用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港華人基督教聯會真道書院 擅復辦問題培訓 真道校長最快今辭職
go

擅復辦問題培訓 真道校長最快今辭職 [複製鏈接]

擅復辦問題培訓 真道校長最快今辭職 明報 –

【明報專訊】直資學校將軍澳真道書院去年被審計署批評行政混亂,大半年來問題仍未解決。據悉校董會強烈不滿校長丘日謙拒絕落實改革,丘日謙在失去主要校董信任下,最快今日以健康理由辭職。接近校董會消息更指出,審計報告揭發學校曾以學費收入舉辦免費內地校長培訓班,校董會在報告曝光後已經叫停此事,但丘日謙今年卻未經同意私下復辦,一年動用校款約70萬元,成為校長下台導火線。
消息人士指出,校董會將另委校長和副校長,整頓學校行政,最快下周舉辦家長會詳細交代。真道書院發言人表示,對事件不予置評,有需要學校會在網頁交代。
立法會議員張文光認為,審計報告發表至今快將一年,政府和辦學團體均有責任確保學校撥亂反正。他表示,學校若能在開學前換人會較佳,但目前真道校董會已有兩名教育局委任的獨立校董,相信即使換校長,仍可確保學校正常運作。
去年11月審計署發表審計報告,批評真道書院校長丘日謙和校監陸幸泉,被揭發以個人名義作信託,持有由逾千萬校款購買的西貢村屋和將軍澳居屋共3個物業,報告又揭發學校每年免費接待1000名內地校長到真道接受培訓一星期等。
丘日謙稱培訓無礙教學
事隔一年,學校有多項改革,包括成立應變小組,今年5月,3個物業復歸學校名下,又委託會計師整理帳目等。不過,接近校董會消息指出,今年3月一名來自雲南的校長培訓班學員在校內跳樓自殺,校董會才發現被審計署狠批的培訓班,竟在未經校董會同意下復辦,故立即要求丘日謙終止計劃,並提交報告。
消息人士稱,早於去年12月,校董會已通過,包括校長培訓等「對外事務」,須先知會校監和獲得同意,丘日謙卻違反指令。校長向校董會交報告,指接待訪客(包括校長培訓)的外事組職員,每年薪酬約佔全校開支的1.5%,駁稱培訓不影響教學。
年花70萬培訓內地校長
但校董會對此解釋強烈不滿,指學校開支一年約4600萬,1.5%資源用作內地校長培訓已相當於70萬元,金額不菲,撥款全未經校董會同意。消息稱,校董會認為學校正職是教學,審計署亦已提出批評,再無必要開辦校長培訓班。校董會推算,培訓班在審計報告前已運作多年,歷年所涉校款累計達數百萬元。
校董會與丘日謙多次討論後,雙方仍有嚴重分歧,丘日謙決定辭職,校董會亦準備接納,最快今日公布。
明報記者
   0    0    0    0

對大家有冇影響??

http://www.logosacademy.edu.hk/frameset02.htm

真道校長辭職通知。

校監:連我都管佢(丘日謙)唔住,不如我自己辭職好過

就係唔知幾時先有2nd in 同埋學校唔知有幾多野會唔同左!

原帖由 per 於 11-9-26 16:01 發表
對大家有冇影響??

有關丘校長在2nd Interview的安排, 我已是不明所以...
6月尾到現在, 什麼通知也沒有, 人已呆了....

原帖由 creamychoy 於 11-9-26 17:10 發表
就係唔知幾時先有2nd in 同埋學校唔知有幾多野會唔同左!

又考慮少一間直資lor

原帖由 gooday 於 11-9-26 09:38 發表
有關丘校長在2nd Interview的安排, 我已是不明所以...

有2nd Interview嗎??

原帖由 麥兜媽 於 11-9-26 17:51 發表
又考慮少一間直資lor

Now, may be a better choice.
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

原帖由 gooday 於 11-9-26 17:38 發表

我哋上年6月in, 今年8月先有結果,仲要係有家長打去教育署,由教育署打去學校問,佢先8月寄封信黎問我地如果想要位,就sign back返去比學校,根本係無諗住讀啦,不過真係心心不憤,收$200報名費,一年多都唔比個result人!
同教育署講時,佢地話大抽獎前,一定要有結果比家長架!行政十分有問題!得就得,唔得就唔得,有咩可能成年,學校回復係,要等校長得閒時,就抽d黎睇吓收邉個喎,一睇就要年幾~

甘忙, 重有時間搞培訓?!

原帖由 GBM 於 11-9-27 01:29 發表

我哋上年6月in, 今年8月先有結果,仲要係有家長打去教育署,由教育署打去學校問,佢先8月寄封信黎問我地如果想要位,就sign back返去比學校,根本係無諗住讀啦,不過真係心心不憤,收$200報名費,一年多都唔比個result人!
同教育署 ...

DBS 上年都係o甘wor.
[size=large]祝大家都有個肥肥白白健健康康既BB!!!3/3 = 3.4kg4/4 = 4.7kg6/5 = 5.97kg6/6 = 6.99kg6/8 = 8.2kg
沒有難教的孩子
只有懶惰的父母

原帖由 **芳芳** 於 11-9-27 08:41 發表

唔係喎...應該只係最尾個一兩個位...
正式取錄個ROUND係12月出RESULT既...就算WAITING好多人都係一月通知...
Hi! 我有兩隻化骨龍!

原帖由 **芳芳** 於 11-9-27 08:41 發表

DBSPD?  無可能啦, 絕對唔會成年都無個回音比你, 你講緊係咪叩門位?

回復 11# GBM 的帖子

咁咪係,最早 in,最遲有 result。真係揾黎搞! 希望下任校長唔係咁啦!

頭先睇經濟果份新聞, d 校董會俾足面前校長, 又話多謝前校長甘多年貢獻。

其它唔討論,我最唔明個校長一年要培訓 1000 個國內校長, 每人一星期,當年中無休, 每個星期都要招呼 20 位校長。 甘到底系邊一類即培訓? 需唔需要間學校即老師幫手呢?

原帖由 Hihiha 於 11-9-27 13:06 發表
咁咪係,最早 in,最遲有 result。真係揾黎搞! 希望下任校長唔係咁啦!

舊年真道其實係10月頭開始出RESULT既, 佢地係用地1ST INT result 幫所有申請人排左條好長既隊...一路2ND INT一路收, 而唔會REJECT人既...

因此有人10月就有OFFER, 有人就會遲過六月叩門...
Hi! 我有兩隻化骨龍!

I met this Principal during my nephew 2nd interview, I was very impressed to him and appreciated to him.

Actually, he was very nice and with "heart" in education.
‹ 上一主題|下一主題