用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有冇人知德望幾時收信?
go

有冇人知德望幾時收信? [複製鏈接]

有冇人知德望幾時收信? 定係已經有人收到呢? 想收吓風啊!
   1    0    0    0

應該係20號打後

我估幼稚園放假前會出晒信囉 ~
原帖由 elmolly 於 10-12-10 13:47 發表
應該係20號打後

原帖由 Tazman 於 10-12-10 14:41 發表
我估幼稚園放假前會出晒信囉 ~

如果GH收你又要諗揀邊間,要過一個頭痛的x'mas
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

聖誕節假期後呀....咪唸住...放埋個假先唸啦...

回復 3# Tazman 的帖子

啱啱20號開party, 唔知d staff係咪一齊放假

Ha?! After Christmas? I imagine before christmas...

Did you call the staff to ask?

brrbaby2007,

如果 GH 收, 我會過一個好開心既 x'mas 呀, 因為我住九龍, 去 st. clare's 返學真係有一定難度, 聽去年既媽咪講, 自組保母車好難呀, 一係唔夠人, 開唔成, 一係有就要 "dull" 好多路, 小朋友要坐好耐車, 仲會有中途過車既情況, 所以都真係好擔心唔知點比囡囡番學好.

你住九龍嗎?  心水都係 GH ?  有無其他 offer 係手 ?  我得一個咋~
原帖由 brrbaby2007 於 10-12-10 15:07 發表

如果GH收你又要諗揀邊間,要過一個頭痛的x'mas

但佢話十二月下旬喎, 咁計埋 xmas holidays, 我 assume 佢放假前出咋...唉...又要等咁~
原帖由 Ivyhoyeeling 於 10-12-10 15:08 發表
聖誕節假期後呀....咪唸住...放埋個假先唸啦...

原帖由 elmolly 於 10-12-10 15:11 發表

Hi Emolly, KM程度高過GH o甘多,你果時give up KM係咪好唔捨得?你點睇give up Kln Tong Kinders去one dragon呀?可唔可以分享吓?
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

講真, 九龍塘 kinder 真係一直唔係我 target, 雖然話 sc, kv 好多人爭, 不過見我老公既亞哥家姐五個讀 sc 既小朋友, 得一個大抽獎入到 la salle, 其他既都係 p.1 時搵小學好頭痛, 考既又考唔到, 派位時又派唔得好, 幾辛苦搵人搭上搭先入到民生, 仲要佢地而家最大個個都 p.6, 最細個個岩岩今年 p.1, 所以我真係唔敢諗到我地三年之後搵小學會係幾咁難, 所以都係搵一條龍既 kinder 好少少.

已經聽到有 d 今年 k3 既 st. cat 女生媽咪話擔心, 因為之前年年 st. cat 一定有幾十個女仔考到 good hope 的, 不過今年佢地自己有 k3 上, 位比街外人一定少左囉~

其實Good Hope幼稚園的學生, 可否直升小學? 而中學的成功係點? 是否Band 1?

回復 2# brrbaby2007 的帖子

唉... 你真係一針篤到我最痛之處. 我到而家都好掛住KM...

其實要睇小朋友性格, 有d係真係醒, 有鬥心既, 其實又唔怕小一考唔到學校. 有d父母全力谷小朋友, 好似我同事, 每個星期都同個仔去比賽, K2已經有4X張cert, 又唔一定要讀龍校. 我個女係唔熟就唔出聲果種, 我又唔係好aggressive既媽媽, 所以好想個女入龍校.

講學術, 龍校同九龍塘係真係無得比. 不過起品德同靈性上既培養(全部龍校都係有宗教背景既), 又唔係九龍塘既學校可以做到. GH係淺過KM好多, 不過個女返左後, 個人就有禮貌左. 我暫時覺得睇下你點取捨, 又或者應該話你揀得佢, 就唔好去挑剔佢, 只可以appreciate佢比到你既野.

其實GH始終比較新, 好難同你地而家返緊既學校或者九龍塘學校比較. 我識有d家長起KV同SC轉過GH, 當然家長就覺得有改善地方(雖然見到學校好努力), 不過就無過到有小朋友唔鍾意GH, 反而通常都好鍾意. 做父母既見個細既開心, 就都算...

回復 12# tinyling 的帖子

聽講話未必會law!以前可能好d~得閒睇吓bk-GH家長嘅(流言)la!

原帖由 elmolly 於 10-12-10 15:11 發表

學生放假不等於 staff 放假,最多都只係老師有得放。
admin staff 一定無得放, annual leave 除外...

我個女係唔熟就唔出聲果種, 我又唔係好aggressive既媽媽, 所以好想個女入龍校 ===> EXACTLY 我個女, 出去 INTERVIEW 好頭痛, 所以入龍校穩陣 D ~

不過你囡囡入到KM, 都係個 D 好叻個 D 囉.

原帖由 elmolly 於 10-12-10 16:29 發表
唉... 你真係一針篤到我最痛之處. 我到而家都好掛住KM...

其實要睇小朋友性格, 有d係真係醒, 有鬥心既, 其實又唔怕小一考唔到學校. 有d父母全力谷小朋友, 好似我同事, 每個星期都同個仔去比賽, K2已經有4X張cert,  ...

Sorry篤親你tim

點解我特別提GH呢,因為校監話明唔俾出去外面學,o甘小朋友學緊普通深嘢突然變淺,我地已好唔安樂,但又唔俾出去揾替代,o甘第日考入小一d外來生咪head住kinder升上來果d,品格固然重要但只要唔谷小朋友俾佢academic學多一點應可以呀,內心有d唔自在...

不過收先算,感恩都黎唔切,天父自有安排

回復 2# Tazman 的帖子

原來都好多小朋友係咁! 不過我身邊果d個個都好有反應

佢考pn果陣好細, 靠好彩符錄入到咋, 叻鬼(除左駁嘴)

我都好擔心有呢個局面"外來生咪head住kinder升上來果d". 到時成班mami一齊
原帖由 brrbaby2007 於 10-12-10 17:12 發表

Sorry篤親你tim

點解我特別提GH呢,因為校監話明唔俾出去外面學,o甘小朋友學緊普通深嘢突然變淺,我地已好唔安樂,但又唔俾出去揾替代,o甘第日考入小一d外來生咪head住kinder升上來果d,品格固然重要但只要唔谷小朋 ...
~easybring~

回復 3# brrbaby2007 的帖子

打完成篇出唔到:;pppp:

聽講外來生如果參加太多活動都唔收, 我都驚架, 一係咪自己教住先囉. 之前有家長同學校反映過, 學校話會加深課程, 咁當然好難同九龍塘D學校比.

我識有D小學部媽媽話GH已經比官津名校"由淺入深". 另外有個小朋友初初跟唔上, 老師教家長點幫佢, 最後都追返
‹ 上一主題|下一主題