用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 91綱, 填錯表 !!
go

91綱, 填錯表 !! [複製鏈接]

我今日先知原來甲部可以只選一間學校, 我甲部填足3間 , 1) 沙呂 2) 梁小 3) 蕭小, 我填足3間是否沒機會在乙部抽獎?? (除非梁小 & 蕭小都好多人選第一啦 ) 如果沙呂不中, 自然去左梁小 or 蕭小 .
   1    0    0    0

There is a chance you won't get lucky at all in section "garp'(only 10% of 50% of seats, ie. 5%), then you enter the lottery.

我估應該點都有人想誇區抽 (例如想搬or 本身網差), 咁佢地想誇區成功的話, 一定唔會選最top 的, 而你填2,3的都係91 中二線頭.(話就話二線頭, 以梁小為例61%入英中在其他好多區都算好top. 所以我覺得你好大機會甲部唔中的, 隨遇而安吧.

+3金熱血 貢獻勳章

原帖由 ken815 於 11-1-24 23:26 發表
我今日先知原來甲部可以只選一間學校, 我甲部填足3間 , 1) 沙呂 2) 梁小 3) 蕭小, 我填足3間是否沒機會在乙部抽獎?? (除非梁小 & 蕭小都好多人選第一啦 ) 如果沙呂不中, 自然去左梁小 or 蕭小 . ...

首先, 甲部係可以選三間學校的.  填晒三間只係可能減低你乙部抽沙呂的機會.

第二, 唔填都填咗 law, 你擺得落 甲二/三志願, 照計呢兩間學校都應該唔差, 甲二/三仲有位的比你抽的機會不大. 隨遇而安啦....

今日打電話問左可以改一次, 佢叫我星期四再打電話問佢所有FORM返左未.如返左就可以上灣仔改. 咁我都安心D, 起碼有幾會可以在乙部再抽, 多謝大家意見 !!

我都係唔知可以只填一間!
我填咗甲部 1)沙呂 2)一呂 3)一胡 ; 乙部 1)沙呂
其實我剩係想入沙呂, 咁機會咪減少咗?

回復 1# myemmie 的帖子

機會係會減少左,因為佢首先去甲部第一位,唔得去第二,唔得再去第三,再唔得去乙部第一位,如果妳甲部冇填第二第三位咪即刻去乙第一位攞.不過其實妳咁樣填第一第二第三位都有d問題,妳要知道沙呂,一呂,一胡都係大熱,妳擺第二第三位根本冇可能入到仲晒左個位,應該擺d次熱的學校麻.

據我了解,應該是全世界甲部抽完後先全部再進入乙部。
所以,甲部選多左,只係會因為有可能抽到甲2、3選擇位置而減少自己進入乙部抽到乙1選擇既機會。

回復 3# myemmie 的帖子

您O廿樣填甲1 2 3 無問題, 是但入一間您都執到笑啦, 反正2/3 那間都無乜可能因為抽甲部而入, 同唔填無咩分別
但如果O廿填乙 1 2 3 就凍過水, 去唔到沙呂, 就會去左第4, 都要睇您第4填咩囉
惟有基督在我們還作罪人的時候為我們死, 神的愛就在此向我們顯明了~羅馬書 5:8

+3金熱血 貢獻勳章

原帖由 Namson 於 11-1-26 08:07 發表
機會係會減少左,因為佢首先去甲部第一位,唔得去第二,唔得再去第三,再唔得去乙部第一位,如果妳甲部冇填第二第三位咪即刻去乙第一位攞.不過其實妳咁樣填第一第二第三位都有d問題,妳要知道沙呂,一呂,一胡都係大熱,妳擺 ...

點會係即刻  

係全部人都抽晒甲部先至到乙部架....

+3金熱血 貢獻勳章

原帖由 myemmie 於 11-1-26 06:51 發表
我都係唔知可以只填一間!
我填咗甲部 1)沙呂 2)一呂 3)一胡 ; 乙部 1)沙呂
其實我剩係想入沙呂, 咁機會咪減少咗?

都話甲部係可以填晒三間 law

如果你想入 沙呂 多過 一呂/一胡, 咁你係唔應該填甲二 & 甲三架....

一係學樓主咁去改 law....

如果 一呂/一胡 都係 d 熱門學校, 咁你改唔改都無所謂. 因為 無乜可能在甲二/三 抽到熱門學校 ....

甲二&三不可擺d次熱的學校, 除非你唔想抽去乙一.  去乙一多數都係最想入, 和甲一同一間.  乙二&三就應該擺d次熱的學校.

甲二&三放大熱係冇問題, 入到都happy.  入唔到就等所有人抽晒甲之後, 跳去乙部.

原帖由 Namson 於 11-1-26 08:07 發表
回復 1# myemmie 的帖子

機會係會減少左,因為佢首先去甲部第一位,唔得去第二,唔得再去第三,再唔得去乙部第一位,如果妳甲部冇填第二第三位咪即刻去乙第一位攞.不過其實妳咁樣填第一第二第三位都有d問題,妳要知道沙呂,一呂,一胡都係大熱,妳擺第二第三位根本冇可能入到仲晒左個位,應該擺d次熱的學校麻.
~easybring~

回復 3# chan803 的帖子

係呀, 真係抽晒甲, 等埋一齊先去乙的, 唔會話您唔填可以優先抽乙的, 唔洗太擔心
惟有基督在我們還作罪人的時候為我們死, 神的愛就在此向我們顯明了~羅馬書 5:8

原帖由 chan803 於 11-1-26 12:00 發表

點會係即刻  

係全部人都抽晒甲部先至到乙部架....

Our principal said that "如果妳甲部冇填第二第三位咪即刻去乙第一位攞."  But today I called the education department said have to wait for all to complete 甲部, then go for 乙部

very trouble need to revised the form

校長都無講錯, 閣下張表係即刻去乙一, 不過人地未抽住, 要等晒甲部唔成功果d至一齊開彩之嘛.

原帖由 w_y 於 11-2-8 15:16 發表
校長都無講錯, 閣下張表係即刻去乙一, 不過人地未抽住, 要等晒甲部唔成功果d至一齊開彩之嘛.

No ar, she said previouslu need to wait all to completed 甲部, but this year no need to wait  and directly go for 乙一.
so 校長無講錯?????

+3金熱血 貢獻勳章

原帖由 bearbear2003 於 11-2-8 20:29 發表

No ar, she said previouslu need to wait all to completed 甲部, but this year no need to wait  and directly go for 乙一.

我唔信....

唔信 X 2
原帖由 chan803 於 11-2-8 22:04 發表

我唔信....

有無人去求証過?

原帖由 bearbear2003 於 11-2-8 20:29 發表

唔好意思,我都唔係好明,請指教:
1. 既然統一派位甲部要全部學生派完先去乙部,咁點解甲部只建議填一間?如果填埋甲二,甲三,最多都係派唔到,但點解會影響乙部第一志願?
2. 其實學校有無規定幾多%留俾甲部學生?幾多俾乙部學生?
thanks

原帖由 chan803 於 11-1-26 12:03 發表

都話甲部係可以填晒三間 law

如果你想入 沙呂 多過 一呂/一胡, 咁你係唔應該填甲二 & 甲三架....

一係學樓主咁去改 law....

如果 一呂/一胡 都係 d 熱門學校, 咁你改唔改都無所謂. 因為 無乜可能在甲二/ ...

‹ 上一主題|下一主題