用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 公開考試 starters result...
go

starters result... [複製鏈接]

出左11個盾~~分別係2,4,5,考唔考多一次好???
第一次我冇同佢串字....放Portfolio會唔會冇咁好??
   1    0    0    0

出咗?我未收到喎!請問你小朋友幾時考架?

如果係我,我會俾小朋友考多幾次,儘量考到15盾為止。因為以我所知好似好多小朋友都考到15盾架(如果我有錯,請更正)。

到暑假完為止仲有好多場srarter exam, 試多幾次啦!我覺得攞唔到滿分唔代表小朋友英文唔好,主要係做卷經驗唔夠架咋。

我小朋友4月17日考....有冇spelling的tips??我冇報crouse,只係自己溫

我都唔知呀,剩係考試前英文老師操咗佢幾日做past paper.  我阿女都係第一次考,期望不大。

原帖由 jackal 於 11-5-27 14:57 發表
第一次我冇同佢串字....放Portfolio會唔會冇咁好??

首先裝備好個仔先,或者可以試下去報讀有關課程,到有能力時報mover,千祺唔好浪費金錢同時間,重讀無意思。

Jackal要放張cert落portfolio, 直接考mover, 會唔會冒險咗d呢?有咗上次經驗,考starter應該有把握d喎。

我囡囡喺4月17號考完有15個盾牌,我自己同佢串字同埋喺出面上CAMBRIDGE COURSE~

原帖由 gigiyikyik 於 11-5-29 23:23 發表
我囡囡喺4月17號考完有15個盾牌,我自己同佢串字同埋喺出面上CAMBRIDGE COURSE~

叻女,努力繼續讀好書

好叻.....係咪照個LIST?全都串晒?

NOUN嗰啲100%要最熟,VERB都要識串,其他都會同佢串,they,us,now,all....啲字全部一定要明

thank you very much!!!!

frequent/common mistakes for my sharing:
-Capital letters of street name / person's name
eg "t"iger Street/ "s" am
-plural s/es
-double letters eg si"t"ting ,swim"m"ing

原帖由 gigiyikyik 於 11-5-29 23:23 發表

你好...你個女成績好好..請問係邊樹讀 cambridge..我地想搵呢D course

--duplicated.. deleted---

不好意思, 我想問問各位, 約幾耐收到成績, 因小兒今日考完, 封信話約一個月, 即7月12日, 但我想問會否早D? 因我7月頭有個INTERVIEW, 我想放埋入PROFOLIO(如趕得切),...謝謝!

My daughter took this exam on 1/5, and received the cert on 9/6, I don't think u can get it earlier.

回覆 1# jackal 的文章

你有冇同小朋友做卷,了解佢讀寫方面的情況?如果得2個盾,應該不單是不懂串字,可能理解(第4部份)也要下點功夫。不要太緊張成績,學校取錄否,張cert不會是關鍵。

考試只是增加小朋友的學習動機。

請問是否考試後先收成績, 稍後才會收到CERT?
考完後最耐可以知道成績呢?

原帖由 jackal 於 11-5-27 14:57 發表

考試後約1個月就有cert. 是掛號寄到家中的, 收到cert 才知成績.
‹ 上一主題|下一主題