用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 民生面試形式??
go

民生面試形式?? [複製鏈接]

Any mama know the interview format for 民生?  

My daughter will interview on this Saturday at 3:00pm.

Many thanks!!!
   3    0    0    0

請重溫親子王 vol.80, good luck!

http://iread-st.com/smartparents/

若如親子王所言, 俾得你兩個家長入去, 一定分散你地, 分分鐘叫班 C6 去group interview 添呀!

原帖由 mabelcass 於 11-11-9 18:14 發表
Any mama know the interview format for 民生?  

My daughter will interview on this Saturday at 3:00pm.

Many thanks!!!

不能交換的吧!!

我都想知兩個家長會以何種形式進行, 會唔會係以下:

一係捉班C6去群毆 (group interview, 一定不會讓C6閒著), 一係俾C6+C9一齊同小朋友發問 (等你地兩公婆有無即場打交) .

有無過來人分享下呀!?

想問是否一定要兩位家長一齊in? 若果只得一位家長得閒去, 是否會印象分不好? interview又會如何呢?

已問老師一個家長答問題,另一個家長陪仔女玩遊戲,但記住兩個都要去!民生係一間好睇誠意,好重視親子關係同家校合作的學校, 反而唔睇大細B, 希望有心人入到啦!

我上年去面試都係爸爸媽媽一齊去, 但係老師只係問小朋友及媽咪問題, 我囡囡什麼都答晒, 但係都係後補位

今年既然轉制, 估計面試形式未必跟去年一樣.

上年我地去的時候, 當時因為太多人, 有老師建議我地只需其中一個入去, 但入到去的時間, 同組(約8小朋友)有一半都係父母相陪的. 所以就算今年只得一名家長可以入內亦唔奇.

面試時, 老師逐一向正在玩緊的小朋友問問題, 之後再問家長一d 簡單問題. 同組只有一個小朋友初初唔太願意講野, 但老師問完其他小朋友之後都再以玩具引佢講野, 所以基本上個個都有答問題.

所以有時收唔收, 真係好講"luck""眼緣"... 始終學位有限, 就算小朋友做足要求, 亦未必可以有學位. 希望大家保持平常心.

你地做左份家長問卷未? 我而家煩惱緊點答...呢份野睇黎都好重要...

我都煩惱緊填問卷,好似要入學真係好更難!好難用平想心地做!

原帖由 阿仔媽媽 於 11-11-10 10:48 發表
今年既然轉制, 估計面試形式未必跟去年一樣.

上年我地去的時候, 當時因為太多人, 有老師建議我地只需其中一個入去, 但入到去的時間, 同組(約8小朋友)有一半都係父母相陪的. 所以就算今年只得一名家長可以入內亦唔奇 ...

吓 , 咁我單親點兩個都去呀

回覆 3# doni 的文章

幼稚園都係佢地嘅開始,第日考小學比現在重煩!

outbind://123-000000007888A3DB52BB5E45A542D79211CD2B19C4722600/http://www.babyfashionkingdom.com/user/Image/slanime4.gif

既然已交了
Questionnaire, 相信不會問家長太多問題.

可能都係睇你點同佢玩, 速速“秒殺”左班家長算勒. 不過真係驚佢來個group interview 都唔定.

去完TT個GROUP INTERVIEW,我都怕怕
因為真係完全估佢唔到??

點解我打去問,個OFFICE STAFF話兩個家長定一個家長都無影響既?

原帖由 kayleymum 於 11-11-10 10:11 發表
已問老師一個家長答問題,另一個家長陪仔女玩遊戲,但記住兩個都要去!民生係一間好睇誠意,好重視親子關係同家校合作的學校, 反而唔睇大細B, 希望有心人入到啦! ...

i also think that the format of interview will be different from last year!
Hope the parents who will interview tomorrow may share their experiences to us!
I will interview at three pm tomorrow!

‹ 上一主題|下一主題