用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 陳瑞祺(喇沙)vs 黃埔宣道
go

陳瑞祺(喇沙)vs 黃埔宣道 [複製鏈接]

Which one is better?  Can anyone give comments?
   0    0    0    0

嘩.... 你又叩到csk 呀 ?

恭喜你先.

我會選csk 囉 . 我覺得是多年保證 , 校風和課程都很好 , 當然也是一間谷的學校啦.

我會選csk 囉

兩間學校都差不多, 但上年黃宣派英中較 CSK 好。因黃宣的校長於去年已勁谷學生, 至於今年派英中的比率, 就要7月5日才知道了。

係書局有本小學派位的書, 當中提及升讀英中派位比率如下供你參考。

啟思 ~ 95%
九龍塘小學 ~ 95%
九宣 ~ 92%
循小 ~ 80%
陳守仁 ~ 79%
德信 ~ 63%
聖公會牧愛 ~ 60%
黃宣 ~ 55%
新油天 ~ 55%
聖公會基榮 ~ 50%
舊油天 ~ 48%
陳瑞祺 ~ 47%
聖公會奉基 ~ 44%
廣東道官小 ~ 40%

原帖由 ne6za 於 11-6-29 21:27 發表
Which one is better?  Can anyone give comments?

CSK 直屬中學是否已改為 "中中" ?

No, 今年cut 了一班,所以已變回全英中了。

原帖由 MMHH 於 11-6-30 13:31 發表
CSK 直屬中學是否已改為 "中中" ?

醒目開學勳章

陳瑞祺 究竟有幾多間?

原帖由 conniechan125 於 11-6-30 14:25 發表
陳瑞祺 究竟有幾多間?

小學
http://cskps.edu.hk/

中學
http://www.csklsc.edu.hk/

醒目開學勳章

原帖由 hugub 於 11-6-30 16:06 發表

小學
http://cskps.edu.hk/

中學
http://www.csklsc.edu.hk/

我以為有好多間,所以要特別寫明添

原帖由 cclbaby 於 11-6-30 12:53 發表
兩間學校都差不多, 但上年黃宣派英中較 CSK 好。因黃宣的校長於去年已勁谷學生, 至於今年派英中的比率, 就要7月5日才知道了。

係書局有本小學http://adex.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?bannerid=565&cb=2 ...

那你覺得那間好d?

回復 1# ne6za 的帖子

相信資料有誤
CSK去年升派英中的比率是49%(在我校網頁中〝學與教〞一欄可找到詳細資料)

原帖由 katrinafu 於 11-6-29 23:27 發表
嘩.... 你又叩到csk 呀 ?

恭喜你先.

我會選csk 囉 . 我覺得是多年保證 , 校風和課程都很好 , 當然也是一間谷的學校啦.

唔係, 只不過9/7會interview, 但5/7註冊, 所以問定意見先!

原帖由 csk家長jj 於 11-6-30 23:58 發表
相信資料有誤
CSK去年升派英中的比率是49%(在我校網頁中〝學與教〞一欄可找到詳細資料)

I check the web already, thanks!  But i want to ask whether the teachers in CSK nice or not, 對學生有冇愛心, are they got so many homeworks and testing?

我隔離個小一生剛給CSK要其退學, 所以有d驚, 不知是否個別例子!

我仔係今年CSK小一生, 佢話佢嗰班有4個同學要重考, 全級一共五班, 可能要試升小二, 但我剛問佢佢話唔知有人要退學

回復 2# ne6za 的帖子

放心,CSK是一所好學校,老師們絕大部份都很關愛學生,昨天,小兒小六畢業禮,一唱良師頌時,有不少學生和家長也飲泣起來,可見大家也捨不得這班好老師

CSK程度中上而已,初小功課也不算忙,每年2測2考,每隔星期會有中、英文默書。

至於下令退學....我又未聽過,是否因成績嚴重不達標,校方為學生著想,而給一些意見讓家長考慮呢?

聽完你們的回覆, 安心了不少, 但始終唔知以上那間好些, 但看學校校網, csk 好似好保密及傳統而宣道開放好多, 家長從校網中, 感到一份關愛, 又有老師在校協助完成部份功課, 好似好好咁, 唔知csk有冇? 另請問中文是否用普通話教? 

我知是很多問題問,對不起, 因關心阿仔而已!

回復 3# Kimuimoon 的帖子

另請問中文是否用普通話教? 

中文廣東話授課, 另每星期有兩節普通話課, 不過是中文老師教的

黃宣   以普教中,小二還是小三(忘了) 3班普通話2班廣東話

其實兩間都是差不多。但觀看派位資料,黃宣較為好。當然要看學校是否好。因有些學校只是狂操學生。完全沒有關愛。所以真是要小心選擇。

‹ 上一主題|下一主題