用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請返過兩間KG的朋友幫忙!!
go

請返過兩間KG的朋友幫忙!! [複製鏈接]

很想很想請曾有相同經驗的媽咪分享,讓子女返兩間幼稚園的好與壞,對升小一有優勢嗎?

1    0    0    0

睇你两間KG嘅性質, 對升小一幫助唔多,但對小朋友睇你想佢吸收到D咩,再係面試時是否表現到出來~

本人小女之前上午讀國際KG,全校90%為外藉老師,80%為外藉同學, 下午再讀LOCAL KG
~結果:(國際校)小女兒由入學初期聽唔係好明成日周圍行到後來可以自己同同學仔傾計,見到外國人唔怕羞主動打招呼有問有答及揀圖書必定揀英文書

(LOCAL 校) 懂得中文,普通話及?序,品德 **因國際校好free

** 壞處- 睇小朋友身體可否接受因無午睡,所以小女兒接受到, 但到兒子就唔得啦! 所以家姐k2下学期同細佬一齊轉回全曰制英文KG~~

回復 2# irene_siuling 的帖子

很多謝你回覆。那麼,你女兒已\選擇讀國際小學嗎?

報小一時會寫讀邊間lei?

其實可唔可以寫哂兩間呢?唔知D小學接唔接受E種學習模式?

Not sure if this would help for P1 application, but definitely good for your child if he/she can absorb knowledge from both kindergartens (local and intel). My son also went to two kins, I attached certs of both, and all primary schools accepted the documents.

回復 3# 4589 的帖子

~我無報國際小學,衹報私/直資的英文小學及英文程度比較好嘅津校.
~報名時我都附上两間KG嘅資料及校內相片及國際KG推薦信,希望有幫助啦.

多謝 harbinhk 和 irene_siuling 的回覆!
其實如果小朋友有時眼瞓,你哋會選擇請假,還是用其他方法去克服?

回復 10# baba987 的帖子

謝謝你。
其實可能每個case都唔同......
又如果功課不是問題,而下午校較輕鬆,以其代替 playgroup, 你覺得如何?小朋友真的像返工般辛苦嗎?希望你可以繼續分享一吓你朋友既case!

回復 12# baba987 的帖子

謝謝你。
你提到很多名校也主張kg小朋友快樂同探索成長,又係喎,但名校課程不是多數很深的嗎?小朋友KG時課程太淺,不知銜接上有沒有問題呢!
其實如果我讀得,就預左比將來的小學知(因我唔鍾意講大話)。至於你提到
的「學課外活動取cert」,我知九成九家長都有做,我自己上年都有......但我又覺得大部份cert.都冇乜意義。

回復 13# baba987 的帖子

其實我都覺得可能大人仲辛苦過小朋友呢!很多謝你既分享,又點會鬧你呢?!

小女pn時全日班,學校有nap,好happy. e+k1上午班,下午再上一個興趣班,之後nap,望落係比之前累少少.

睡眠對小朋友好重要,我5會選擇讀兩間kg.

回復 16# pandabonita 的帖子

多謝你既分享。
咁你女女上playgroup有冇眼瞓?定係又係有得玩,唔洗瞓?如有睡意,唔知playgroup D導師會點處理呢?希望再分享!

原帖由 4589 於 11-9-28 21:44 發表
多謝 harbinhk 和 irene_siuling 的回覆!
其實如果小朋友有時眼瞓,你哋會選擇請假,還是用其他方法去克服?

kids need more sleep time than parents, they feel 眼瞓 because they need nap time.

克服眼瞓?   may be you can refer the story 懸樑刺骨

e+應該冇,佢都係有得玩就5會瞓o個d,放左學食少少野就即去pg,3點前搞掂,但好多時返屋企途中已瞓着,我覺得7am-3pm應是佢limit .

囡囡如眼瞓會5理3721照瞓,半年前試過一次上playgroup 時 pa 係臺到瞓着,導師打电話問我地想5想早d接,但我地話尤佢瞓到落堂.

原帖由 4589 於 11-9-29 11:41 發表
多謝你既分享。
咁你女女上playgroup有冇眼瞓?定係又係有得玩,唔洗瞓?如有睡意,唔知playgroup D導師會點處理呢?希望再分享!

回復 18# Sumyeema1 的帖子

Thanks for your reply.
但小朋友總有眼瞓既時候呢!例如返playgroup 前 或返緊 playgroup 既時侯......相信大家都試過吧!你會點處理?請賜教。另外看過一些資料說,3歲小朋友需要 10 -12 小時睡眠時間,你覺得正確嗎?
‹ 上一主題|下一主題