教育王國

標題: 何蔭棠中學交流區 [打印本頁]

作者: 808280    時間: 11-8-23 16:23     標題: 何蔭棠中學交流區

有無家長小朋友今年升中入讀"何蔭棠"入來交流吓
小女是F.1A學生,讀了兩天銜接課,佢話d同學和老師
都好好,我初時還擔心佢適應唔到.

作者: 808280    時間: 11-10-18 17:02

個post都出左好耐,點解無人回應?
我好想與讀"保良局何蔭棠中學"d家長/
學生交流吓
作者: DJM629297    時間: 11-10-22 19:30

原帖由 808280 於 11-10-18 17:02 發表
個post都出左好耐,點解無人回應?
我好想與讀"保良局何蔭棠中學"d家長/
學生交流吓

我個件讀F3,傾唔傾得呀?
作者: 808280    時間: 11-10-27 10:01

終於有人回應真高興,你個是女/囝呀?讀邊班呀?
現在統測緊,但我個女溫書一d都唔績極,唔知佢想
點.你覺得"保棠"d老師好嗎?
作者: 808280    時間: 11-11-15 17:27

剛統測完,興幸囡囡科科合格.

作者: 808280    時間: 11-12-1 17:20

今日出百人榜興幸榜上有名.
作者: AC4712    時間: 12-3-22 12:35

我女讀1C呀hello
作者: DJM629297    時間: 12-4-26 21:04

我個女中三喇
作者: lovelysky    時間: 12-9-4 14:48

係唔係好多功課, 點先可以入讀, 係唔係成績要好好先得
作者: 808280    時間: 12-9-6 16:10

回復 lovelysky 的帖子

功課無小學咁多,但為了令中一的同學適應全英課程,會多默書及小測.

作者: 808280    時間: 12-9-6 16:13

回復 AC4712 的帖子

我女今年2B,你呢

作者: 808280    時間: 12-9-11 17:10

剛開學小女個班主任就放產假,龍年效應下2A個班主任都放產假.明知老師要放產假就唔好安排做班主任啦
作者: grace_xian    時間: 12-12-4 12:34

咁多位家長請問下何蔭堂是否好多規矩? 難唔難讀, 辛苦嗎?
多謝晒

作者: grace_xian    時間: 12-12-4 12:35

808280 發表於 11-12-1 17:20
今日出百人榜興幸榜上有名.

咩叫百人榜呀?

想問下是否好學生才會上榜?每學期一次嗎?

作者: 808280    時間: 12-12-6 19:13

考試/統測後跟成績排列的
作者: 808280    時間: 12-12-6 19:16

傅統教學,默測較多
作者: carmenshek    時間: 12-12-9 15:50     標題: 回覆:入讀"何蔭棠"入來交流吓

剛讀中一的家長,可否分享下妳小朋友是自行收生定 抽獎入棠果?小學成要考第幾

作者: SUNWONG9861    時間: 12-12-17 17:42

DJM629297 發表於 12-4-26 21:04
我個女中三喇

請問何蔭棠有無精英班,另外學校收唔收插班生?
作者: PCMW    時間: 13-5-6 13:56

英中名校慈雲山保良局何蔭棠中學大花逾千萬元豪裝校園,增建噴水池和錦鯉池,錦鯉池卻是學生禁地,又有半個操場大咖啡茶座;小小校園竟自設數千呎小型香港懷舊館。校長室外設等候室和閉路電視,教員要見到着綠燈才可進入。教員室還設瞳孔及指模鑑別系統。多名教師曾向保良局投訴校長麥添亮大花筒兼與教學無關,行政管理則如土皇帝。
記者:李凱琳

保良局何蔭棠中學2001年創校,記者接觸多名師生及前教職員,均指豪裝設施是創校校長麥添亮的主意,部份更是近年加添。前教職員朱先生指麥幾乎每年以教學名義申請撥款粉飾校舍,工程動輒百萬甚至千萬元計。近期最大手筆「傑作」,是在創校10周年將完好無缺的黑板全數更換,但之後又嫌黑板落後,在黑板中間加裝電子白板。惟電子白板用了不久就失靈,要重用黑板,但因黑板已有三分一範圍被電子白板遮蓋,惟有添置移動式黑板,前後花費過千萬元。

