用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 Enopi (Maths)
go

Enopi (Maths) [複製鏈接]

Enopi (Maths)

my child has been studying Enopi for 2 years, still need to continue ?.  Any experienced mama can give me some advice ? or your past experience. thanks a lot
   0    0    0    0

what is your level now and your child age...

我囝囝由k2下學期開始學現Level 11,因本來小一入讀英數小學但現入讀中數小學,我正想好唔好停轉去學學林數,之前佢對數好唔敏感好大意,但學咗後d數好咗專心咗,有冇人可以俾d意見?thx!

level 11 應該到減數,尾段4位減數都幾煩,成日吾記借左位
我仔level 12 就到乘數了
如果小朋友有心機做, 米由得佢繼續
CRITICAL 以前K3,我仔真系好弱,而家叫做好左少少

原帖由 kkhon 於 11-9-5 09:14 發表
我囝囝由k2下學期開始學現Level 11,因本來小一入讀英數小學但現入讀中數小學,我正想好唔好停轉去學學林數,之前佢對數好唔敏感好大意,但學咗後d數好咗專心咗,有冇人可以俾d意見?thx! ...

我囡囡是今年5-6月才學enopi .

我和你都同問題, 都考慮緊要唔要轉學林呀 , 但enopi 又好似暫時都ok  .

其實公文ok 唔ok呀 ? 我囡囡對太死板的方式係唔得的。 

原帖由 kkhon 於 11-9-5 09:14 發表
我囝囝由k2下學期開始學現Level 11,因本來小一入讀英數小學但現入讀中數小學,我正想好唔好停轉去學學林數,之前佢對數好唔敏感好大意,但學咗後d數好咗專心咗,有冇人可以俾d意見?thx! ...

我個囝現在6 歲,係公文讀C LEVEL 除數,  公文只係得個計, 沒有埋解提目. 因小一讀英數, 係咪要轉ENOPI 好D.

我仔仔K2開始讀, 都讀左2年, 現在LEVEL 10 尾, 準備升LEVEL 11. (因為之前LEVEL 7,8 停滯左一陣) 現在剛剛升小一, 學校是中文數, 都林緊繼續讀定停左佢....

我仔學公文3年, K3開始, 公文只會不停計, 但基礎打得好, 暑假轉去Enopi, 學左1個月, 因為佢用英文, 我仔不懂理解, 由level 13開始, 我會再看2個月, 是否轉去Enopi.critical佢有心機做, 但現在再計2位乘數, 沒有太大興趣~

原帖由 oichai 於 11-9-5 12:58 發表
我仔學公文3年, K3開始, 公文只會不停計, 但基礎打得好, 暑假轉去Enopi, 學左1個月, 因為佢用英文, 我仔不懂理解, 由level 13開始, 我會再看2個月, 是否轉去Enopi.critical佢有心機做, 但現在再計2位乘數, 沒有太大 ...

如果吾識睇題目就放棄就吾系甘好; 反而應該是一個好機會, 等佢看多D英文題目,對不對

回覆 5# katrinafu 的文章

原帖由 saramum 於 11-9-5 15:23 發表
學林我都未試過... 公文我小朋友讀過, 我覺得無咩用, 名過其實! 無咩理解和應用題
學林可以一試嗎?? 一班有多少人?? 我朋友話有D 教育中心只係3-4人一班, 係唔係真? ...

我女今年小二,對文字題理解好弱,而家喺學林補數,開始見到小小進步,現階段學緊學校未教的題目,我也要求女兒先做好上學期課本所有文字題,希望今年考試會見到大躍進!!!

我安排星期日上午補(3-4人),老師又可以跟貼d,平日或星期六有5-6人!!!

我仔學校係中數, 但我照俾佢上enopi 數, 因為佢鐘意數自己要求學, 其實好多時都唔識解英文題, 咪當教佢英文咁教多樣, 順便學埋英文囉...

介唔介意講下 enopi 係唔係有分"專門店" 架?  我見到website有d寫住 "home centre" ??!!

"專門店"係唔係好d?

我想讚一讚e nopi 鰂魚涌

我想讚下 E nopi head center ( Quarry Bay ), 那裏有英文和數學老師各一位,她們非常盡心和有責任,是難得的補習老師。
我兒子由k 2 上到小二,一直很開心。

幾好學埋英文解題,女女k2學咗3個月計緊3位加双位,双位乘單位,除数有餘數但了减數未發力level9,想問enopi最多去到嘜level

我有朋友既仔仔係enopi 學數,個老師都幾好,令他很中意上數學堂,但我見enopi D題目同實際返學既進度有D出入。

完成小一上學期後,發覺E.nopi就算再升level,做的練習同學校教的進度唔一樣,尤其critical好多花巧嘢。呀仔學左咁耐冇錯令佢對數學好有興趣,返學計數好快,但我想配合學校的課程保持成績,所以最近剛開始轉去學數硏覺得比較全面d。

Itochu  Agree  發表於 12-1-21 10:42
‹ 上一主題|下一主題