用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 聖保祿中學在三.三新高中學制交流區
go

聖保祿中學在三.三新高中學制交流區 [複製鏈接]

我好想知道有关三.三新高中學制下,學校對各主科和副科,可供選擇科目多不多呢!是否和以前沿用文科和理科做主幹,加上企業.會計与財務...等.F.4的學生要怎樣揀, 我好想搞明白,希望有家長提供資料.

標題加了''交流區'', 方便管理.
zzdaphne

14    0    0    0

你好! 若將所有可供選擇的科目都計算在內的話, 所提供的選收科一共有18科 .當中包括中國歷史 ,歷史 ,經濟(2班) ,中國文學 ,英國文學 ,生物 (開2班) ,化學(2班) ,物理(2班) ,視覺藝術 ,資訊及科技 ,倫理與宗教 ,地理 ,商業管理 ,會計 .學生可選修3科
   以上的科目將分為3組(每個組別必須選最少兩科), 學生按自己的興趣和能力從中選出9科並按先後次序排列 ,編科結果將依據學生的學業成績而定 ,換句話講 ,即係考試成績愈好 ,選中自己心儀科目的機會愈大 .
(學校不鼓勵學生選擇純理或純文科)

回復 1# winnie211 的帖子

好多謝你覆我,你說的9科,是否除了中.英.数.通識,宗教4個核心科目之外,就自己想選科目,排出1,2,3...9科優先次序,成績好優先揀科,是指選2至3選修目,再加其他學習經歷.是不是這樣.我說得是否對呢!

原帖由 IvyMun 於 11-7-16 22:38 發表
好多謝你覆我,你說的9科,是否除了中.英.数.通識,宗教4個核心科目之外,就自己想選科目,排出1,2,3...9科優先次序,成績好優先揀科,是指選2至3選修目,再加其他學習經歷.是不是這樣.我說得是否對呢! ...

大部份都說對了 , 但今年學生是必然會被分配至3科選收科 ,所以不是選2至3科,而是必須有3科.
   另外 ,請問囡囡今年Form 幾了?因為 form3的話會有一連串選科的講座,有些是要家長一起去聽的.

覆Winnie211

我的囡剛升F.2 , 而我對這個三.三新高中學制一知半解, 我又不知學校情況,你所提及經濟(2班), 生物(2班), 化學(2班), 物理(2班). 以上(2班)意旨是修讀人数大约在72人左右,但學校又不鼓勵純文科及純理科, 要學生揀足3科, 是不是讀一至兩年後, 發覺志下在此, 就可取消一科呀! 我見你提及分3组, 是下是: 生物. 化學. 物理. 稱为一组, 但這種情況下就出現纯理科, 我見现在大部份學生都作此選取, 由於家長對中學文憑顧慮, 星期六派成绩表, 見到一個升F.4 姐姐眼红红, 可能在選科不能如願. 令我更擔心.

回復 5# IvyMun 的帖子

IVY MUM ~ 你好...

你不如先睇下學校 條LINK 先,
係下面會見到 F.4 係點分班...

http://www.spss.edu.hk/subjectsoffered.php

F4 仍然分精英班:
C > D > A > B > E

基本上 5班嘅 中/英/宗教同PE 都無分別,
但 C同D MATHS 可以再加 M1/M2
而上通識就會再拆開小班上堂

而再下面就見到13個選修科嘅排列,
填表揀選科目時, 學校會有特定要求,
(就係每PART 都要CLICK 最少2科,
TOTAL 要交9個CHOICE)
總之, 到最後, 每個同學都會係 A/B/C各派一科....

咁樣講 ~ 你唔會唔易明D...

我個女啱啱升F4~ 暫時只知MATHS嘅 M1/M2, 要F5先決定修唔修得,F4全部班都先讀CORE。。

至於係咪讀得唔好,F5可以退一科,
呢樣真係唔知啦。。

你囡囡啱啱先升F2,到F3先讀埋PHY/CHEM/BIO,再睇下佢興趣先啦。。。。

Marco-ma 真係講得好清楚易明呢!
          我大囡都係升中四 , 佢form3果時已經安排了好多關於選科的講座比佢地聽 ,當中有一連幾個星期都係逐科逐科咁同佢地介紹 ,然後就有一場家長同囡囡一齊聽的講座 ,比佢地知道要點填form.所有步驟都好清晰 ,又有老師詳盡介紹過所有科目 ,所以到時你同囡囡都應該好清楚心儀咩科.
         至於派唔派到鍾意嘅科 ,就睇成績嘅 ...根據亞囡講 ,佢老師話考到頭80名的話,基本上分科時都好有保障 .除了一些較熱門的 ,如化學 ,會好多人選(我囡有個同學考60幾名已經派不到化學(1) ) ,其餘心儀的科目應該都好有機會入到 .
         而上到中五可以取消一科的說法 ,亞囡話有聽中五的師姐提起過, 的確有人這樣做 ,但據說手續會幾繁複的...
   p.s .大囡今年派到了 chem(1) ,bio(2)同geog ,細囡都係下年中2了.

果3組就如Marco-ma提供的資料一樣 ,文理商科打亂 ,每組有6科 ,咁自己排的次序後 ,每組會分派一科比你 ,合共修3科 .例如如果 hist同中國文學在同一組 ,你將hist排先過中國文學 ,咁當電腦將你分配了讀hist後 ,就不能再被派往該組的其他科 ,意思即係你讀唔到中國文學喇 .相反 ,如果你在該組內只選了hist同中國文學 ,即使hist係第一志願而中國文學係第9 , 當你入唔到hist ,就會被降至該組的下一個選擇 ,即中國文學了 .
雖然學校講明不鼓勵純文或純理 ,不過還是有同學這樣選的 .

