用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

rugby [複製鏈接]

http://www.mkyminirugby.org/index_information_4.htm
   0    0    0    0

醒目開學勳章 王國長老

e? 咁岩既, 我尋日去左試堂呀, 你係咪都係?!

留意返, rubgy球季就黎完, 暑假期間可以去康文署既course:
http://www.hkrugby.com/en/summercourse
原帖由 rosenok 於 11-4-4 10:53 AM 發表
http://www.mkyminirugby.org/index_information_4.htm

我只是見抵玩 , 所以POST出來

阿女好想試, 但我SUNDAY有時要返工, 唔放心姐姐送佢去,

感覺如何? 多女孩子玩嗎?

C6話阿女已經唔係C文, 仲玩D咁男仔的活動, 激C我啦,
但我個人覺得, 此活動過程(合作性+ 戶外 + 運動,) 很吸引

原帖由 Charlotte_mom 於 11-4-4 11:05 發表

留意返, rubgy球季就黎完, 暑假期間可以去康文署既course:
http://www.hkrugby.com/en/summercourse

醒目開學勳章 王國長老

OIC
我仔尋日試左, 好鐘意, 返屋企仲同DADDY玩傳球
佢已經7歲, 其實算遲START, 好多人4歲已經俾小朋友學, 我老闆(鬼佬)話RUGBY過左8歲就會認真訓練好多, 所以我個仔都要跟緊D至得喇
尋日聽教練BRIEFING, 暑假有CAMP又有交流團, 好似好好玩, 不過我地而家至JOIN, 5月又抖暑, 應該7月唔會JOIN果D活動了........
你女幾大? 姐姐湊都OK啦, 去到都有教練跟住
原帖由 rosenok 於 11-4-4 01:05 PM 發表
我只是見抵玩 , 所以POST出來

阿女好想試, 但我SUNDAY有時要返工, 唔放心姐姐送佢去,

我不是擔心玩的占程, 而是transport. 姐姐過馬路

我個仔都有玩,但唔係呢個球會。阿仔勁鐘意玩,就算球季完佐,球會都會每星期練習。
原帖由 Charlotte_mom 於 11-4-4 11:05 發表

醒目開學勳章 王國長老

我小朋友間學校(小學)本身有rugby team, 男女隊都有, 而學生就會o係p3單元上rugby
我女果時就好唔鐘意 , 我見我仔比較"牛黃", 唸住俾佢發洩下多餘精力咋
想問2個低能問題:
1. 如果練習場地係草地, 係咪應該買對踢足球既釘鞋? 係咪有分鞋頭有釘無釘, 又分可以擰出黎(金屬粒粒)唔擰出黎(膠粒粒)
2. 係咪一般體育用品舖都有欖球賣? 貴唔貴架?
原帖由 ling426 於 11-4-4 05:34 PM 發表
我個仔都有玩,但唔係呢個球會。阿仔勁鐘意玩,就算球季完佐,球會都會每星期練習。

咁啱ga,我小朋友間學校都有教rugby,都係男女隊都有,12號小學學界比賽你小朋友間學校有冇參加?
如果練習場地係草地, 係應該買對踢足球既釘鞋(膠粒粒),欖球有分幾號波,反斗城幾拾蚊都有1個,如果要專業d,銅鑼灣有間專賣rugby野ga門市,會貴d。
原帖由 Charlotte_mom 於 11-4-4 22:15 發表
我小朋友間學校(小學)本身有rugby team, 男女隊都有, 而學生就會o係p3單元上rugby
我女果時就好唔鐘意 , 我見我仔比較"牛黃", 唸住俾佢發洩下多餘精力咋
想問2個低能問題:
1. 如果練習場地係草地, 係咪應該 ...

醒目開學勳章 王國長老

Thanks!
我又唔知學校有無去比賽wor, 等我8下先
我唸我去反狗城得喇, 我想練拋波姐, 平平地可以了
我報左康文署果個喇, 唔知得唔得呢
原帖由 ling426 於 11-4-5 12:28 AM 發表
咁啱ga,我小朋友間學校都有教rugby,都係男女隊都有,12號小學學界比賽你小朋友間學校有冇參加?
如果練習場地係草地, 係應該買對踢足球既釘鞋(膠粒粒),欖球有分幾號波,反斗城幾拾蚊都有1個,如果要專業d,銅鑼灣有間專賣rugby ...

