用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際英文幼稚園 各抒己見:SC開新校,有否不安感覺 
go

各抒己見:SC開新校,有否不安感覺  [複製鏈接]

小女讀K1,最近知道開新校消息, 不安擔心了好一陣子 , 擔心濫收(現在已有人滿之患), 教學質素下降, 千年校譽一朝了, 回心又想辦得好的學校擴充是理所當然, 如band1名官中減班反引起憤慨,如加建校舍多收生即人人讚好, 我的負面想法是太自私,各位有何高見?
   2    0    0    0

你諗多左了,無謂擔心太多

Your daughter had been studied in SC??
don't understand why you are so anxious??

原帖由 dorchanchan 於 11-7-7 18:51 發表
小女讀K1,最近知道開新校消息, 不安擔心了好一陣子 , 擔心濫收(現在已有人滿之患), 教學質素下降, 千年校譽一朝了, 回心又想辦得好的學校擴充是理所當然, 如band1名官中減班反引起憤慨,如加建校舍多收生即人人 ...

Haha.... I understand why you are so anixous... That's also my worry.... Finally , I have given up SC offer n turn to KV...
( I guess you know who I am ..haha )

感覺上覺得佢cheap左。

原帖由 dorchanchan 於 11-7-7 18:51 發表
小女讀K1,最近知道開新校消息, 不安擔心了好一陣子 , 擔心濫收(現在已有人滿之患), 教學質素下降, 千年校譽一朝了, 回心又想辦得好的學校擴充是理所當然, 如band1名官中減班反引起憤慨,如加建校舍多收生即人人 ...

我有同感..最後選擇kv !!

我也有同感,當時知道開分校,即時覺得自己可能選錯了。

如果sc學費同kv一樣,相信大部份人都會讀sc(不是說KV不好, 請見諒)。甘好既學校,開多間絕對係好事,多d人有機會讀好學校。等於入到MCS既人認為縮班(5班/級,40人變30人/班)係好事,入吾到既人好明白甘好既學校,有足夠環境&人力,每級少了50人,絕對很可惜, 說不定多了50個位,有機會入到。sc學費點解貴kv甘多? 因為人數相對較少。kv成30幾人一班,sc十幾二十人一班,sc開多一間可能至剛好等於kv總學生人數。以呢幾年既出生率,好多優質既學生都入吾到SC。sc開多間, 學費可以加得慢D,又多D人有機會讀好學校,無壞。好學校,吾怕多,開多間KV就更好。

我認為唔係好事. 我情願佢好似victoria開間IB小學好過.

再者, 我認為依家嘅MCS唔係一間很好的學校, 同我嘅年代比, 可以叫做惰落. 又或者我要求高啦.

另外, KV還KV, SC還SC, 我唔覺得有乜好比(特別是學費).

P.S. 我仔仔係SC Norfolk campus讀緊.

再講多少少.  其實佢開多間分校問題不大, 但明明今年interview一早已經有晒結果.  依家成間HH Campus嘅小朋友都係waiting list的小朋友, 而Norfolk同Essex的就係一早收左(即係比waiting list表現較佳的小朋友)......咁你話對3個campus的小朋友公平嗎?  咁樣係一個好的安排???

就係因為佢咁嘅安排, 好多waiting list內的小朋友, 如果手上有其他"尚可"的offer, 都一定唔會入HH campus......結果呢, 就係大部份入HH campus的小朋友都係手上連"尚可"offer都無的小朋友......我知我講多左, 但我覺得這是事實.

我同意,不應將SC與KV互相比較,是兩間完全不同的學校,我大女讀完KV,細女讀完SC,2間都讀過,覺得兩間都好好,上小學適應得不錯,很慶幸自己的小朋友都可以讀好的幼稚園。

兩間完全不同的學校,直接可比較的只有學費。KV學費-2477-宜家加到幾多,我吾係好知;SC-4XXX,很多家長都想自己小朋友入好學校,但經濟能力都是其中一個因素,某些家長見到學費4XXX可能已經吾唸住報名,如果家庭中有多過1個小朋友在幼稚園讀書,經濟壓力不是沒有的。但每年入不到的都仍有多很多學生。

