用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 又一村學校 又一村要再交錢辦理入學
go

又一村要再交錢辦理入學 [複製鏈接]

咁快又一村又要再交二千幾辦理入學, 但...想讀既幼稚園又WAITING , 真係局比錢, 唔比唔得,無位讀書!!    唔知其他幼稚園做法係咪一樣,咁早要收咁多錢(茶點,書簿費,校服,校車登記)呢?:(
   0    0    0    0

無計. WAITING 結果. 控制不到.
我會照交齊所有費用.

um....咁快要比...仲要個日要返工...點算....

可以打電話去同佢地講,佢張通告係咁寫的.
原帖由 Ivyhoyeeling 於 11-3-2 09:33 發表
um....咁快要比...仲要個日要返工...點算....

其實又真係早咗d,我阿囝果間都未需要比雜費和學費

原帖由 PhenixMa 於 11-3-1 21:37 發表
咁快又一村又要再交二千幾辦理入學, 但...想讀既幼稚園又WAITING , 真係局比錢, 唔比唔得,無位讀書!!    唔知其他幼稚園做法係咪一樣,咁早要收咁多錢(茶點,書簿費,校服,校車登記)呢?:( ...

其他KG 唔會咁快,朋友個仔入民生,都無咁快比

LH都未交任何費用,不過啟動左個自動轉賬

系羅,我收到都呆左,好屈機啊,我讀全日,講緊可能加埋書本費五六千,仲未計校服啊,影相。。。唔知系咪知道好多家長都hold住多過一個位,所以等我地系唔系都交曬d錢先,到時d錢都落左袋,我地讀唔讀距都懶得理。。。。我去問地利亞人地都系六七月先要交,靜系學費之嘛,邊要搞甘多野 不過唔交又會沒左個位。。。都系要照交

學費係先交票,8月1 號才扣數,所以你到時真係唔讀咪7月31號前cut左個a/c佢咪得囉,書簿雜費就係要3月尾俾,但如果你唔止呢個offer,你真係可以考慮清楚才俾錢,如果你都好似我咁冇用,只係得呢個offer,這就是自己沒用要付出的代價了(但如果到最後都係得佢,這根本就是"應該"要俾的錢啊!)
原帖由 lepetitrat 於 11-3-4 14:50 發表
系羅,我收到都呆左,好屈機啊,我讀全日,講緊可能加埋書本費五六千,仲未計校服啊,影相。。。唔知系咪知道好多家長都hold住多過一個位,所以等我地系唔系都交曬d錢先,到時d錢都落左袋,我地讀唔讀距都懶得理。。。。我去問地利亞人 ...

原帖由 dolphinmama 於 11-3-4 16:48 發表
學費係先交票,8月1 號才扣數,所以你到時真係唔讀咪7月31號前cut左個a/c佢咪得囉,書簿雜費就係要3月尾俾,但如果你唔止呢個offer,你真係可以考慮清楚才俾錢,如果你都好似我咁冇用,只係得呢個offer,這就是自己沒用要付 ...

點解話自己冇用呀,其實又一村都唔係差嘅學校,比呢舊錢買個保險都唔係太貴,我樓下間不知所謂嘅幼兒園都收我2000書簿費啦 到5-6月,好多位會放返出嚟,到時可能你頭痛揀邊間呢

唉你咁講.我都好無用.. 得一個offer. 其他waiting
原帖由 dolphinmama 於 11-3-4 16:48 發表
學費係先交票,8月1 號才扣數,所以你到時真係唔讀咪7月31號前cut左個a/c佢咪得囉,書簿雜費就係要3月尾俾,但如果你唔止呢個offer,你真係可以考慮清楚才俾錢,如果你都好似我咁冇用,只係得呢個offer,這就是自己沒用要付 ...

我都係得一個offer,有嘜緊要喎,個小朋友咁細,代表到什麼呢?最緊要係第二時出嚟做嘢,有好多個offers揀。

令我想起..讀書年代 '豬PLUS'. 有好多OFFER 係手, 只要唔肥佬.間間U 都入得.   奈何 到自己個囡.. 唉.

