用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 15年免費教育
go

15年免費教育 [複製鏈接]

15年免費教育

今日收到呀囡學校適通告
1.23幼教界大請願,還幼兒優質教育權利爭取15年免費教育
澳門特區去年落實15年免費教育,本財政更充裕,儲備有5千多億,政府絕對有能力為幼兒教育作更大承擔。爭取將幼教納入免費基礎教育,減輕家長負擔的同時,也為幼師提供更好的教學絛件,保留幼教人才,全面提高教育質數。
1月23日(星期日)下午3時正遮打花園集會舉行和平請願,遊行政府總部
   0    0    0    0

就算要爭取,都爭取大學平d啦!!

There is already the education voucher scheme for Kindergarten. I believe that is good enough. Only that some parents choose to go to those famous kg without joining the voucher scheme.

Even if govt allow free education for KG, still there will be some parents looking for private schools for getting better quality and teacher standard.

It is just like the primary school system, even it is free of charge, many parents still choose to go for DSS despite the high school fee. So this phenomeon explains free education will eventually end up of a split market where somebody will still like to pay more for a premium standard.

However, I am supportive of the voucher system being extended to nursury as well given the high % of kids now going to attend nursury.

簽名被屏蔽

原帖由 tszfungmama 於 11-1-21 12:09 發表
其實作為有小朋友的家長, 覺得現有的voucher system 已經可以幫到好多, 亦同意如果可以extend 到 nursury 就仲好, 雖然我細女已經讀緊, 就算有朝一日真係extend 到nursury 我都受惠唔到.

人係有unlimited wants, 滿 ...

很同意。政府支出很大,不能無限量資助,如果每樣都要資助,那麼可能就要加稅,我不想交重稅。
然而,我認為既然政府有資助幼稚園,那就要囊括所有幼稚園,以學生的意願為依歸,不應該貴的就不予資助。

而家一部份幼稚園有學卷, 一部份唔可以用學卷先最唔公平, 大家都要交稅, 大家都係香港人點解選擇"貴d 既幼稚園"家長唔可以亨有學卷既權利! 扣左學卷之後多出幾多學費家長補貼係家長自已選擇既權利, 甘政府係咪歧視我地呢d唔選擇有學卷既小朋友呀, 人人平等應該一視同仁, 唔知平機會理 唔理

I agree every child has the right to get the voucher because of equality.

But, I think even the government give voucher to those kinder (w/o voucher), these kinder may still increase the school fee a lot, on top of the voucher amount.  Because most of them is not non-profit company.
However, parents still willing to pay  because of the branding issue.

我覺得現在學卷制已經好好cover到基本需要, 政府要提供一個環境比大部份市民都享用到基本教育, 唔應該用大家的錢來資助有錢人的教育, 如果用學卷, 抽小學中學, 都有15年免費教育, 只是d家長唔用學卷, 同選直資學校, 先要比足15年錢. 呢個係自由社會, 人人有選擇的權利. 反而d名校變直資, 先係問題, 即係如果無錢, 家境唔係咁好嘅好難去改變自己的將來先係問題, 公平嘅社會係人人都有受教育嘅機會, 家境好唔好, 只要努力, 都可以發揮所長, 有錢選貴嘅幼稚園, 點解仲可以理直理直氣壯開口要政府資助? 市場上有平有貴用者自付, 先至公平, 唔係有既得利益先算公平.

首先我的小朋友是讀有學卷的學校,而我對學校提供的資源十分滿意,雖然我覺得有學卷已經好好,但在一些幼稚園來說政府給它們的資助是非常有限的,而幼兒教育對於小孩的德育培養是非常重要的,小孩一開始接受教育的學校就是幼稚園,當然有些家庭可以讓小孩去到有很好教育質數的學校接受教育,但對於一些受政府資助而又沒有充足資源的學校來說提高教育質數,保留幼老師人材及對他們的培訓也是十分困難的。我自己兩個小朋友曾分別在沒有資助及受資助的學校讀N班,前者老師不錯,整體來說亦達到本人要求,但後者老師十分有愛心,師資很好很用心教導小孩,在課程方面和我現在讀k1的大B比較一些都不會輸蝕,我自己覺得可以比美一些有名氣的幼稚園。

不是政府沒有資助某些幼稚園而致不公平,而是某些幼稚園沒有申請學卷而致其學生未能受惠於政府的學卷計劃。這是幼稚園的選擇及取向。而選擇那些幼稚園也是家長的取向。

回復 2# saiwai 的帖子

請問你小朋友讀緊邊間幼稚園? 謝謝!

大學平啲? 好喎!
原帖由 MC-煎 於 11-1-20 17:09 發表
就算要爭取,都爭取大學平d啦!!

學卷不是長遠政策, 這才是重點.
教育比任何都重要, 這不可置疑.

亞運有錢申辦, 無錢比教育

首先唔係選貴嘅幼稚園/直資先係有錢人, 好多家長自已唔食死慳難慳都要俾仔女家長自已認為最好既

第二我指出有義務交稅有權利亨用政府服務點解唔可以理直氣壯講?  難道衣食住行全部要靠政府既人先係大好人, 用自已勞力去補貼多餘學費的是大衰人?  

至於直資問題, 我發現名校網既樓係好貴好貴, 只有兩個極端, 一係豪宅一係公屋/舊樓,  "名校"學位 大部份學校都去左世襲制上, 所以根本直資同大抽獎對我地呢d "中間人"買唔起名校網樓既人來講係無分別

真正既有錢人係地產商, 我地呢d只係成世人勞勞碌碌活在地產商腳底下的小市民

原帖由 ccling69 於 11-1-21 19:20 發表
我覺得現在學卷制已經好好cover到基本需要, 政府要提供一個環境比大部份市民都享用到基本教育, 唔應該用大家的錢來資助有錢人的教育, 如果用學卷, 抽小學中學, 都有15年免費教育, 只是d家長唔用學卷, 同選直資學校,  ...

我唔明點解一個大好青年曾經係香港代表隊代表香港出賽會淪落到今日既地步, 其實政府應該用申辦亞運既 資源去幫下d 運動員, 唔係去申辦亞運, 運動員既收入好似唔係好多

現在風氣有點..., 以前讀書教我有權利必有義務, 免費教育係教育政策, 唔係福利政策, 唔應該分貧富。同埋千其唔好歧視運動員, 唔係只是運動員要開飯, 係人都要開飯。

免費教育係教育政策, 唔係福利政策, 唔應該分貧富

親子童讀樂

我就覺得唔一定要15年免費, 不過如果家長係有子女讀緊n班同埋一d直資/私立嘅時候可以扣稅, 唔洗一定扣晒全數扣1/2or1/3都好, 唔洗交咁多稅當幫輕下都好.

舉腳讚成, 既然怕學卷俾d 牟利學校食埋, 不如俾我地扣稅重好

原帖由 alicialee1210 於 11-1-24 11:00 發表
我就覺得唔一定要15年免費, 不過如果家長係有子女讀緊n班同埋一d直資/私立嘅時候可以扣稅, 唔洗一定扣晒全數扣1/2or1/3都好, 唔洗交咁多稅當幫輕下都好. ...
‹ 上一主題|下一主題