成績方面:MCS自從變為是攪珠入的學校後,不可自選學生,每況愈下是好自然的事。抽獎入的學校都有呢問題,有能力的學生未必入到好學校,就算old girls既女兒入讀,成績亦不一定彪炳。這些問題學校一早預計到,但都沒有申請轉直資或私校,為什麼呢? 一間好學校就是無論什麼學生來都有能力教得比你入其他學校好,MCS是其中一間,特別是英文水準,否則不會每年都有人為入MCS租樓甚至買樓為抽MCS,LS。 41校網的樓價沒有了呢2間學校會不跌嗎? 另一方面,MCS不需要學生為學校羅獎,有當然好,沒有也沒什麼問題,好多私校/直資為了令學校成績&升中成績好,以維持下一年的報名人數&校譽,都局住要菊在校學生讀書,羅獎。學校好明白小朋友吾菊已經好忙,菊後會點呢?

德行方面:需要學校與家長共同教育,每個家庭都有不同教法,不多說了。

[可以叫做惰落. 又或者我要求高啦.]--RabbitPeter,我相信你用到{惰落}呢個字眼, 一定有你的理據, 可以說說你的觀點嗎? 我兩個女讀緊MCS, 我會參考你的意見叫她們改進, 我常對她們說她們就是代表學校, 一言一行必須慬慎。

我的觀點是希望多些學生有多些機會在好學校就讀,SC現在未到人滿階段,我相信是學校這兩年收到的報名表越來越多,但學位有限,錯過了很多好的學生,的確有需要,所以才開多間的,不是為錢。亦相信學校會努力不讓學校的水準下降,否則得不償失。

原帖由 RabbitPeter 於 11-7-9 00:47 發表
我認為唔係好事. 我情願佢好似victoria開間IB小學好過.

再者, 我認為依家嘅MCS唔係一間很好的學校, 同我嘅年代比, 可以叫做惰落. 又或者我要求高啦.

另外, KV還KV, SC還SC, 我唔覺得有乜好比(特別是學費).

P.S.  ...

回復 15# dreambait 的帖子

同意! 我仔仔都有PC既offer (唔係waitlist) 但我都揀左SC HH. 我諗最緊要係家長覺得咩最適合自己既小朋友。所以都幾唔明rabbitpeter對分校既理解,如果個個家長都係咁將小朋友分grade都幾唔健康。一味靠估真係好無謂。
好多人將sc同其他有分校既學校比, 我又覺得唔係一樣。而家既分校只係for pn 同k1, 唔係完全多左一間學校。在學校黎講, 可以多一年pn班培育小朋友,咁唔係更提高學生既質素咩? (大前提係你認同sc既教學方法) 就好似HKPS都有pn班。而且學校已講係waitlist call 去新校而唔係再招生,雖然k1有冇加人真係唔知,但加多的學位可能在pn比較多。
老實講sc 突然話有新校,我第一感覺都唔係幾好,但有幾次同老師同主任接觸就覺得雖然佢地有d野未落實,但老師既態度都幾好同有交帶。我在reply slip, 問左d問題,都有主任打電話答返我。希望仔仔會讀得開心啦。

回覆 16# Mykonos 的文章

唔好俾人影響,最重要係睇小朋友適唔適合。

大仔sc兩年前畢業,k3學費都是三仟幾,估唔到現在加到4至5千,原來要開分校,照睇學費會越來越貴,慼覺越來越似york,個人認為sc嘅k1和k3比較hea,活動教學,家長要在學術上再support,現上小學因學術底子不好,都跟得幾辛苦。現在科科都出外補。

my opinion only: I think SC spent a lot of money to hire NET (NET don't need to work on Saturdays; PTH teachers need to work 1 or 2 Saturdays per month; Cantonese teachers need to work two Saturdays per month). They know that having large number of NETs is the essence of SC's "business"!

hkalilai, I agree, if KV can open a new branch (with their relatively low school fees) i think a lot of parents will welcome that!

To me, I overheard a conversation when a mom is talking to a teacher about this new branch's issues. To me, what I feel uncomfortable is that the teacher says, "the major reason the school opens a branch is that there are too many siblings on the waitlist and the school opens a branch to accomodate that".  

So, should the current parents with siblings thank the school for opening a new branch for their waitlisted younger girls and boys? (remember, the new school has no school bus). To me, I feel the way this official "answer" to that parent's question is ...
‹ 上一主題|下一主題