用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 幼稚園讀下午校有什麼好處?
go

幼稚園讀下午校有什麼好處? [複製鏈接]

有子女讀下午校的家長,可否分享分享小朋友讀下午校的好處及不便,讓我參考一下...謝謝~~~
   1    0    0    0

醒目開學勳章

原帖由 dearQQ 於 11-10-25 13:06 發表
有子女讀下午校的家長,可否分享分享小朋友讀下午校的好處及不便,讓我參考一下...謝謝~~~

好處
1. 可以睡到自然醒
2. 冬天上學的時間有陽光,不會太凍
3. 不用太早睡,家長夜晚可以有更多親子時間(很多家長也是ot一族吧)
4. 課外活動如安排在平日早上,報讀的人數相對較少,隨時變單對單課

壞處
1. 如小朋友仍需午睡,上課時可能不夠精神(我家細佬有時放學搭校車都會訓著左)
2. 時間比較不好用

謝謝大家的分享
我兒子習慣上午睡至七或八時醒來,約十時半睡一睡,下午四時半又睡一睡,晚上都成十時半先入睡,現在讀全日n班,上午老師話佢很想睡,捱到午飯後他才肯睡一小時,回家四時半又睡,以他這個習慣,我都不知道應該讀上午好還是下午好,又怕上午要一早趕著搭校巴上學,或會因見我上班而大喊....
一直沒有考慮讀下午,但家長講座老師話返下午的學生情緒較平靜,我才想一想...,希望再聽聽大家意見...謝謝

原帖由 dearQQ 於 11-10-25 13:48 發表
謝謝大家的分享
我兒子習慣上午睡至七或八時醒來,約十時半睡一睡,下午四時半又睡一睡,晚上都成十時半先入睡,現在讀全日n班,上午老師話佢很想睡,捱到午飯後他才肯睡一小時,回家四時半又睡,以他這個習慣,我都不知道應 ...

我也煩惱這樣, 如果心儀的幼稚園收了下午班都唔知點算好! 我覺得下午班會整亂咗小朋友嘅生理時鐘!

去年N是全日,今年K係下午班,原先都擔心,不過好快就會習慣.
呀女初頭試過12點叫眼瞓,抱著出門口等校車,車到叫醒佢,OK.

有時就放學回程瞓到埋站...至7點起身!

我想唯一好處係早上唔駛趕餐死,唔係咁好既地方,就係時間冇咁好用,遲D想學野就要用D星期六日...

以我所知, 有D學校都係今年上, 就下年下. 如果有位俾你, 咁你會唔會唔讀呢?
我只相信小朋友的適應係好快的.

我個人梗係偏好上午班, 時間好用d, 同埋我成日覺得朝早腦根會清淅d, 咁樣學野就有好處.  加上都仲好細, 一定仲需要午睡, 所以返下午班就呢樣野煩....
前幾年我大女見學校時, 都仲夠膽指明只要上午班; 但到今年同細女見學校時, 知道競爭大, 都會話上下午班都ok.....因為真係怕咁樣仲局限左佢, 到時無學校收就弊. 如果真係編左佢入下午班的話, 到時再諗吓點安排佢作息時間表.

我由細到大都讀上午班,所以都想囝囝讀上午班,下晝可以睇下卡通片或出去學下野。不過佢係超細b,想入心儀學校已經好難,所以都會報埋下午班...

醒目開學勳章

其實當初都覺得上午班是很好的, 但因為我個女學校普英得下午, 所以都讀下午班, 但現在發覺下午班對我來說真的太好:
1. 我是要返工的, 回家食完飯已經8點, 跟住同小朋友做下功課, 洗白白, 睇下書, 都已經差不多11點了, 然後她才去睡, 早上可以9:00才起床, 如果上午班, 她7:30便要起床了, 我見早上的校車8:10就要接小朋友了.

2.另外我個女K1下學期已經不午睡了, 我有很多其他朋友都一樣小朋友不午睡了, 所以我諗只係開學初期要適應

我覺得幾好,大人同小朋友都無咁辛苦,而且通常都無咁多人讀,少病咗!

我的仔仔正在讀N1pm。本來我都好唔鍾意pm,因為仔仔下午要睡覺,但返咗學之後,連午睡都戒埋,放學430返到屋企吃下午茶,630吃晚飯,900吃奶,930之前一定瞓著。每天大約900-930起身,我覺得他適應得很好啊!
他現在只不過是23個月,所以各位媽媽們不用太擔心!

回復 11# marcuscyrus 的帖子

Totally agree and want to add one more good point for pm class:

Much better teacher-student ratio for pm class than am class.  In my kid's school, there are 28 students in am class but only around 18 students in pm.  Same number of teachers in class.  The smaller number of students in class can allow more small group discussions and enhance students' participation in class.

原帖由 hoihoima 於 11-10-28 12:31 發表
Totally agree and want to add one more good point for pm class:

Much better teacher-student ratio for pm class than am class.  In my kid's school, there are 28 students in am class but only around 18 ...
Yes! Totally agree! Especially good for 'small B'!!!

真係多謝大家分享,因兒子而家上午又瞓一次下午又瞓一次,我都唔知佢大左d就點瞓,但認同下午會小d學生,又唔使趕住起身返學...

我見有學校會提供課外活動,係咪多數下午放學後先會有??

回復 14# hoihoima 的帖子

同意, 我個仔都係返pn下午班, 得18個小朋友.

除以上好處之外重想加多樣就係BB早咗瞓,自然私人時間都多咗可以做多好多嘢!

坦白講,除了瞓多一點外,真係諗唔到!

好多好處ga wor!

下午班易入d
佢番左學多d私人時間! 可以行下街... 如果上午班, 佢放學d鋪頭都未開~:p
可以訓晏d
就算夜晚出街夜左都唔洗太緊張!

如果你係番朝9晚5 o既mama, 又未必享受到呢d好處~!!!
‹ 上一主題|下一主題