用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 灣仔區中學
go

灣仔區中學 [複製鏈接]

灣仔區本區中學數目實在太少, 而他區中學數目多但學位少!

以下中學我打算放中至後位置, 但應點排位呢

文理書院(香港)(8)
漢華中學(8)
蘇浙公學(15)
嶺南中學(32)
張振興(4)
玫瑰崗學校(53)
佛教黃鳳翎中學(57)
培僑中學(9)
中華傳道會劉永生中學(5)
伊斯蘭脫維善紀念中學(15)
閩僑中學(22)
明愛柴灣馬登基金中學(8)
中華基督教會桂華山中學(4)
炮台山循道衛理中學(2)
聖公會李福慶中學(23)
東華三院李潤田紀念中學(3)

1    0    0    0

醒目開學勳章

原帖由 Milkky 於 11-4-19 13:50 發表

文理書院(香港)(8)
漢華中學(8)
蘇浙公學(15)
嶺南中學(32)
張振興(4)
玫瑰崗學校(53)
佛教黃鳳翎中學(57)
培 ...

放到去尾尾的中學, 你點排都吾緊要啦
講真啦, 派到比你, 會吾會讀先?
我上年, 係頭3志願係認真甘填, 之後都係亂填(好似填得10間)
心諗, 派到第三志願都會去叩門

其實我想問下往年係咪都係咁多他區學校呢?
定係因為皇仁同鄧肇堅減左班, 所以搵其他他區學校黎填數?

回覆 1# andy223 的文章

2008至2010年都是咁多學校,不過明顯皇仁同鄧兆堅減左好多學額.....
灣仔區只有2千多人參加統一派位

醒目開學勳章

原帖由 andy223 於 11-4-19 14:22 發表
其實我想問下往年係咪都係咁多他區學校呢?
定係因為皇仁同鄧肇堅減左班, 所以搵其他他區學校黎填數?

我印象中, 都係好多他區學校
好多都係得3-4個位
揀吾落手
我上年都係揀到第4間, 已經無心機再填, 連band 3 都出現埋......得3-4個位既學校, 比你填係乙部第4之後, 都明知係浪費, 何必多此一舉

原帖由 pmamylee 於 11-4-19 14:44 發表
2008至2010年都是咁多學校,不過明顯皇仁同鄧兆堅減左好多學額.....
灣仔區只有2千多人參加統一派位

灣仔區參加統一派位有 2千人咁多?
一間學校當佢收 150 人, 即灣仔本區 d 學校焗住要讀他區學校 ~~~

Mikky,

灣仔區真係好難揀, 其實派唔到頭一和二志願, 我地都諗住去叩門!

原帖由 Milkky 於 11-4-19 13:50 發表

文理書院(香港)(8)
漢華中學(8)
蘇浙公學(15)
嶺南中學(32)
張振興(4)
玫瑰崗學校(53)
佛教黃鳳翎中學(57)
培 ...

睇報紙話灣仔區有2268人參加統一派位!

頭3志願都仲諗緊係咪保守d好! 雖說話參加統一派位人少左d, 但縮班點都有影響, 唔敢太進取!

http://hk.apple.nextmedia.com/te ... amp;art_id=15169818

唔知出年會唔會加反呢?2000年出生率我估會多d?如果唔加.... 點揀呀!仲要band2生....慘
阿孫生:你想點呀!諗清楚未呀!:;pppp:

回覆 9# Milkky 的文章

唔好填這間"炮台山循道衛理中學(2) ",這間係比有嚴重學習困難學生揀的

請問有無媽咪知道佛教黃鳳翎中學好唔好? 校風好嗎?

原帖由 cza 於 11-4-21 23:23 發表
唔好填這間"炮台山循道衛理中學(2) ",這間係比有嚴重學習困難學生揀的

我係灣仔區校網,該區吾多BAND2,
BAND3學校。黃鳳翎D學生見佢返放學都好斯文同整齊,校風應該幾好。不過我睇返佢既學校概覽,好似無咩特別,又無英文班。。成績吾太好既學生應該容易D,想進取D就要考慮。我都把它放後左。。。

ydoris,

謝謝你! 其實係老師教我, 第一同第二志願都可以揀Band 2中學, 但是第三志願就要揀Band 3中學, 黃鳳翎係老師提議的, 但是我不熟悉呢間學校, 我又唔想揀玫瑰崗同蘇浙, 而家非常煩惱!

原帖由 ydoris 於 11-4-24 08:46 發表
我係灣仔區校網,該區吾多BAND2,
BAND3學校。黃鳳翎D學生見佢返放學都好斯文同整齊,校風應該幾好。不過我睇返佢既學校概覽,好似無咩特別,又無英文班。。成績吾太好既學生應該容易D,想進取D就要考慮。我都把它放後左。。。 ...

回覆 10# cza 的文章

呢間炮台山循道衛理中學, 註明左不選就不派嘛, 唔係咩?

原帖由 easiness 於 11-4-25 01:00 發表
ydoris,

謝謝你! 其實係老師教我, 第一同第二志願都可以揀Band 2中學, 但是第三志願就要揀Band 3中學, 黃鳳翎係老師提議的, 但是我不熟悉呢間學校, 我又唔想揀玫瑰崗同蘇浙, 而家非常煩惱!

...

玫瑰崗同蘇浙我都唔想選, E家第4 志願後都唔知點排好! 培僑得9個位, 都好似好多人會選, 我都唔知排前定後好!

嶺南中學係咪都BAND3, 知唔知校風如何?

各位媽咪, 可否幫手請教怎樣排位? 謝謝!
(男仔, Band 2尾 Band 3 頭)

黃鳳翎                  57個位
嶺南                     32
玫瑰崗                  53
鄧鏡波                  80
鄧肇堅維多利亞      48
漢華(直資)               8
培僑(直資)               9
文理                        8
蘇浙(直資)              15
中華基金(直資)        15
李福慶                     23

原帖由 Milkky 於 11-4-26 13:48 發表

玫瑰崗同蘇浙我都唔想選, E家第4 志願後都唔知點排好! 培僑得9個位, 都好似好多人會選, 我都唔知排前定後好!

回覆 18# easiness 的文章

1 鄧鏡波  2黄鳳翎  3 漢華  4 鄧肇堅維多利亞   5 培僑 6 蘇浙   7 嶺南       中華基金係 Band one

ANNIEYY,

謝謝! 請問李福慶都有23個位, 係咪呢間唔好, 所以唔擺係前幾位? 另外, 老師叫第二位填嶺南, 但是網上有人話嶺南唔好, 係咪嶺南校風唔好(但是點解老師又話嶺南OK)?

原帖由 ANNIEYY 於 11-4-26 18:14 發表
1 鄧鏡波  2黄鳳翎  3 漢華  4 鄧肇堅維多利亞   5 培僑 6 蘇浙   7 嶺南       中華基金係 Band one
‹ 上一主題|下一主題