■老師出入教員室要通過瞳孔及指模鑑別。

■部份展品如碌架床,對教學完全沒有作用。

數年前他又豪花50萬元將校舍1樓118室變成以懷舊香港為主題的特色課室「保棠」。有知情女教職員指出,數千呎保棠內用板間分開舊劇院、茶檔、天台學校、老舖街和餐室等場景,供不同班級的小組上課,但展品大部份與教學無關,「點解要老師喺豬肉檔旁教書?」保棠的「天台學校」是唯一有黑板的地方,但黑板必須用不會掉落粉碎的特製粉筆書寫,而那裏的學生枱更是斜面設計,每張價值數千元,「校長叫學生盡量唔好喺上面大力寫字,驚刮花。」
開綠燈才能入校長室
校長麥添亮如土皇帝,校園佈滿閉路電視,教員要通過瞳孔及指模鑑別系統才能進入教員室,但前教師陳小姐(化名)說,系統置於陰暗處,光線不足無法認出瞳孔,教師亦常因手指沾粉筆末,致認證常失敗,最後有人受不住,用雜物卡在門縫以免門關上。
前教職員朱先生指,校長室設計詭異,分辦公室和等候室,分別有門連接教員室。辦公室的門要遙控開關,外人不能開門,所有人要循等候室的門進入,而辦公室有閉路電視監察等候室,並有紅綠色燈,當着綠燈才可敲門內進,紅色則勿擾,「我哋好似下人,見主子要由側門入。」
錦鯉池禁止學生接近
校友陳世民稱校園有大量豪華設施,包括錦鯉池和噴水池;由不同顏色磚砌成圖案的馬賽克藝術牆身,連男廁都有,及由半個有蓋操場改建的高級咖啡茶座,對教學無實際用途。魚池養了數十條錦鯉,但嚴禁學生接近,噴水池因儲水量不足從未啟用,咖啡室擺有數十張籐椅和一部蒸餾咖啡機,聲稱有助學生學習西方飲食文化。
教育局回覆稱,該校建校撥款為1億430萬元,家具和設備費用則由保良局承擔。保良局稱已成立處理投訴委員會調查事件。消息透露,該校是保良局轄下最豪華校舍,該局已接獲多名前教職員投訴麥行政失當。
麥在電話回應時反駁,所有工程依足程序處理,批評只屬少數人意見,裝修後的校舍大獲好評,包括政府部門、其他學校和家長。

以上來自蘋果日報
大家有何意見?果d是不是special room?是不是有獨特用途?蘋果是不是又老作?

作者: gloriachanmc    時間: 13-5-11 14:53

蘋果應是老作居多… 始終學校從未試過亂咁收什費, 津校政府資助應該又同其他學校一樣唔會太多, 雖然係就奇怪點解何蔭棠會靚過其他學校咁多… D特別室囝囝話有試過去上堂, 是英文分班上堂時用的

我收到份通告, 係保良局發出的聲明, 我覺得可信性好似高D

http://www.plkchc.edu.hk/download/notice/445.pdf

作者: Chunyan    時間: 13-5-12 17:21     標題: 回覆:PCMW 的帖子

我不會信蘋果

作者: Komama168    時間: 13-5-13 17:13

對於開校十年仍無法成立學生會的指控,真的有點奇怪.
作者: pazu_laputa    時間: 13-7-13 04:05     標題: 回覆:入讀"何蔭棠"入來交流吓

我估計蘋果根本係完全根據報料人士報導,完全冇去求証就作編“新聞“出黎。

淨係校長室喺教員室嘅門裡門已經非常搞笑...校長室喺地下,而教員室喺樓上....除非校長有錢到買埋叮噹嘅隨意門啦

作者: carmenshek    時間: 13-7-16 14:14     標題: 回覆:入讀"何蔭棠"入來交流吓

妳們好。請問中一有冇分精英班架?

作者: KittyChoi    時間: 13-7-17 14:32

最好A班,然後B班,之後C班,D班同E班就冇分
作者: carmenshek    時間: 13-7-17 22:05     標題: 引用:最好A班,然後B班,之後C班,D班同E班就冇分

原帖由 KittyChoi 於 13-07-17 發表
最好A班,然後B班,之後C班,D班同E班就冇分
妳小朋友係咪果度讀呀?

