 老師都好似當冇聽過咁, 唔係又使乜從頭再問.

我都係咁諗, 如果小朋友由細慣左無禮貌同搶野大, 樣樣好似媽媽咁要win要威, 呢位家長第日後果自負...
原帖由 NICOLE123 於 10-12-7 12:21 發表

放心小朋友大左 呢位家長會自食其果

一樣米養百樣人,interview 中真可見到吾少aggressive 家長!
我不嬲都覺得學校吾收小朋友,吾代表佢差,收又吾代表佢叻,十分之講緣份!但最重要係家長點樣教導!Aggressive 吾係吾好, 但都要睇下會否影響別人!呻咗出黎,舒服好多! 

唔好話我黑心, 真係希望d咁無禮貌既人gh唔收, 不過小女唔答又真係好難怪既...我同無咩expectation囉...
原帖由 brrbaby2007 於 10-12-7 12:31 發表

我覺得好離普,如果有d o甘既同學都幾慘,GH應唔收呢種人
‹ 上一主題|下一主題