用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 2.5yrs 女孩,學芭蕾舞會唔會太細呢?
go

2.5yrs 女孩,學芭蕾舞會唔會太細呢? [複製鏈接]

請有經驗既家長,俾d意見我呀,謝!
   0    0    0    0

我囡囡舊年是2.3yrs學的, 志在比佢有多d活動, 郁多d, 佢都上得好開心, 返到家教番我地對腳點做點行, 好搞笑,  如果可以自己上堂, 佢又鍾意, 可以試吓囉!

但咁細個學會唔會影響雙腳既發展呢?

原帖由 joycepsk 於 10-12-9 10:27 發表
我囡囡舊年是2.3yrs學的, 志在比佢有多d活動, 郁多d, 佢都上得好開心, 返到家教番我地對腳點做點行, 好搞笑,  如果可以自己上堂, 佢又鍾意, 可以試吓囉!

請問你係邊間學,同埋一個星期上幾多堂呀?

原帖由 joycepsk 於 10-12-9 10:27 發表

我個細囡年頭果時兩歲半就開始學架啦,
亞囡勁中意上堂呢,
我估佢係特別中意跳芭蕾舞裙靚掛

原帖由 my2008bb 於 10-12-9 11:03 發表
但咁細個學會唔會影響雙腳既發展呢?

會!
我問過脊椎神經科醫生, 佢建議 4歲後才開始學 ....!

當真?﹗

原帖由 mango22 於 10-12-16 14:45 發表

會!
我問過脊椎神經科醫生, 佢建議 4歲後才開始學 ....!

不論你早學或4歲先學,都是考PREPARATION CLASS,不如讓她學吓游水或音樂堂(唱吓歌仔);好像你都明太早學彈鋼琴,都不是一件好事!
而且最早肯收生,要3歲才收!
When the rain is over, the sky clears up take one's course 順其發展;聽其自然

回覆 4# my2008bb 的文章

囡囡上堂時, 跳吓玩吓, 都不是真的正統要求的芭蕾舞, 我志在比佢走動吓, 佢又鍾意返, 可能因為條裙靚啦, 佢每星期返一堂.

我個女兩歲半開始學至今已有四年,頭兩年都係玩吓玩吓,應該唔會有乜影响。學跳芭蕾舞越早越好,如果小學先嚟學,通常都會覺得拉筋痛,未必肯繼續學,有芭蕾舞根底會平力好、柔輀力好,而且學其他舞好易上手。

my older daughter started ballet at 4, after 2 years, we dropped it bcz my daughter's 筋骨 still very stiff, and she had not much interest in it.  Ballet 對動作有相當的要求, 即較嚴, 有規有矩 la.
I put my younger daughter (4 yrs old) in Jazz, 我當唱遊班, let her feel the music & bit, and make some body movement.  She enjoys it so....much.

2.5 既都係跳下, 做下exercise, 要到4歲先上真正課程.
其實, 跳ballet好講先天條件, 要夠柔軟, 要有腳背, 要turn out, 手長腳長, 我自己有跳所以都知如非小朋友有興趣, 要堅持, 都好難學上去, 學到五歲都要一星期返兩堂.  
2.5比佢玩下係無防.  我個女都係兩歲多少少就學.
原帖由 my2008bb 於 10-12-9 08:28 發表
請有經驗既家長,俾d意見我呀,謝!

請問邉度有得學

我都諗住畀囡囡係兩歲半既時候學芭蕾舞呀 !!而家問左一間 (SDM) ,佢話而家可以報名的了(囡囡仲差2個月先兩歲半),所以我諗住搵日帶囡囡上去睇一下環境,睇下佢鐘唔鐘意先~~如果鐘意既話,我都會畀佢即時學架啦~~其實我用意,係想畀佢多一D運動下,識多一D朋友仔,同埋佢係屋企好鐘意自己一路聽歌一路跳舞,所以想畀佢試下~~

將軍澳中心卓藝都有得學呀, 2.5都可以去上堂喇, 不過佢星期六仲未有group夠人, 我等緊星期六果班呀

好多謝各位mama俾我既意見,我已經帶左個女去試堂啦,但佢好似唔多鍾意,所以我都唔迫佢,等大d先睇吓佢有冇興趣。

回復 1# my2008bb 的帖子

我囡囡一夠兩歲我就同佢搵,其實佢地咁細上堂都係唱、跳、跑吓,偶然先有小小芭蕾動作!但跳開有條癮,而家三歲未夠去咗另一間夾雜Jazz嘅,學咗隻Nobody出嚟,開心到不得了!
‹ 上一主題|下一主題