用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 求位信
go

求位信 [複製鏈接]

各位~
請問大家寄完求位信比心宜的學校後,需唔需要打電話問下學校收唔收到呢?
謝謝!
   0    0    0    0

請問你在咩情況下寫求位信??

For waiting list case...

原帖由 cherry_bird 於 10-12-30 10:27 發表
請問你在咩情況下寫求位信??

我最近收到一間幼稚園職員的電話,說:已收到我們的信。我們是(親身交到學校)的,感覺這所學校非常之好,只是一封求位信,它們都這麼重視,親致回覆。

It is better to call & see what they say...

The more interaction with the school, the higher sincerity you show!

我都寄左信呀, 但無打去學校, 如果打去學校應該點講?  有無人可以分享下? tks~

收到reject信 , 但也試寄求位信去心仪學校 , 看看有沒有奇蹟的出現 , 不過都知冇乜希望 , 只係盡力試試而已 , 我朋友上年比佢由reject求番到个位 , 不過機會微乎其微 , waiting都大大話話有一千幾佰人.................唉 !!!

咁如果覺得小朋友面試時表現麻麻,但未出result,寄定封求位信會否有幫助呢?

原帖由 Kit1704 於 11-1-4 11:28 發表
咁如果覺得小朋友面試時表現麻麻,但未出result,寄定封求位信會否有幫助呢?

舊年試過, 無用

回復 1# elmolly 的帖子

thx~  

原帖由 Kit1704 於 11-1-4 11:28 發表

我覺得小朋友面試時表現OK,但未出result都寄定封求位信, 都冇幫助, 只係waiting.
之後再寄多封thank for waiting list信, 再求!
有位熱心媽媽再叫我再做portfolio再做再寄.

P.S. 聽咗一個小一入學講座, 個老師話有個學生日日晝一幅晝寄比小學校長, 晝咗個多月後(40-50幅晝), 校長收咗佢. 耐性原來好重要.

portfolio應該點做?
需要D咩嘢資料在內?
有無好心的媽咪比D意見我呢?  謝謝!

portfolio 內容無考小一咁多野, 我只係用A4紙cut 開一半(可用唔同colour 紙), 在第一牌寫上小朋友個名, 之後寫個人資料, 嗜好, 同埋貼D生活相(自己同與父母合照), 小朋友畫幅圖畫咁囉! 當然最好寫d字講下相既內容啦! 生鬼d咁囉! 同埋夾多一封求位信, 寄掛號比校長, 咁通常書記都唔會拆開, 都會直接交到校長手上.

希望幫到你啦!

原帖由 考考2008 於 11-1-4 16:54 發表
portfolio應該點做?
需要D咩嘢資料在內?
有無好心的媽咪比D意見我呢?  謝謝!

估唔到求位信只係一個頭盤....唉~
老實講, 唔想等到出年5, 6月先知點....

原帖由 LL222 於 11-1-4 16:34 發表

我覺得小朋友面試時表現OK,但未出result都寄定封求位信, 都冇幫助, 只係waiting.
之後再寄多封thank for waiting list信, 再求!
有位熱心媽媽再叫我再做portfolio再做再寄.

P.S. 聽咗一個小一入學講座, 個老師話有 ...

我係未出result前求位信同portfolio一齊交, 都係reject.

原帖由 stephanielum 於 11-1-4 17:47 發表
portfolio 內容無考小一咁多野, 我只係用A4紙cut 開一半(可用唔同colour 紙), 在第一牌寫上小朋友個名, 之後寫個人資料, 嗜好, 同埋貼D生活相(自己同與父母合照), 小朋友畫幅圖畫咁囉! 當然最好寫d字講下相既內容啦! ...

謝謝!妳的分享。
原來考小學時需要更多資料?
那妳們最後能求到位嗎?
如有一些嘉許獎或興趣班証書,好唔好交比學校參考呢?

原帖由 考考2008 於 11-1-5 14:20 發表

如有一些嘉許獎或興趣班証書,好唔好交比學校參考呢?

梗係好啦!

回復 17# LL222 的帖子

但只是幼稚園之喎!
會唔會太誇張咁呢?
我聽人講有d學校唔係好鐘意攪小動作架!

回復 3# 考考2008 的帖子

因當年是rejected的, 但好心儀這間幼稚園, 所以該幼稚園家長教我這樣做, 她都是做portfolio同求位信, 寄掛號比校長, 而且仲要三,四個月send一次去, 話比校長知你仍然等緊學校個位, 直至七月佢終於收到學校取錄, 我都照她一樣做完寄掛號比校長, 幾日後就收到學校封信話收到我求位資料, 同時回覆暫時未有學位, 如有會另行通知. 最後因有一間無想過會取錄既個學校取錄了, 所以就放棄繼續求位囉!
其實每間學校都有佢鍾意既家長, 有d喜歡小動作, 有d就比較踏實教學, 有時佢地waiting 既位都比哂自己友, 何來有位比出面呢! 不過我覺得如果你地真心儀個間學校, 就唔好理佢係邊類既學校都唔好放棄, 努力求位, 最终唔得都起碼試過嘛!
至於嘉許獎或興趣班証書, 個兩歲人仔,應該都唔會有好代表性既cert, 所以係portfolio度寫下學緊乜野playgroup都得.
希望你可以如願以償, 找到一間合你小朋友既學校!
主佑!

原帖由 stephanielum 於 11-1-5 16:43 發表
因當年是rejected的, 但好心儀這間幼稚園, 所以該幼稚園家長教我這樣做, 她都是做portfolio同求位信, 寄掛號比校長, 而且仲要三,四個月send一次去, 話比校長知你仍然等緊學校個位, 直至七月佢終於收到學校取錄, 我都 ...

好多謝!你的分享。
(努力求位, 最终唔得都起碼試過嘛!)
我都很應同你既說法。
無論結果係點,只要盡了自己努力,相信已經是嬴了。
亦可從中教導小朋友,做每件事情都要盡努力去做。
‹ 上一主題|下一主題