用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 想問一些關於適合3歲兒童的課外活動
go

想問一些關於適合3歲兒童的課外活動 [複製鏈接]

我想參考下家長們會幫小朋友報甚麼活動呢??謝謝! 我自已上網睇過真係包羅萬有... 不過大致上都想我個女學下唱歌呀, 跳舞, 畫畫果d...有沒有一些係教呢好架?? 如果唔方便係度講可以pm我...謝謝!!  

你地會點決定幫小朋友應該學d咩呢?? 謝謝!
   1    0    0    0

音樂班有沒有興趣??柏斯 or Tom Lee d 課程都ok ar

幾多歲開始學鋼琴會最適合呢?

四歲或以上。

原帖由 考考2008 於 11-3-1 16:52 發表
幾多歲開始學鋼琴會最適合呢?

我都好想知道.... 我只幫個仔報左tom lee音樂班,你會替小朋友報eng play group嗎?

原帖由 saintbernard888 於 11-3-1 15:03 發表
我想參考下家長們會幫小朋友報甚麼活動呢??謝謝! 我自已上網睇過真係包羅萬有... 不過大致上都想我個女學下唱歌呀, 跳舞, 畫畫果d...有沒有一些係教呢好架?? 如果唔方便係度講可以pm我...謝謝!!  

...

十分鼓勵參加畫班,可提升專注力,握筆填色技巧,想像力,混色概念,作品不完美也有滿足感。

自孩子三歲開始﹐一直返﹕

Yip's 音樂班 + Yamaha Music Wonderland & JMC +教會詩班 + 鋼琴

原因﹕我自己從事音樂教育﹐知道五六歲前練好音感和節奏感﹐以及培養想象力和創造力的重要性﹐加上孩子自小在音樂方面都顯露出相當天份和濃厚興趣

Phonics

原因﹕我本身與孩子自小以全英語溝通﹐加上孩子很喜愛閱讀﹐因此未有打算報讀任何其他英語課程﹔但phonics對他認字﹐學習新字﹐發音﹐甚至將來小學默書等都很有幫助﹐所以一定要學﹗(p.s.他讀有學卷資助的幼稚園﹐英語比重較少)

畫畫

原因﹕我自己從小則重音樂方面的發展﹐長大後發現缺乏了享受視覺藝術的樂趣﹐所以更希望孩子能平衡一下。

Enopi Math

原因﹕可能因為爸爸從事精算行業﹐孩子對數字和數學特別感興趣﹐也自小顯出相當天份﹐因此決定加以栽培。

原帖由 saintbernard888 於 11-3-1 15:03 發表

...

原帖由 Pertra 於 11-3-22 21:14 發表
My son jointed the following course :-

1) Trinity Exam Course
2) Drawing class (After 2 lessons, he has learnt
    how to use the pencil properly)
3) Music class
4) Mandarin verse-speaking class

I  ...

Hi Pertra,
Could you explain a bit more what Trinity Exam Course is about.
Also, how old is your son?  Around 2.5 yrs old?  Looks like all these courses quite difficult for a young kid less than 3.

關於民族舞

想讓女兒學民族舞,請問各位媽咪,沙田周圍有沒有這種舞蹈班。謝謝!

我仔仔3歲,
一星期學一次晝晝(已開始2個月),
另外有上過English Fun 's playgroup~
嚟緊想報Parsons's Mozart Course,及會再試試其他English playgroup呀~
到仔仔上到k1,會再作安排,當然都會看仔仔喜好再選課程啦!

...

係咪報咗聖三一的YPC?請問你那個centre要學幾多堂才去考試?因為我見有啲只係16堂,有啲要成24堂,所以唔係好明.thanks.

原帖由 Pertra 於 11-3-24 19:15 發表
Ha Ha, my boy is 3yrs 4 months. He is still in Nursery class as he is a "big boy".  He will take the exam in June. He will be 3.5 yrs old at that time.

hi,ohmygosh,請問
Yip's 音樂班 + Yamaha Music Wonderland & JMC +教會詩班 + 鋼琴 .可以在那裡可以報讀呢?另外還有畫畫??
謝謝!

Yip's 音樂班
http://www.yipshk.com/b5_about04.html

Yamaha Music Wonderland & JMC
http://www.tlmf.org/course_01.asp?lang=zh-tw

教會詩班
http://www.baptist.org.hk/b5_index.php

鋼琴
我自己係英國大學音樂系(官方排名﹐全英第四)主修演奏畢業﹐回港誕下孩子後一直在自己家裡私人教授鋼琴和小提琴﹔連阿仔都係我自己教(http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2212337)。其他資料方面﹐我可以另外PM您。

畫畫
廬峰畫廊

原帖由 燕尾蝶 於 11-4-15 17:59 發表
hi,ohmygosh,請問
Yip's 音樂班 + Yamaha Music Wonderland & JMC +教會詩班 + 鋼琴 .可以在那裡可以報讀呢?另外還有畫畫??
謝謝!

請問邊度有普通話學?
‹ 上一主題|下一主題