用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 63屇 英詩 / 散文 朗誦
go

63屇 英詩 / 散文 朗誦 [複製鏈接]

學校不代報名, 要自行報名。

我未能決定哪一英詩 / 哪一散文 適合, 請問有無人知道邊度可以睇到 ????

謝謝。
   0    0    0    0

咁快有資料啦﹗上網找唔找到呢?

原帖由 chumamma 於 11-9-1 11:21 發表
學校不代報名, 要自行報名。

我未能決定哪一英詩 / 哪一散文 適合, 請問有無人知道邊度可以睇到 ????

謝謝。

請問那裡有資料?  我都想知多d.  謝謝!!

簽名被屏蔽

這裡有齊所有資料, 但我想要誦材內文內容。 邊間學校個網有 show 出來  ???  去年宣道有 show 出來比家長睇晒。

http://www.hksmsa.org.hk/e_speech_syll.php?PHPSESSID=8f623add8ede64015561b72d121b3b93

原帖由 shirley73a 於 11-9-1 14:08 發表
我個仔今日學校都派咗..我都奇怪今次點解咁早有??
不過暫時未有資料報邊首呀..

可自行報名???

我是經坊間朗誦中心幫我報名的, 他們收取 $100 行政費, 我個人覺得合理, 所以經他們幫我報名, 但他們的課程收費極極貴, 我不想比錢佢地賺, 所以自己上網問資料。

原帖由 karenlyk 於 11-9-2 08:21 發表
可自行報名???

Hi,

可否pm那間朗誦中心可代報名?
謝謝.

原帖由 chumamma 於 11-9-2 08:34 發表
我是經坊間朗誦中心幫我報名的, 他們收取 $100 行政費, 我個人覺得合理, 所以經他們幫我報名, 但他們的課程收費極極貴, 我不想比錢佢地賺, 所以自己上網問資料。

...

應該學校可以代為報名, 何不先問一問學校, 唔駛比人賺 !

原帖由 724mama 於 11-9-2 09:21 發表
Hi,

謝謝.

我間學校講明, 唔會幫人報名, 怕穿著他學校校服, 求其去到表演, 此舉免得影衰間學校, 即使你自費搵專人培訓, 佢地都唔肯幫我報名, 所以我要外求。

原帖由 KelvinMaMa 於 11-9-2 15:28 發表
應該學校可以代為報名, 何不先問一問學校, 唔駛比人賺 !

各位, 請不要問我那間朗誦中心名稱, 以免被誤會【做馬】【做媒】之嫌。

已 PM 我的家長, 對不起, 我不想幫人賣廣告, 恕不回覆, sorry ~~~~~。

原帖由 724mama 於 11-9-2 09:21 發表
Hi,
謝謝.

誦材應該只有會員有...OR 你可問問其他學校同級 & 同組別的小朋友家長.不過有些私人的朗誦老師會有,你可先上網看是文章名稱再去問人,不過要好似仲有幾日而已.
:lol:  :lol:  :lol:  :lol:  :lol:  :lol:  :lol:  :lol:  :lol:  :lol:   衍沂(咩咩)係5月4日出世,only5磅8! 6個月大時是一隻18磅1的臭小豬BB! 11個月出咗十隻牙仔啦!21~2磅左右啦

簽名被屏蔽

回復 2# maggielee 的帖子

誦才可以上九龍塘宣道小學個網站有得睇啦.
其實係一家四口子

我囝囝尋日學校派左表比佢..星期一交票$85比學校報名

http://www.mtchhb.edu.hk/download/other/1112speak.pdf   
(得詩詞同散文)

想請問, 朗誦係咪即係將原本完整地背出來+語氣+一些動作? 無論係任何題目?

回復 1# evacalbee 的帖子

最基本是要一字不漏朗誦出來, 字正腔調, 聲線要清晰.

要讀出詩中字裡行間的感情, 開心, 憂愁, 興奮, 擔憂, 疑惑...

動作反而不需要, 有都只可是好少及好輕微. 太多太誇可能會被扣分. 所以合埋雙眼聽小朋友是否能朗誦出詩中情感, 和讀字的準確度.

不過唔好太強迫練, 因為要反反覆覆練, 小朋友未必喜歡. 抱住比賽純粹係觀摩性質, 比小朋友出去睇吓其他人表現怎樣, 和他一起作自我檢討. 改善不足之處.

簽名被屏蔽

only member can help to do the submission

Reading the intruction in the web, only member can help to do the submission.  This is better to find a private class first and the mail submission deadline is 9 Sept. My private class, submission deadline on 6 Sept.
:sleep:

Anyone can tEll how many poem of primary 1 boy?? Thanksr
‹ 上一主題|下一主題