用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請教如何為小學面試準備
go

請教如何為小學面試準備 [複製鏈接]

0    0    0    0

首先你 target 係咩學校?

還要知道小孩的性格和優/缺點。
原帖由 limehouse 於 11-4-5 13:47 發表

請問如果target係直資or私小呢?

原帖由 limehouse 於 11-4-5 13:47 發表

原帖由 bibikids119 於 11-4-6 11:06 發表
請問如果target係直資or私小呢?

我一定會睇間學校的辦學理念和課程安排先
因為呢點直接關乎到我覺得個仔讀呢間學校,係咪合適,也要配合我對教育的想法
之前有朋友聽過沙田某直資小學(黃xx)的簡介會
佢話好反感,因為個校長完全只係當教育係職業訓練,
話社會依家需要乜野人才,佢學校就點配合
唔係講點教好小朋友
呢類學校,可能某些家長好buy, 但我同我朋友一樣,唔認同

好的學校唔一定係成績好的
正如人地為報根德園爭崩頭,我就唔多喜歡一樣
最重要係問,自己想要d乜,以及對你的小朋友成長
呢間學校應該係促進,而唔係一味拔苖助長

唔好意思,小兒現讀K1, 我都想借機請教吓. 我最想佢入net12既男校,不過得20分(宗教分),我相信機會比較微. 請問target呢d學校,係咪無野可以準備?

小兒算係定,表達能力ok,愛看書(只限於自己喜歡的topic),愛做勞作(但唔叻). 最難搞係超慢熱,我唸 interview 死梗. 仲有兩年時間,應該如何部署?

今年Net12 只得20分(宗教分)的,  第一輪 有人入到華仁、有人入到St Joe...當然更大部份人落空了......

原帖由 meipo28 於 11-4-6 11:38 發表
唔好意思,小兒現讀K1, 我都想借機請教吓. 我最想佢入net12既男校,不過得20分(宗教分),我相信機會比較微. 請問target呢d學校,係咪無野可以準備?

小兒算係定,表達能力ok,愛看書(只限於自己喜歡的topic),愛做勞作(但 ...

would some drama courses help as your boy is passive?

小兒算係定,表達能力ok,愛看書(只限於自己喜歡的topic),愛做勞作(但 ...

超慢熱 - 可以考慮報面試班,等佢熟習面試o既環境,氣氛同形式,到時真係面試就會快d適應,從而令實力得以表現。亦可參加多點要群體自我表達o既活動,例如劇團,合唱團等。

無話一定要交,不過檔案可以俾校長更了解孩子o既狀況同家長點樣培育孩子。
原帖由 咩咩太太 於 11-4-7 09:49 發表
有補習可以幫手做個份個人簡介, 而收費要400元, 請問小學必需要交有關文件?

回覆 6# meipo28 的文章

我識有個K1仔又係慢熱怕羞型,父母每次叫佢同人打招呼時,總是躲在父母背後粒聲都無,但最近他同d高年班K3哥哥姐姐玩咗一排,成個人唔同哂,原來接觸多咗d陌生家長和多參與出席群體活動,如同學生日會,興趣班,家長聚會飲茶傾偈,都可以大有幫助,都係相差半年左右已變得主動開朗活潑,到K2學期中面試時仲有時間,可以讓孩子改變過來。

多謝大家意見,我報過kids gallery 既 musical theatre,囝囝佢好唔鐘意(其他同學仔上過好開心),連導師都話唔好勉強,只好轉去同centre既手工班,甘佢就開心哂.

我有時(但唔多)都會約其他小朋友玩/參加生日會,每次都係活動接近完結(約2小時後)時,佢先至warm up,但係D小朋友都開始走啦!!不過我唸我真係唔懶得,要再主動d,俾囝囝多d集體活動,等佢習慣吓.

再請教,如報面試班,只係報mock exam 定係報讀成年既課程好呢?讀成年,好似好悶甘.

另外,其實d朗誦(彧其他)cert 對報學校有無用? 不過有無cert 都好,我都會要囝囝試吓參加朗誦比賽練吓膽量.

我諗大路d 嘅話就帶小朋友參加多d課外活動或者學多d 野,
等佢見多d人, 特別係比多d 機會佢接觸多d唔同類型嘅老師。好似阿女咁, 佢k1下學期開始, 我比佢出去學嘢, 起初佢好抗拒, 成日喺門口喊唔肯入, 之後佢漸漸覺得同小朋友和老師一齊都好開心, 一d 都唔可怕, 而佢亦覺得即使唔係自己學校嘅老師都一樣咁友善。到咗 interview 嘅時候因為見慣人(特別係唔同嘅老師) 我相信佢表現會較大方。而當然其間所學嘅嘢都係對佢有幚助嘅。或者如 thomasha 所說亦可以參加d 面試班應該都 ok(但我就無), 因為始終我個方法係要比時間去浸。因為經過上年考小學嘅經驗, 我覺得面試嘅表現都好重要。

反而我覺得d cert 未必咁有幚助, 因為有兩間收阿女嘅私校(但唔係好top嘅私校)唔收 profolio。 但當然我相信有學校會當係其中考慮嘅 factor, 有始終好過無, 但係我估學校唔會見到d cert 會覺得小朋友好outstanding, 因為交得 profolio 一定有一兩張 cert eg. Cambridge or Trinity.....

個人質素才是最重要, 出自邊間學校, 重要性不大

你小朋友始終重係細, 唔使比咁大壓力自己同佢嘅, 慢慢嚟啦, 正如我之前咁講阿女 k1k2嗰時咪又係咁, 佢漸漸長大就會好d, 我諗起初參加下屋企附近 reputatio好嘅興趣班,
k2 開始比佢學吓 phonics 增強佢英文發音嘅能力. 其實就算去吓公園玩都唔錯 ka, 身教都好重要, 你試下喺佢面前多d 同d 陌生嘅小朋友social social 下, 比佢知道就算大家唔認識都唔可怕, 大家都可以好友善嘅!

回覆 3# vhchoi 的文章

小學校長揀選學生時,絕對睇學生本身,邊間幼稚園出來影響不會太大。

原帖由 limehouse 於 11-4-7 18:00 發表
反而我覺得d cert 未必咁有幚助, 因為有兩間收阿女嘅私校(但唔係好top嘅私校)唔收 profolio。 但當然我相信有學校會當係其中考慮嘅 factor, 有始終好過無, 但係我估學校唔會見到d cert 會覺得小朋友好outstanding,  ...
我覺得有某d小學會從portfolio已揀選,從中將學生分類先評估,到面試時會特別留意這些學生表現。
‹ 上一主題|下一主題