用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 沙田體藝
go

沙田體藝 [複製鏈接]

請問升沙田體藝的秘訣??

點解好似無人認識......
   2    0    1    0

有舊同事個女入左, 她有參加校際田徑隊, 唔知有冇關係呢

回復 1# Whitesnow 的帖子

有些關係 , 請問她是否 b1 成績 .

need b1 & good at sport or art.

BUT how good they need on the sport or art???
of course get some rewards.

Any one have an experience???

Hi, Whitesnow,

可唔可以問問你個舊同事面試情況?
好似話一開始就要考體能, 唔知考d咩呢?

請問如果直資收了,是不是體藝就不會收?

cellon  Yes!  發表於 12-2-1 22:20

是,一旦接受直資學位的話,有關學生就不能再參加派位
原帖由 wyl 於 11-9-8 15:05 發表
請問如果直資收了,是不是體藝就不會收?

謝謝,那麼如果接受了直資,又是否可以在7月公布派位後再到體藝扣門?體藝是否有扣門位?
原帖由 ^^. 於 11-9-9 01:31 發表
是,一旦接受直資學位的話,有關學生就不能再參加派位

cellon  可以一試。  發表於 12-2-1 22:21

回覆 8# wyl 的文章

有,名額很少,估計4、5個吧!

於放榜當日取表申請,填寫一份簡單表格,無需個人檔案或推薦信。

學校邀請合適的申請者作筆試(中、英、數),然後面試(約半小時,全英語對答)

兩三日內已跟其他新生一般完成註冊手續和訂造校服^^

回復 9# ^^. 的帖子

明白了,謝謝!

回復 1# hazelhoho 的帖子

我囡今年入咗體藝讀中一,佢係修ART嘅,每年10月
左右體藝會有升中簡介會,你到時可以去聽吓,我都去聽咗2年!

回覆 1# creativy45c 的文章

其實揀中學最緊要你個小朋友鍾意,之後就再睇成績,我個囡因為由細到大都鍾意畫畫所以就揀咗體藝,成績如果冇BAND1但你ART或者PE成續好都可以試吓!
我個囡係BAND1成績,但係舊年同佢揀學校時都心大心細,因為體藝的入大學率只有76﹪,但係如果揀番我果區嘅BAND1中學有85﹣90幾﹪都有,但係再細心想吓,體藝嘅學生因為多唔同嘅出路,所以又唔可以同普通中學比較嘅!
都係果句啦!最緊要你個小朋友鍾意嘅學校,咁就喺邊都讀得開心!

請問小朋友報ART時,有冇有關的cert?除成績外
因為我小朋友都好鍾意畫畫,但一張有關的証書都冇,入讀機會大嗎?

回覆 13# ^曾小姐^ 的文章

祇要能夠證明小朋友對視藝有濃厚的興趣,有條件應付、享受每個循環週 7節的視藝課,以及多於一般文法中學的視藝功課。

有這方面興趣的小朋友,在過去多少也有參加過一些相關的活動、訓練班;至於奬項,雖然是有力的證明,但我覺得學校並沒有這方面的執著(獲獎與否要視乎天時、地利、人和—運氣,所以並不代表實力)

趁尚有一點時間,就快點參加這方面的活動。既可取一些證明,又可以多了解小朋友在這方面的興趣和能力。在小學階段,小女最喜歡的科目是視藝,每次做視藝習作時,都會全神貫注,十分投入,樂此不疲的。

倘若沒有坊間參加視藝活動的證書,成績上有沒有參加同類課外活動的紀錄呢?又或者,請小學老師和校長寫推薦書,重點說說小朋友在視藝方面的表現。

原帖由 ^^. 於 11-9-10 22:36 發表
祇要能夠證明小朋友對視藝有濃厚的興趣,有條件應付、享受每個循環週 8節的視藝課,以及多於一般文法中學的視藝功課。

有這方面興趣的小朋友,在過去多少也有參加過一些相關的活動、訓練班;至於奬項,雖然是有力的證明,但我覺 ...

謝謝分享

回覆 15# ^曾小姐^ 的文章

不用客氣。

補充一句,學校的確需要這些資料,才能從眾多的申請者中選出合適者參加性向測試;祇要你的小朋友取得「入場券」,到時就可以顯示自己的實力了。

我個女都想報讀體藝, 她都沒有證書和獎狀, 而且成績介符BAND 1 尾至 BAND 2頭, 她有持續參加畫班但未得過獎, 有沒有面試的機會??面試是考什麼的????

回覆 17# 正能量 的文章

機會是有的,不妨一試!

至於面試方面,學校會先從申請者當中甄選成績和其他學習表現都合適的考生參加體育或視藝性向測試,然後從中選出部分考生參加面試,主要考核學生的英語和溝通能力,以及學習態度。

祝你囡囡成功!

機會是有的,不妨一試!

至於面試方面,學校會先從申請者當中甄選成績和其他學習表現都合適的考生參加體育或視藝性向測試,然後從中選出部分考生參加面試,主要考核學生的英語和溝通能力,以及學習態度。

祝你囡囡成功! ... [/quote]

謝謝你寶貴的資料,另我想問下視藝測試是否要即場畫畫??咁同面試是否同日進行??

聞説面試分兩天,一天ロ試,一天畫畫,即場畫兩幅畫,其中一幅素描,主要看畫功如何,另一幅畫按主題畫,我想是考考小朋友的創意吧!
‹ 上一主題|下一主題