原帖由 fishballbaby 於 11-3-4 17:56 發表
我都係得一個offer,有嘜緊要喎,個小朋友咁細,代表到什麼呢?最緊要係第二時出嚟做嘢,有好多個offers揀。

又一村都好好,我朋友的囝囝都打算入讀。

原帖由 kmmum 於 11-3-4 18:07 發表
令我想起..讀書年代 '豬PLUS'. 有好多OFFER 係手, 只要唔肥佬.間間U 都入得.   奈何 到自己個囡.. 唉.

首先,我唔係話又一村唔好,真係覺得唔好都唔報囉,只係見到有媽媽說又一村係"太早"收雜費,所以才講兩句.

另外,提到只係得一個offer呢個問題.......唉.......真係好唔開心的,唔係話個offer唔夠威,而係覺得自己的孩子被其他學校"否定"了,個心係好唔舒服,也不知是自己的問題or孩子的問題,站在我的立場,我覺得係自己的問題了,累了個仔,反而我沒有怪學校,因為我在其他post中也說過,學校唔收,總有它們自己的理由,唉.........講來講去,我都係覺得自己問題係最大囉!所以咪話自己冇用囉!

有道理!但有排等......
原帖由 fishballbaby 於 11-3-4 17:56 發表

唔好怪自己. 我都係得一個OFFER, 眼見身邊朋友SC,KV . 乜OFFER 都有. 之後連禮賢/宣道都唔IN.  個心真的又羨慕又妒忌. 現在習慣左NO OFFER, K3 考P1時 ,應該會看得輕,無咁大壓力.  囡囡1月先識講自己名.  3月識唱一首ABC 歌.  (其他小朋友 INTERVIEW 時,已經識曬). 自我安慰, 贏不在起步點.

原帖由 dolphinmama 於 11-3-5 15:14 發表
首先,我唔係話又一村唔好,真係覺得唔好都唔報囉,只係見到有媽媽說又一村係"太早"收雜費,所以才講兩句.

另外,提到只係得一個offer呢個問題.......唉.......真係好唔開心的,唔係話個offer唔夠威,而係覺得自己的孩子被 ...

好明白你的心情啊!
我們都努力吧,孩子的學習生涯仲有好長好長.......
原帖由 kmmum 於 11-3-5 21:54 發表
唔好怪自己. 我都係得一個OFFER, 眼見身邊朋友SC,KV . 乜OFFER 都有. 之後連禮賢/宣道都唔IN.  個心真的又羨慕又妒忌. 現在習慣左NO OFFER, K3 考P1時 ,應該會看得輕,無咁大壓力.  囡囡1月先識講自己名.  3月識唱一 ...

講起成長。 妹夫係喇沙仔,加拿大讀U時PARTTIME 教小朋友。他說有兩種小朋友。(1)服重性高,願意接受及遵守大人指令。(2)服重性低,有自己思想,跟自己意思去做。不願接受指令。 
前者,只要父母自幼教得好。 INTERIVIEW 表現好。 是現今幼稚園及小學最愛收的學生 。 幼稚園到小學應該表現不錯。
至於另一種性格,有心理準備,在幼稚園和小學,是家長和孩子鬥智鬥力的階段。 只要家長用心去引導孩子,中學階段,小朋友開竅。 成就一定不止於此。
讀書真的是漫長路。大家一起努力吧。
我囡囡和你的小孩子。有機會是同學 ~~
原帖由 dolphinmama 於 11-3-5 23:27 發表
好明白你的心情啊!
我們都努力吧,孩子的學習生涯仲有好長好長.......

我反而擔心如果係又一村讀書,小朋友會不會容易生病( Touch wood)..尢其是本身體質又不是十分強.....為什麼這樣說呢???
我覺得又一村雖然有很大的操場,但,如果大熱天時玩到汗流夾背,跟住返課室(應該會開冷氣)好像過冷河般,會否容易生病呢??
另外,猜估(半日班)小朋友應該每日會上洗手間至少三次啦..上洗手間必經窒外..一冷一熱.....好怕容易病...呢幾日不停想!!!好煩~健康最重要!!
‹ 上一主題|下一主題