用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 究竟選將軍澳的小學還是垮區的小學
go

究竟選將軍澳的小學還是垮區的小學 [複製鏈接]

本人的大囡今年九月便需選擇小學, 本身住將軍澳, 仲有兩個孖細妹跟後, 想選擇宣基, 但又怕它用活動教學第時中學會好辛苦, 東華三院王余家潔, 馮晴, 保良局黃永樹等都是一些很多功課及比較催谷的學校, 又怕太辛苦, 又考慮過垮區到九龍塘基華, 聽說這間不太催谷,老師又好好, 校綱更加是好好, 但地點就非常不方便, 又不近mtr, 就算有校車都好似好辛苦, 真係好矛盾, 可否俾些意見呢? 謝謝!!
   0    0    0    0

九龍塘基華, 聽說這間不太催谷 <==== 真係好睇你小朋友的資質, 我朋友女女讀到轉校. (純粹個人立場)

另外, 有朋友宣基20分都落敗, 抽獎又唔得, 所以如果你冇20分以上, 都要駁.

誇區揀基華更冇保障, 如果是20分自行揀基華, 命中率應該都唔高, 抽中的機會比宣基一定還低. 除非預左玩到叩門.

如果有2個孖妹跟尾, 最理想都係TKO津小.

唔知有冇講野錯. ^^

九龍塘基華是好谷既學校, 有朋友既小朋友係入面讀, 不停既assesments, 小朋友會讀得辛苦架. 升上p3仲有分精英班, 精英班就更谷. 最後朋友頂唔住, 轉校走了.

小兒今年2011讀小╴,自行派位落選,第一人志願中了

馮晴~~我仔幼稚園同學仔讀緊小一, 佢話又唔係太谷太深wor....

東華三院王余家潔

不會太谷,所以我選了它,功課不太多,校舍大,整潔,老師好,有師兄升讀了皇仁

7成家長認為功課在0.5-1.5 小時內完成
survey
http://www.wyjjmps.edu.hk/download/notice/1539.pdf

今年2011讀小–
第–志願中了

Band 1 成績大概五多
Band 2 及 band 3 各2成多
都算OKAY

馮晴, 保良局黃永樹,很多功課及比較催谷的學校,老師態度亦不算好, 所以我不選

Regards

咁宣基小學呢?  因為它與我家非常近, 非常方便, 請問有沒有些意見關於這間小學呢?

選將軍澳區小學

有3個小朋友, 要選區外交通不方便的小學.
日後學校有活動, 校車時間不配合, 要自行安排, 更煩.

9月初 坑口東港城有西貢聯校展覽, 可到現場參觀, 順道選數間合適的到校實地體驗

容後有時間, 再解說選校做法

如我選宣基就希望升宣中(平均每年65-75人)
宣中成績也錯
但我check過其他派位也不甚好(跨區和 band 2 ,3 成績的同學)

今年很多同學仔都抽不到宣基(Too hot)

我也是住將軍澳站

(馮晴~~我仔幼稚園同學仔讀緊小一, 佢話又唔係太谷太深wor....)

我指高年級!!!!!!!!
一年級當然沒甚麽problem

原帖由 CelinaYeung 於 11-6-23 13:43 發表
咁宣基小學呢?  因為它與我家非常近, 非常方便, 請問有沒有些意見關於這間小學呢?

個人對宣基印象好好. 去過學校介紹會, 老師校長很有愛心,對學校有好大歸屬感, 樂意解答家長問題. 中學部雖然係中中, 但成績好好. (但只有大概25-30%直升).
當年自行係放宣小第一位,可惜唔夠分.  

http://www.sunkei.edu.hk/sunkei/cmshtml.php?htmllink=C44.htm

要注意, 宣基係教會學校, 會多左批人擰住5分宗教分去報, 相比其他無宗教背景既, 難度又高左了。

就近選校

3個小朋友, 最好是選附近的學校
有宗教5分在手, 宣基是不錯選擇, 否則機會較低

據估計, 順序馮晴, 黃永樹較多人爭, 王余家潔相對上 述2間競爭較細

區內小學都不是歷史悠久的傳統名校.  要在區內闖出名堂, 又想維持優勢, 不可能想像學生們能夠在極度輕鬆下完成整個小學課程.  一分耕耘, 一分收獲. 如何取捨, 要視乎自己的目標.

王余家潔對資優學生, 是有額外裁培, 相對比較忙碌.  亦會照顧到比較落後的同學.  他們相對來說, 是比較輕鬆.  是否谷,  要看你拿那一間學校作比較.  不過學生們都享受校園生活

由於本人沒有宗教分, 所以比較大機會選擇王余家潔第一, 但相對又不知選那一間第二和第三, 所有好的學校都是如不排第一, 到要叩門就很困難了, 請問有何提議呢??

回覆 13# CelinaYeung 的文章

可否給我些意見呢?

將軍澳的中學校網好差,應該算是三大最差校網, 只好過離島同南區.
睇番BK資料, 26間中學得1間1B,  4間1C, 其他全部BAND2,3,  英中得3間.競爭真係幾大. 相對九龍城校網31間中學有7間1A , 5間1B, 2間1C. 數字上當然無得比, 如果入到九龍城校網升好中學的機會大好多. 但當然遠近都係一個考慮.

請問在那裡找到那區有那些學校屬於那個banding?

熱門小學

以下為個人意見, 如有任何不當之處, 請指正

宣基, 黃永樹, 馮晴, 將天 放第二 基本無機會

明道, 信義會, 梁潔華, 聖安德肋, 循道, 田家炳, 王余家潔 依舊是大校.  受歡迎程度較上述四間, 可能低少少.  第二, 三可能性較4間為高

將官小 較 上述各校開班少, 機會較高

梁省德, 志蓮, 黃藻森, 景林, 陳國威, 李少欽, 祟真, 基德, 陳耀星 開班不足, 受歡迎程度不及上述各校.

播道, 優才, 陸慶濤, 真道 為直資

如任選擇, 要看個人期望

原帖由 Totowang 於 11-6-28 11:52 發表
請問在那裡找到那區有那些學校屬於那個banding?

去升中討論區, khmama好勁大把料及分析.

發短訊

可到各校網頁看資料, 開放日參觀學校, 返學放學時候到學校問家長, 學生的意見感受

可發個人短訊 (PM), 說明要求, 期望, 再商議選擇

我比較熟悉 王余家潔 學校的情況, 歡迎提問

回復 19# BSCYL 的帖子

多謝你咁詳細的意見, 遲些如有問題再請教你!!  多謝多謝!!
‹ 上一主題|下一主題