作者: KittyChoi    時間: 13-7-18 16:01

作者: carmenshek    時間: 13-7-19 16:52     標題: 回覆:何蔭棠中學交流區

小朋友讀中幾呀?讀得好嗎

作者: carmenshek    時間: 13-7-22 10:32     標題: 回覆:何蔭棠中學交流區

push...有冇jm分享下

作者: KittyChoi    時間: 13-7-22 16:30

今年升S2,讀得好開心
作者: carmenshek    時間: 13-7-26 12:23     標題: 回覆:何蔭棠中學交流區

今天有分班結果了

作者: carmenshek    時間: 13-9-6 23:05     標題: 回覆:何蔭棠中學交流區

好多活動,阿仔開學好開心

作者: 808280    時間: 13-9-12 16:51

我囡今年F.3啦,昨今兩日校運會,我囡做工作人員,晒到成隻燒豬 o甘
作者: carmenshek    時間: 13-9-13 09:01     標題: 回覆:何蔭棠中學交流區

我仔中一。。。。。都係灑到超黑。不過他很開心

作者: 808280    時間: 13-9-16 17:26

又通知左中英數小測,各位同學勤力溫習啦
作者: carmenshek    時間: 13-10-19 13:03     標題: 回覆:何蔭棠中學交流區

就快測驗了。

作者: carmenshek    時間: 13-12-10 20:19     標題: 回覆:何蔭棠中學交流區

各位升中的同學們,2014年1月12日有資訊日啦

作者: 木子    時間: 13-12-11 13:57

carmenshek 發表於 13-12-10 20:19

請問設唔設叩門位?今年
作者: carmenshek    時間: 13-12-11 16:47     標題: 回覆:何蔭棠中學交流區

舊年沒有,相信今年也不會有

作者: Anniemun    時間: 13-12-13 00:01

請問是否要報名?
作者: carmenshek    時間: 13-12-15 17:56     標題: 引用:Quote:carmenshek+發表於+13-12-10+20:19+

原帖由 Anniemun 於 13-12-13 發表
請問是否要報名?
當然要,致電學校登記

作者: ianmami    時間: 14-1-6 12:17

想請教下, 何蔭棠是否在黃大仙區很多人選第一志願的學校???

作者: carmenshek    時間: 14-1-7 21:45     標題: 回覆:何蔭棠中學交流區

是呀。

作者: Chunyan    時間: 14-1-13 11:24

有沒有人參加了,感覺如何?
作者: kolun    時間: 14-3-24 10:52

Hi,  各位家長好 !

昨天去面試了, 老師說有三百多人收 50個位, 那是否全in 呢 ?  我一直以為是選 in .
作者: kolun    時間: 14-3-24 10:55

carmenshek 發表於 13-12-11 16:47
舊年沒有,相信今年也不會有

請問幾時知無叩門位 ?
作者: cheungsiu    時間: 14-3-25 12:55

回覆 kolun 的帖子

有同學自行申請保一和保棠,結果保一有得in反而保棠冇得in。
作者: kolun    時間: 14-3-26 15:48

回覆 cheungsiu 的帖子

謝謝你 .  

作者: Anniemun    時間: 14-3-26 18:44

cheungsiu 發表於 14-3-25 12:55

有同學自行申請保一和保棠,結果保一有得in反而保棠冇得in。 ...
請問是否保小學生?因保一會全in 聯繫保小 b1 組別同學的。
作者: cheungsiu    時間: 14-3-26 23:31

Anniemun 發表於 14-3-26 18:44
請問是否保小學生?因保一會全in 聯繫保小 b1 組別同學的。
不是保小學生。
作者: carmenshek    時間: 14-4-4 10:58     標題: 引用:回覆+kolun+的帖子 有同學自行申請保一和

原帖由 cheungsiu 於 14-03-25 發表

有同學自行申請保一和保棠,結果保一有得in反而保棠冇得in。 ...
保一是全in, 保棠是選in

作者: carmenshek    時間: 14-4-4 11:00     標題: 引用:Hi,++各位家長好+!昨天去面試了,+老師說有

原帖由 kolun 於 14-03-24 發表
Hi,  各位家長好 !

