用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 coffee & tea
go

coffee & tea [複製鏈接]

有一天, 係麥記聽到一個媽咪同個女講: 妳今朝已經飲左杯咖啡喎?
當時, 我和另一個婆婆都感到驚訝並望住個兩母女, 因為個女看來只是小三/四生. 真的不敢相信會像大人般飲咖啡.
又有一次, 係茶餐廳, 見到個老豆比個仔飲奶茶, 個仔更只是個幼稚園生. unbelievable!
現在台式飲品風行, 成行成市, 一次接放學, 見到我個女的同班同學也叫了一杯珍珠奶茶. 我個女也想試下飲, 但我真的從來不允許她飲coffee & tea, 因為當中的咖啡因係會損害腦部, 令記憶力下降. 當時我個女埋怨我唔比佢飲, 但我會堅持 NOWAY.
請問你地也會允許小朋友飲coffee & tea嗎?
   0    0    0    0

晴雨公仔:
同意你的觀點, 在我可管治範圍下, 絕不許喝coffee or tea. 有關健康的事, 一定要堅持

一向禁飲。

醒目開學勳章

我幾年前在一間荼餐廳,見到個阿嬸用揹帶揹住個bb.我諗唔夠兩歲. 佢竟然同個侍應講話個b要飲奶茶.唔飲會喊. 我都o 晒咀!

can't drink (for a whole cup) due to health issue.. but i and my husband drink daily , so my daughter will ask to have a sip but not always... we usually will let her just for a sip...

原帖由 miffy 於 10-12-24 10:15 發表
我仔細細個跟我地去飲茶, 佢都有飲中國茶。

珍珠奶茶佢幼稚園開始已經飲, 佢飲完無咩特別野。

港式奶茶、咖啡佢未飲過, 但出街食飯佢會叫凍檸茶 (都係紅茶), 佢由細飲到大, 我又唔覺有咩野。 ...

Rome was not built in one day....

Same in our case - not only coffee and tea, even Chinese tea (to go with dim-sum) or the Taiwanese style ones have never been given to our kindergarten kid.  For most of the time, it's warm water or at most some herbal tea such as chrysanthemum tea (not strong nor too sweet).  At most, we would accede to his request for a cup of Ovaltine (diluted with not much sugar).  It's his luck not to have a liking for cold drinks, so he doesn't really know how coke or 7-up tastes like.

我的小朋友都開始鍾意飲奶茶, 鬼叫自己係奶茶fans咩? 佢見我飲, 咪又話要試囉, 咁我諗住佢會話苦唔要, 比佢試少許, 點知佢話好好味?! 不過我每次只會比佢飲高約一英寸的份量, 仲次次都比佢話我唔公平

可樂, 茶和咖啡, 我真的無俾阿囝佢地飲, 係大囝最近先開始讓佢飲少少可樂. 以上三種飲品的確有咖啡咽/天寧, 透過對大腦刺激有提神作用. 我自己addicted, 深知其害和吸引之處. 小朋友個腦在發育階段, 飲得多唔知會有幾大影响. 所以唔敢試. 我都同囝囝佢地解釋, 唔俾佢地飲, 係為佢地健康著想. 最近大囝都10歲了, 先讓佢飲pepsi. 因為唔係禁飲, 而係太早不宜.

我仔9歲, 天生唔鍾意汽水, 我飲奶茶時就痴幾啖, 凍檸茶我會叫俾佢飲, 另佢鍾意中國茶, 因爹地係潮州人成日飲, 表姐(係實習醫生, 專攻腦神經)話小朋友成日飲茶(包埋咖啡, 奶茶, 紅茶)會減少長高, 如想飲就飲綠茶, 而對腦既影響查實仲係硏究中, 除非係大量日日飲, 否則對小朋友腦科發展仲未有定案.

我朋友個仔係k時已自己飲一杯奶茶, 我都o晒咀, 佢老竇(即我朋友)話一人一杯費時爭.

囡囡間中飲tea

我自己本身都好鍾意飲奶茶, 去茶餐廳實叫, 囡囡覺得唔公平, 我話佢讀書時期絶對唔飲得, 第日出黎做野先可以飲.

除左奶茶和咖啡, 珍珠奶茶免問, 檸檬茶都禁, 中國茶和綠茶就間中可以飲, 而且都是小二/三先開始比飲. 汽水都係間中飲, 飲完一定要飲水. 去茶餐廳淨係可以叫檸水/好立克/阿華田.

回復 13# IRON 的帖子

我明白每個家庭都各有準則/規矩, 但我真的想在此呼籲和各位家長不要讓求期時期的小朋友飲奶茶和咖啡, 影響不是一朝一夕, 醫生也叫我們大人少喝為宜, 那麼為何會讓小朋友咁早接觸這些呢? coffee & tea 可免則免!

看到這個topic才知道原來coffee & tea對小朋友有如此的影響,連珍珠奶茶也是,所以以後相信會更加減少給小朋友接觸這類東西,防患於未然,謝謝分享!

thomas_dad

咖啡、濃茶對小朋友沒有好處一早就知!如果死都話自己飲左無事,自己小朋友飲左都無事而覺得沒問題!那我只可以說食煙都話會對身體有害,咁都好多人食煙食都七、八十歲都無事!呢樣野咪睇下好唔好彩!!
總之家長自己衡量應否給小朋友喝便了!!
‹ 上一主題|下一主題