用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 辛勞的家長們,請入來舒發一下吧 !
go

辛勞的家長們,請入來舒發一下吧 ! [複製鏈接]

下星期六統一派位公佈結果,可否分享一下現在忐忑、緊張的心情嗎?
   0    0    0    0

心情需然緊張但也冇用,預咗唔仲先,現準備叩門申請。最後唔得只有讀私校,做父母的可以做的都做晒呀仔第時唔會怪我就是吧。

緊張到已發了放榜落弟的夢

仍然好担心會揀錯,事關近半年才發覺一些坐不定且幾曵的孩子的家長,都選了我首選的那間學校,因它是活動教學,
所以我依家很疑惑,亦很担心自己選錯了....唉
(對不起,我沒貶意,只是作為父母的担心,請體諒!)

我有一個問題想問問各位媽咪的,你覺得自己的丈夫在這個過程中給你的支持足夠嗎?怎樣的支持是最好的?

醒目開學勳章

我反而想知道你妻子在過程中有沒有足夠的支持

原帖由 thomasha 於 11-5-30 11:35 發表
我有一個問題想問問各位媽咪的,你覺得自己的丈夫在這個過程中給你的支持足夠嗎?怎樣的支持是最好的?

我都係咁 !!!
原帖由 doramami 於 11-5-30 10:23 發表
緊張到已發了放榜落弟的夢

最少她沒有一些男士抱著 "撒手不管" 的心態,所有要出席的,她都有出現。:)
原帖由 ziyi 於 11-5-30 11:45 發表
我反而想知道你妻子在過程中有沒有足夠的支持

原帖由 thomasha 於 11-5-30 11:35 發表

全個小一討論區都知你是一位超級好爸爸及好丈夫。

小弟實在愧不敢當,我在兒子的教育過程中的缺失罄竹難書,水平連我自己訂下的好爸爸標準還有很遠的距離呢!

我問那些問題,只是想拋磚引玉,從中學習可取之處和避免犯錯,同時讓有需要抒發情緒的媽咪盡情發表,助己助人也。:)
原帖由 kkhon 於 11-5-30 14:20 發表

全個小一討論區都知你是一位超級好爸爸及好丈夫。

原帖由 thomasha 於 11-5-30 15:03 發表
小弟實在愧不敢當,我在兒子的教育過程中的缺失罄竹難書,水平連我自己訂下的好爸爸標準還有很遠的距離呢!

我問那些問題,只是想拋磚引玉,從中學習可取之處和避免犯錯,同時讓有需要抒發情緒的媽咪盡情發表,助己助人也。:)
...
於培育小朋友的過程我相信你的太太會很輕鬆吧。

其實, 我好懶. 我幾鐘意大抽獎, 因為從一開始到5月第3個星期, 我都可以好輕鬆. 然而, 這個星期有D緊張了...

但是, 好歹都有成一年時間輕鬆; 之後的日子, 可不輕鬆了.

心情開始緊張,夜晚開始瞓唔着,雖然對大抽獎沒有期望,但叩門程序即將開始,結果(讀邊間)快將揭盅!

當然不是,我們是一起作決定的,我只是因為懂得上網,所以負責做資料搜集和向她匯報。
原帖由 kkhon 於 11-5-30 18:44 發表
於培育小朋友的過程我相信你的太太會很輕鬆吧。

2 Little Monkey你同我的情況一樣,請問你咩網抽?有冇私校做backup呀?

Thomasha:有朋友今年考WY,知道你仔仔好叻考入咗恭喜晒!可以比D提示林校長喜歡邊類型小朋友及父母,而他是細仔及媽咪是在職是否冇咁着數?thx!

回覆 15# kkhon 的文章

我抽95網,中學網不是太理想,所以抽到第一志願都未必讀。

有一間私校做backup,但都係一D二線嘅私校,所以現在只可寄望叩門同等運到。

現在開始好迷惘,唔知自已係唔係太執着,就算呀仔真係入到自己心儀嗰幾間小學,咁係唔係佢就會幸福快樂,讀書會叻D?又或者佢入到D二線學校,佢會多D機會發揮,讀得開心D?

現在真的很灰心(細仔叩門失敗),好想放棄,但為左小朋友,點都要捱埋呢兩個月!

大家努力!

你唔試過又點知呀仔唔得呢,到時唔啱再算起碼有盡力過。
我抽31網勁難抽,最心儀第一志願現打算準備叩門,最後唔得唯有疊埋心水讀私校

回覆 5# thomasha 的文章

我非常感恩囝囝今年9月可入讀YW,重還有一位熱心分享幫助別人既好家長一齊,真十分榮幸期待快d來臨。

原帖由 kkhon 於 11-5-31 15:15 發表
你唔試過又點知呀仔唔得呢,到時唔啱再算起碼有盡力過。
我抽31網勁難抽,最心儀第一志願現打算準備叩門,最後唔得唯有疊埋心水讀私校

我抽41網,由上星期開始巳經好緊張.雖然有二線私校打底,最心仪當然是第一志願啦.唉!現在心情真是忐忑不安.放榜後,請大家上來報料,舒發一下緊張的心情啦.
‹ 上一主題|下一主題