用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 學校樂器班,木管樂 or 銅管樂 ??
go

學校樂器班,木管樂 or 銅管樂 ?? [複製鏈接]

0    0    0    0

原帖由 ccffcc 於 11-9-5 18:18 發表
學校樂器班,木管樂 or 銅管樂, how to choose :

長笛, 單簧管, 雙簧管 or 巴松管

小號, 圓號, 長號, 次中音號 or 大號

先考慮小朋友喜歡邊種樂器的聲音啦. 另外, 學校老師不是會看看小朋友適合哪種樂器的嗎?
聽聞oboe和圓號是最難吹奏的, 小朋友可能需要較大的興趣才有足夠的動力和毅力去學.

醒目開學勳章

想請教一下有經驗家長,
咩小朋友適合吹管樂呢?? 係唔係要咀唇夠厚呢?
thx^^

原帖由 lillymarie 於 11-9-6 10:46 發表

先考慮小朋友喜歡邊種樂器的聲音啦. 另外, 學校老師不是會看看小朋友適合哪種樂器的嗎?
聽聞oboe和圓號是最難吹奏的, 小朋友可能需要較大的興趣才有足夠的動力和毅力去學. ...
棉花爸...棉花媽...棉花糖(BB糖)...

回覆 4# 棉花糖媽媽 的文章

醒目開學勳章

oic~ 多謝你解答呀~
我怕我小朋友唔夠氣吹咋, 佢比較瘦...........

原帖由 ilovethiscow 於 11-9-7 10:52 發表
咀薄 吹trumpet 仲好

回復 2# 棉花糖媽媽 的帖子

管樂, 有興趣就可以學吧?
我以前讀女校, 吹小號的女同學嬌滴滴, 但一樣可以吹得很好, 不會輸給別校的男生. 管樂隊全女班, 校際都攞過奬. 所以我相信只要有興趣就可以.
不過,
咀唇的厚度會決定小朋友學那一種管樂.
由最薄至最厚:
french horn, trumpet, trombone/Euphonium, tuba

但不可不提, 以上不是絕對的. 常有例外, 有些人是可以排除萬難, 達成目標的.

回覆 6# 棉花糖媽媽 的文章

醒目開學勳章

你們真的很熱心解答問題, 而我真係對音樂一竅不通的.....
我仔突然話想學小號, 佢仲好細 (4.5yr), 又瘦, 咀唇不算薄 (亦不厚) ....... 佢好似對吹既樂器 (管樂) 特別有興趣, 反之弦樂就唔中意.....
所以係度問下各位有經驗人士意見囉, thx

原帖由 lillymarie 於 11-9-7 11:25 發表
管樂, 有興趣就可以學吧?
我以前讀女校, 吹小號的女同學嬌滴滴, 但一樣可以吹得很好, 不會輸給別校的男生. 管樂隊全女班, 校際都攞過奬. 所以我相信只要有興趣就可以.
不過,
咀唇的厚度會決定小朋友學那一種管樂.
由 ...

回復 9# 棉花糖媽媽 的帖子

原帖由 棉花糖媽媽 於 11-9-7 11:35 發表
你們真的很熱心解答問題, 而我真係對音樂一竅不通的.....
我仔突然話想學小號, 佢仲好細 (4.5yr), 又瘦, 咀唇不算簿 (亦不厚) ....... 佢好似對吹既樂器 (管樂) 特別有興趣, 反之弦樂就唔中意.....
所以係度問下各位 ...

4歲半太細啦, 8歲先再考慮啦.

醒目開學勳章

你是管樂老師嗎?
我當然有興趣, pls check pm ^^

原帖由 ilovethiscow 於 11-9-7 11:49 發表
其實trumpet 咀有好多唔同 O既型號..

出唔同聲 也for  不同咀可以舒服...

一般由7C咀 (bach model)開始

其實咀厚係唔係一定唔可以吹 trumpet

當然唔係...

而點解話咀厚吹 trumpet 辛苦D

係因為 trumpet 個mou ...

醒目開學勳章

回復 11# lillymarie 的帖子

係呀~ 我知太細個呀~
我想6歲先開始, e+ 只係搵下資料咋~
麻煩哂你地 ^^

請問長笛, 單簧管學哪一種好D? 7years

簽名被屏蔽

請教下你用什麼準則去決定兩位女兒學長笛或是單簧管? 我完全唔識, 女兒自己揀左長笛 (就憑聽聲音和表演時的樣子), 你覺得是否兒戲左D? 我唔知道嘴唇呢類問題咁有影響...

簽名被屏蔽

回覆 16# w_y 的文章

我想問下大家,我仔仔初學單簧管,想問買邊個牌子好?請大家比些意見我

回覆 19# Babysiu 的文章

‹ 上一主題|下一主題