我個仔玩果時康文署仲末有欖球訓練班,所以答唔到你。康文署果個唔係響草地玩,唔洗買釘鞋住。
原帖由 Charlotte_mom 於 11-4-5 22:03 發表
Thanks!
我又唔知學校有無去比賽wor, 等我8下先
我唸我去反狗城得喇, 我想練拋波姐, 平平地可以了
我報左康文署果個喇, 唔知得唔得呢

你呢個[url=http://www.hkrugby.com/en/summercourse唔係康文署ga,係香港欖球總會。如果呢個應該係京士柏訓練。
http://www.hkrugby.com/en/summercourse唔係康文署ga,係香港欖球總會。如果呢個應該係京士柏訓練。[quote[/url]]原帖由 ling426 於 11-4-5 22:45 發表
我個仔玩果時康文署仲末有欖球訓練班,所以答唔到你。康文署果個唔係響草地玩,唔洗買釘鞋住。

囡囡5歲開始就入左欖球會, 玩左差不多3年, 到而家都好鍾意玩.

學校玩的是"非撞式欖球", 小朋友身體接觸較少, 硬地/室內玩亦可, 故毋需買釘鞋.

至於欖球會, 由於在草地練習, 故必須買釘鞋, 買鞋時. 記緊帶埋對襪去, 因為對襪比較厚, 要著住試鞋. 要留意的是, 8歲或以上(即U9或以上組別), 打法接近剛舉行的7人欖球賽, 故小朋友難免會有直接的肢體接觸, 但放心, 教練會教小朋友自我保護的方法.

至於欖球, 我今年初問過玩具反斗城, 佢賣的是1號或5號, 6~8歲的小朋友是玩3號波.

今個球季結束了(~華人球會通常還有練習及比賽), 希望來季在球場見到大家^_^

原來呢到都有媽咪俾小朋友玩欖球,17號唔知會唔會見到你呢?
原帖由 Web 於 11-4-5 23:23 發表
囡囡5歲開始就入左欖球會, 玩左差不多3年, 到而家都好鍾意玩.

學校玩的是"非撞式欖球", 小朋友身體接觸較少, 硬地/室內玩亦可, 故毋需買釘鞋.

至於欖球會, 由於在草地練習, 故必須買釘鞋, 買鞋時. 記緊帶埋對襪去, ...

醒目開學勳章 王國長老

應該係欖球總會同康文署合辦, 港九新界都有
我就報左黃竹坑, 果度會係草地 , 都係要買釘鞋先

原帖由 ling426 於 11-4-5 10:51 PM 發表
你呢個[url=http://www.hkrugby.com/en/summercourse唔係康文署ga,係香港欖球總會。如果呢個應該係京士柏訓練。

醒目開學勳章 王國長老

多謝提醒
我個鬼佬老闆聽到我帶個仔玩RUGBY, 不知幾興奮, 佢都俾左D TIPS我(例如叫我買3號波啦)
估唔到原來好多RUGBY TEAM都係非牟利

係呢, 咁年年HONG KONG SEVENS, 你地會唔會去撲飛呢 , 我開始唸, 屎啦, 好大投資WOR......

原帖由 Web 於 11-4-5 11:23 PM 發表

至於欖球會, 由於在草地練習, 故必須買釘鞋, 買鞋時. 記緊帶埋對襪去, ...

HONG KONG SEVENS係阿仔ga大日子,阿仔去足3日,我唔使去撲飛,欖總每年都會預留d飛俾各球會。
原帖由 Charlotte_mom 於 11-4-6 11:44 發表
多謝提醒
我個鬼佬老闆聽到我帶個仔玩RUGBY, 不知幾興奮, 佢都俾左D TIPS我(例如叫我買3號波啦)

係呢, 咁年年HONG KONG SEVENS, 你地會唔會去撲飛呢 , 我開始唸, 屎啦, ...

原帖由 ling426 於 11-4-5 23:45 發表
原來呢到都有媽咪俾小朋友玩欖球,17號唔知會唔會見到你呢?

17號囡囡個組別(U8)無得玩. 你個小朋友係邊個組別?

下個月沙皮果個, 囡囡就應該會去.

原帖由 Charlotte_mom 於 11-4-6 11:44 發表
多謝提醒

係呢, 咁年年HONG KONG SEVENS, 你地會唔會去撲飛呢 , 我開始唸, 屎啦, ...

最大投資係時間 ~ 個個星期坐幾粒鐘陪小朋友練波

原帖由 ling426 於 11-4-6 17:22 發表
HONG KONG SEVENS係阿仔ga大日子,阿仔去足3日,我唔使去撲飛,欖總每年都會預留d飛俾各球會。

去足3日? 睇黎囝囝係超級欖球迷喎
‹ 上一主題|下一主題