昨天去面試了, 老師說有三百多人收 50個位, 那是否全in 呢 ?  我一直以為是選 in . ...
當然是選in

作者: cheungsiu    時間: 14-4-4 18:09

carmenshek 發表於 14-4-4 10:58
保一是全in, 保棠是選in
那是不是表示今年自行申請保棠的人比保一多?
作者: carmenshek    時間: 14-4-4 23:22     標題: 引用:Quote:carmenshek+發表於+14-4-4+10:58+保

原帖由 cheungsiu 於 14-04-04 發表
那是不是表示今年自行申請保棠的人比保一多?
這個難推斷

作者: kolun    時間: 14-4-10 23:09

請問各位家長, 九龍灣的學生是否属於觀塘區呢 ? 因保棠只有二個位俾觀塘, 我們是觀塘區的.  luck draw 我不敢放
作者: carmenshek    時間: 14-4-13 10:35     標題: 引用:請問各位家長,+九龍灣的學生是否属於觀塘區

原帖由 kolun 於 14-04-10 發表
請問各位家長, 九龍灣的學生是否属於觀塘區呢 ? 因保棠只有二個位俾觀塘, 我們是觀塘區的.  luck draw 我不 ...
是kwun tong

作者: yanyan-fish    時間: 14-10-16 15:57

1. 請問band1(本區)生報自行,係咪一定要放首位, 若放次選會否無機?
2.
想知多唔多課外活動,是強迫性參加嗎
?
3.
學生係咪一定要最少學一種樂器(校內or)及一項體育活動
?
4. Weekend
需唔需要成日回校出席活動/集訓
?
5.
讀書/學習氣氛濃厚嗎
?
6.
功課壓力係咪好大(比起其他B1中學
)?
7.
平日功課多唔多
?
8.
老師熱心教學嗎
?
9.
如是男生會否好些, 因有些學校會在`自行時選男生以維持男女生比例?
10.
收生會看重學生那方面表現-學業成績 or 課夕外活動?

Sorry for too many questions. Many thanks for all your advices.

作者: 大傻蛋    時間: 14-11-6 16:02

回覆 yanyan-fish 的帖子

你好..剛看到你的message..我小朋友今年剛升中一..我把暫時知道的資料給你參考, thx!

1.
請問band1(本區)生報自行,係咪一定要放首位, 若放次選會否無機
? 自行如果放第二,咁如果好彩第一入左就入唔到第二。大抽獎時就要放第一了, 放第二無機會。
2.
想知多唔多課外活動,是強迫性參加嗎
? 好多課外活動選擇, 要求每學期選1項。
3.
學生係咪一定要最少學一種樂器(校內or)及一項體育活動
? 無要求,只需課外活動選1選,另校隊看小朋友自己能力去參加。
4. Weekend
需唔需要成日回校出席活動/集訓
? 暫時一次返去學英文,只限中一生。
5.
讀書/學習氣氛濃厚嗎
? 這個不清楚..暫時不知道。
6.
功課壓力係咪好大(比起其他B1中學
)? 我仔功課不多,好快做完,暫時未見他有壓力,仲成日放學打機,但識隔離班有同學成日做到12點, 對自己有要求,所以他比較有壓力。
7.
平日功課多唔多
? 同
8.
老師熱心教學嗎
?  這個不清楚...暫時只有10月中班主任打電話通知快大統測記得提小朋友溫書。
9.
如是男生會否好些, 因有些學校會在`自行時選男生以維持男女生比例? 這個不清楚..也不知我仔係自行或抽獎入..因為都係放第一位。
10.
收生會看重學生那方面表現-學業成績 or 課夕外活動? 同上

希望有其他更加熟的家長給你意見。

作者: kuen2348    時間: 15-5-4 21:40

今年升中適應班大概在7月及8月幾時,同有乜適應班要上?
作者: Himma0904    時間: 16-3-22 17:49     標題: 回覆:kuen2348 的帖子

請問各位師兄師姐,如果同區保小要第幾名先可以選保棠呀?

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5