今年的熱門科就有 :化學同會計

覆Winnie211,覆 Marco-ma. 多謝你們!!

多謝你們的解釋, 亦令我現在對學校在三.三新高中選科明白些,我不是希望阿囡讀化學,物理,生物. 而是我認識家長大多数揀選,我用作舉例而已, 等阿囡讀F.3 才知她興趣才打算,  多謝你們!!

覆Marco-ma,覆Winnie211 多謝你們的解釋.

多謝你們的解釋, 现在明哂, 幸好有 Marco-ma 和Winnie211 的指點, 你說通識分小班上堂, 大约多少人呀!這一科好似好頭痛, 阿囡上學期同下學期成绩表分数,相差10分.好飘忽, 老師話以前好多人不合格, 聽到真骇人! 有什麼辦法讀好這一科呢!

通識呢科真係好麻煩架 .我大囡中一時上學期都唔合格 ,得48分 .我當時見到都嚇親 .好彩佢而家都追番上80幾分我先冇咁頭痕.  原來係因為佢中一時英文唔好,意思表達唔到 ,連老師都唔明佢寫咩 .跟住英文好左 ,連通識成績都一併有起色 . 所以呢 ,我覺得要通識讀得好 ,首先要英文書寫能力好 .細女就好彩d ,有家姐傳授答題經驗俾佢.
      仲有中四嘅通識課呢 ,a ,c ,d班會一班分開4組 ,即係我假設一班有40人的話 ,就會變成10人一小組上課 .b同e班就會一班分3組 ,呢兩班通常冇咁多人 ,除番開嘅話都係大約10人一組 .據說咁樣係為了令學生和老師有多點互動 ,刺激學生思維 . 同埋呢 ,通識卷個個老師改卷時睇法都唔同 ,可能form 1時個老師比好高分 ,form 2時另一個老師又唔係咁睇 ........真係好無所適從 .
      p.s .囡囡話前年form 2嘅師姐 ,ls教施政報告同財政預算案 ,結果當年好多學生唔合格 .到大囡form 2時馬上改內容 ,淺了好多 .

覆Winnie211, 多謝意見.

你所講英文唔好, 我都會留意, 老師不同,改卷計分有別,最怕阿囡在立論與老師不同時,取分困難.多謝意見.

有冇試下叫囡囡正反兩面既意見都寫晒 ?我囡都係咁架 , 正反都寫2-3個points ,最尾再重申一次自己意見 ------> 雖然正方既意見係好合理 ,不過 ...(再加個反方point) ,所以我個人來說就支持反方喇! .
      我諗咁樣就算同老師立場唔同 ,起碼老師都睇到你有佢想要既point ,應該唔會扣分扣得太厲害掛 ......

回復 1# winnie211 的帖子

正反都寫, 真係未想過, 同阿囡講吓先. 现在趕出街, 回來再和你商量.

呢排忙咗 d, 今日先得閒d上來傾下計...

" 仲有中四嘅通識課呢 ,a ,c ,d班會一班分開4組"  >> 以我嘅理解, 係3班夾埋, 拆開4班上, 唔係一班拆開4組上喎...b/e 就2班夾埋,再拆3組上, 唔知有無理解錯...

呢科真係要俾心機, 我地做家長都要幫手先得..
要佢地對香港 / 中國 / 全球都有認識,
只靠學校真係唔夠...

至於點答題先係最好, 大家(家長同學校)都係估估下,
真係要今年第一年考過, 有 pass paper 參考先知..

最慘呢科係大學入學要求, 無論如何都要 pass,
大家加油啦...

"雖然學校講明不鼓勵純文或純理 ,不過還是有同學這樣選的"  >> 我個女咪係囉 : 中國文學 + 中史 + 英國文學 !!

全無對手 ~ 入梗, 哈哈...

阿女對理科全無興趣, 反而非常喜歡中/英文, 唯有咁揀囉, 兩次見家長時, 我都有同班主任傾, 佢地都無反對架, 佢地都同意, 就係興趣行先囉...

原帖由 Marco-ma 於 11-7-31 18:22 發表
呢排忙咗 d, 今日先得閒d上來傾下計...

" 仲有中四嘅通識課呢 ,a ,c ,d班會一班分開4組"  >> 以我嘅理解, 係3班夾埋, 拆開4班上, 唔係一班拆開4組上喎...b/e 就2班夾埋,再拆3組上, 唔知有無理解錯...

呢科真係要 ...

咁我又唔知喇 ,唯有等亞囡開學時睇下喇

原帖由 Marco-ma 於 11-7-31 18:28 發表
"雖然學校講明不鼓勵純文或純理 ,不過還是有同學這樣選的"  >> 我個女咪係囉 : 中國文學 + 中史 + 英國文學 !!

全無對手 ~ 入梗, 哈哈...

阿女對理科全無興趣, 反而非常喜歡中/英文, 唯有咁揀囉, 兩次見家長時,  ...

中國文學+中史+英國文學 呢個組合真係好似好少有咁喎 . 我個囡明明中英文唔錯 ,反而理科相比之下較遜色 ,佢都堅持要讀chem ,bio ,佢話鐘意喎 .咁又明明佢由細到大都對中文好有興趣 ,又話絕對唔讀中國文學喎 ,都唔知佢想點.....
‹ 上一主題|下一主題