用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 第二志願 - 聖保祿天主教小學
go

第二志願 - 聖保祿天主教小學 [複製鏈接]

如放聖保祿天主教小學於第二志願 (12綱大抽獎),是否等如放棄,多數不能成功? 如有任何想法,請指教,謝謝!
   0    0    0    0

難度一定越來越高. 你下星期UP 返呢個問題, 睇下今年有幾多人咁 "幸運" 先. 如果今年都唔樂觀, 之後你更加唔使諗啦. 一般都係先搏marymount 先, 大家都明, 但風險不可謂不小呢!

I am also in net 12. Your first choice should be MPS. If your random allocated number is good, you should have no problem. Anyway, get prepard for 'knock door'.

原帖由 200709 於 11-6-3 13:52 發表
如放聖保祿天主教小學於第二志願 (12綱大抽獎),是否等如放棄,多數不能成功? 如有任何想法,請指教,謝謝! ...

聖保祿天主教小學都有很多fans,受歡迎程度不下於瑪利曼小學,而且小學年年有過佰人升上直屬中學,無須像瑪利曼爭餐飽,不過非全日制令一些家班長卻步.祝你抽到第一志願la.

多謝各位的分享. 我也很喜歡聖保祿天主教小學. 也知道瑪利曼很大競爭(派位&升中). 加上小女下年才參加小一派位,相信到時競爭更大(高出生率).

scbhongkong, 多謝你,我也希望抽到第一志願.  

各位家長,今年有放聖保祿天主教小學於第二志願而成功獲派嗎? 謝謝!

原帖由 200709 於 11-6-7 11:51 發表
多謝各位的分享. 我也很喜歡聖保祿天主教小學. 也知道瑪利曼很大競爭(派位&升中). 加上小女下年才參加小一派位,相信到時競爭更大(高出生率).

scbhongkong, 多謝你,我也希望抽到第一志願.  

各位家長,今年有放聖保 ...

我係第二志願入ST. PAUL'S

甲一中!

不過係上學年嘅事,識人自行15分衰咗,但大抽獎甲一中番。

個位媽咪勁鍾情半日制,真係有fans架

呢間唔難入, 我去年叩門加上從冇選佢(第二區)都收, 咁當然要看小朋友叩門表現, 因為都好多嘢問/考

本人覺得net12的家長是全港至幸福的.  其實net 12的派位結果,是香港「奇景」,試想以聖保祿(以及聖方濟各)這樣不錯的學校又有其直屬中學,如果在其他網,已成大大熱, 正因一間marymount如一線花旦般受歡迎, 此兩二線花旦放第二都仲有機會入, 真係超筍!  
另一超筍盤,是已有spc學位,但又可以用輕鬆而冇壓力的心情去參與本是折磨的小一派位戰役, 第一位揀marymount,如中了, 都只是幸福的"煩惱", 不中的話,就讀番spc. 或第二志願之不錯學校.  完全是"nothing to lose"的遊戲!  所以真係第二區搵唔倒!!!! 試問仲有邊區有如此萬無一失之策略???
無論如何, 衷心祝福各位net12的幸福女孩子!

Putting SPPC or SFCS as a 2nd choice is not suggested if you have no any backup.

原帖由 愛愛地球 於 11-6-8 15:40 發表
本人覺得net12的家長是全港至幸福的.  其實net 12的派位結果,是香港「奇景」,試想以聖保祿(以及聖方濟各)這樣不錯的學校又有其直屬中學,如果在其他網,已成大大熱, 正因一間marymount如一線花旦般受歡迎, 此兩二線花 ...

本來我也是這樣想的(第一位揀marymount,如中了, 就幸福的"煩惱", 不中的話,就讀spc. 真是何等美好). 但因07年出生率很高(之後更高,又要擔心二公子, 唉!)所以怕放marymount第一,spc第二會危險... 出此post是想用作參考嘗試'評估'下年形勢...

當然冇backup,是有危險性, 但用蘇浙,真光,聖心...做backup的家長都有吖.較進取的父母,都會考一間兩間.  所以之前有報導,話家長心目中的名校,愈多較富裕的家長去搏入讀,清貧家庭偏向保持. (忘記原文, 大約意思是這樣. 請不要捉字蝨.)

原帖由 scbhongkong 於 11-6-8 15:45 發表
Putting SPPC or SFCS as a 2nd choice is not suggested that if you have no any backup.

200709,我很明白你心情,我正是"清貧一族",沒有放marymount第一, 退而求其次, 去年是sppcs全程放第一.

遊戲難度是教育局及學校不會公佈幾多人是第二志願入及其命中率,在估估下的情況下來年家長取向又不同. 所以真係要睇你膽量,以及你是否真的ok去讀用來backup的私校.

st james以前都係放第二仲有機,但前兩年放第一都未必得.  所以唔知會係邊年發生.

你女女是spn學生?

原帖由 200709 於 11-6-8 15:54 發表
本來我也是這樣想的(第一位揀marymount,如中了, 就幸福的"煩惱", 不中的話,就讀spc. 真是何等美好). 但因07年出生率很高(之後更高,又要擔心二公子, 唉!)所以怕放marymount第一,spc第二會危險... 出此post是想用作參 ...

愛愛地球, 我也希望她有幸是spn學生..haa (細佬今年也考不到. 年尾再戰spk).

其實我也不敢太搏, 多數也會全程放sppcs第一. 除非考到一間十分喜歡的私校.

放乙二第一志願應該都仲好安全, 而且仲有機會叩門. 我見學校今年都登出可寄學生資料去學校, 即係有誠意的,一樣有機會.

原帖由 200709 於 11-6-8 16:21 發表
愛愛地球, 我也希望她有幸是spn學生..haa (細佬今年也考不到. 年尾再戰spk).

其實我也不敢太搏, 多數也會全程放sppcs第一. 除非考到一間十分喜歡的私校. ...

放乙二第一我也覺得是安全的(even下年). 但如乙二放第二,學校仍接受叩門嗎?

我想請教如有 20 分 (天主教, 首名子女 + 適齡) 在自行派位階段機會大唔大?

Thank you!

回復 2# 200709 的帖子

聽聞叩門的是"考"入的,不關有否選過sp事. 全民機會均等. 叻叻的就著數d. 所以中英數問題要對答ok.

這樣也好,比較公平. 但我諗叩門位應該不多吧...

原帖由 愛愛地球 於 11-6-9 15:16 發表
聽聞叩門的是"考"入的,不關有否選過sp事. 全民機會均等. 叻叻的就著數d. 所以中英數問題要對答ok.

去年15分都有得入架. 當然有幾多個就唔知. 即係20分一定得. 因為有20分的,都會搏marymount架.  真係人生如賭博, 睇你彩數和膽色.  第一輪就攪掂的,身心愉快, 好似我等到第二輪的,真係食幾多補品都補唔番.  

原帖由 irischans 於 11-6-9 14:45 發表
我想請教如有 20 分 (天主教, 首名子女 + 適齡) 在自行派位階段機會大唔大?

Thank you!
‹ 上一主題|下一主題