用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍禮賢學校 一望班家長召集
go

一望班家長召集 [複製鏈接]

有無家長的仔女係1H班,大家交流下啦。
   2    0    0    0

Hi, 我囡囡都係一望班架

回覆 1# dream_dream 的文章

good, goood, my son is Nick.  What is your daughter's neame.   is she happy in P.1H

大家好,我個女都係一班呀,佢叫做Ranee,返咗咁多日學,尋日終於寫齊功課,希望佢開始進入適應期,你哋搵咗默書未呀?我個女中文同聖經默書已經攪掂,今晚開始搵英文,但佢對英文比較擴拒,有排攪....我見到佢啲默書測驗我就頭都痛

回覆 1# cherrie^^ 的文章

我隻仔上發了星期燒,仲入埋醫院,中了副流感,上星期六退晒燒,星期二先返,點知昨晚又發燒,真係好唔捱得,下週一仲要默中文,真擔心他身體,需要時間適應小學的全日制活,他每天回來很累,現在病假仲多過返學,係,聽仔講一望班現得28人,你問問亞女是不是喇

噢....副流感咁大件事?我上星期都有聽個女話有同學仔發燒無返學呀,唔知係咪係個仔呢?希望你個仔快啲好返啦
得返28人?咁咪好囉,3X人我覺得太多,等我今晚問下佢先,不過佢都係一舊雲,未必知...

他剛退燒,希望他快些好番喇,他都想返學,返學都很開心,因每天都可以去小買部買零食,好低層次呀。現還未溫默書因他常病,星期一又要默書、又要背詩,都唔知溫得邊樣

回覆 1# billiebb 的文章

請問你知否如何上網check手冊,我唔識check呀

你個仔係咪9號仔呢? 佢退咗燒啦?就好啦,聽日可以返學嗎?
我已經無再比錢個女返學啦,因為佢試過買5粒燒買食,食完唔食午飯,所以唔會再比:;pppp:
網上check功課>學校網頁>學生天地>E-Learning>網上功課系統

我睇啲通告,見到英文默書要默呢啲字,唔知我有無睇錯?不過我直係希望睇錯,咁細嘅小朋友點記到咁然嘢,默中文已經好多嘢要記,重要默聖經金句,啱啱先發現原來重要背詩,真係想死!
英文默書:
A monitor 
A group leader
A classmate 
An English teacher
A class teacher
A headmaster
A headmistress 
A school bus driver
A janitor 
A prefect
This is
He is
She is 
We are

呀,有同學退咗學,你個仔嘅編號可能會唔同咗,係咪朱同學呢?

yes, he is Chu x ching, today he still no school, but now is ok, he has seen中醫 yesterday night, and now is stable and no fever.  he is weak and so if he is sick, he always need to see 中醫去 埋尾,today morning he is at home to review 中默、背詩及金句,英默完全未溫,you are right, 英默是默這樣多。
Nick is no school for about two weeks, 有排追 進度,
my son is no problem in having lunch, because he like eating. he always say that he is the one who can 吃完整個飯 盒。
hope we can see at 8/10 parents' day.

係呀,我個女都話你個仔無返學呀!無發燒就好好多啦,睇中醫幾好,我個女有時都會睇中醫㗎,希望佢可以快啲返學啦,我個女好鍾意返學!
你就好啦,我個女勁唔鍾意食嘢,係屋企食餐飯要食個幾鐘架,更何況係學校?係學校日日都係食得一半,瘦咗好多呀!不過佢今日同我講有個大姐姐睇著佢哋食飯,個大姐姐見到佢食得一半,要佢食多二十啖,我不知點開心!
家長會個日我要返工,去唔到呀!

what is your daughter's name?  i want to ask ask nick nick know her or not?

Lai Lok ting^^
佢無返咁多日學,實唔記得啦!

od course, he don't know your daughter ,懵豬一 名。
hope out child have good experience and happy experience in chinese dict. today.

我都擔心我個女今日默書會大頭蝦,會臨場失準...佢英文重有5,6個生字未識,都唔知點算?佢唔鍾意英文...

1F 班派了,29人100分,勁 呀,nick只是串 了4個,大鑊,太多 嘢做,追唔切,昨天做完功課 都9:00pm,書包都執唔到便 捉他sleep費事 又病。

依??尋日唔係功課堂嗎?我個女係學校做哂了,所以尋晚好可以輕鬆!
唔知1H班幾時派默書返嚟呢?好緊張呀,佢就話自己識哂,我係驚佢大意啫!

我見隔離班有本word bank,但我只見過一次,之後就唔見咗了,你有無呀?
‹ 上一主題|下一主題