用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 要他開心過三年放棄谷功課會後悔嗎?
go

要他開心過三年放棄谷功課會後悔嗎? [複製鏈接]

想給他過三年開心快活的幼稚園生活!著重啓發教育的蒙特梭利幼稚園。但放棄了名校學席,不要谷功課死讀書,將來上小學,會追不上而怪責我嗎?
怎樣選擇好呢?比自己㨂工作更難!
   0    0    0    0

為什麼有學券就一定要功課淺?選擇有學券的一定上不了好小學,考到也追不上嗎?

原帖由 jaca 於 11-11-17 16:19 發表
為什麼有學券就一定要功課淺?選擇有學券的一定上不了好小學,考到也追不上嗎?

為什麼有學券的一定上不了好小學?TT、真光、聖瑪加利大等都有學卷wor

有學券doesn't mean功課淺, just some contraints must follow pre-primary education system.

原帖由 jaca 於 11-11-17 16:15 發表
想給他過三年開心快活的幼稚園生活!著重啓發教育的蒙特梭利幼稚園。但放棄了名校學席,不要谷功課死讀書,將來上小學,會追不上而怪責我嗎?
怎樣選擇好呢?比自己㨂工作更難! ...

建議你要看看小朋友性格,如果是不喜探索既性格,你叫佢上蒙未必開心,如果係受教小朋友,上谷既學校不代表佢唔開心

原帖由 Cutemom0808 於 11-11-17 04:51 PM 發表

建議你要看看小朋友性格,如果是不喜探索既性格,你叫佢上蒙未必開心,如果係受教小朋友,上谷既學校不代表佢唔開心

好同意!

回覆 4# LUCUSMaMa 的文章

原帖由 sumaggie101 於 11-11-17 17:11 發表
無錯,係政府gei錯,因為好多人心中都標籤左 - 有學券中文係無咁好的學校

其實學券唔學券........政府多鬼餘..............咩叫9年免費教育??????????  總之係3歲的小朋友,一年比家長claim一次,e.g. 1年每人可claim學費的 ...

重有標籤左Kln Tong高人一等

回復 1# Cutemom0808 的帖子

回復 9# jaca 的帖子

好同意. 之前民生, 宣道, St. Paul都收學券. 咁有冇人話佢地淺呀??? 大家都話E幾間學校好好. 所以根本就唔關有冇學券事. 不過有D家長比咗錢去D唔收學券的學校就會講D嘢去justify比咗錢係會好D攞番多嘢啫.

醒目開學勳章 王國長老

我2個小朋友都讀緊所謂新思維直資小學, 愉快學習果d, 今年女女p6, 打算直上一條龍中學, 死少好多細胞
作為一個小學家長, 我會咁答: 你想開心, ok, 但你要plan清楚條路點行, 唔好講傳統名校, 就算想入間開心既一條龍小學都要過5關斬6將的, fyi, 我小朋友間學校, 今年1600人考, 120個位, 唔好以為簡簡單單唔駛裝備開心完至算, 除非你真係抱住"抽到邊間就讀邊間lor, 無所謂"既心態; 到時入唔到龍校/直屬學校, 小3開始你又要開始為升中而煩惱
我會咁建議: 識上bk既家長, 揀學校時都一定精挑細選, 無一間學校係完美的, 邊樣唔夠, 自己補足佢, 你揀蒙仔幼稚園, ok呀, 但就要留意下有咩其他方面需要為考小一而裝備, 包括睇多d書, 認多d字, phonics我都好建議學, 對小朋友學英文好有幫助, 中文唔夠就學中文, 英文唔夠就學英文, 操fit小朋友, 到k3時考到間心儀學校, 傳統又好活動又好, 到時放下心頭大石, 至決定放唔放鬆都唔遲:)
有呢個認知, 你會對自己決定有信心d

但以”平均”來說, 是事實

一齊也是缘份, 信直學, 之後睇際遇

我諗大家要清楚一件事,學校只有分重視傳統學術教育或創新啟發教育,沒有分谷或快樂學習。 學生讀傳統學校一樣可以好開心,讀新派學校亦不代表一定會愛上學習。就算KV的小朋友其實都十分喜歡上課,沒有讀到失去童真這會事。

老生常談就當然係話睇小朋友本身性格,但現今香港,其實係睇家長本身既性格 / 期望多D!

如果家長本身係怕孩子「輸在起跑點」既,就算小朋友本身鐘意探索,我估佢地都唔會比佢地蒙唔蒙!

我覺得應該要睇番小朋友既天性同埋每個發展階段,以大人既角度去衡量,其實對小朋友係唔公平!

不過我亦不得不承認一樣野:o係呢個已經變左型既香港教育制度下,家長真係好難取捨!

如果比我揀,我會希望小朋友有一個快樂既開始!

其實樓主唔應該擔心上到小學跟唔上課程,你比得佢讀蒙特梳利都應該會報其他興趣班。
不如你想下佢適唔適應一般小學仲好,如果考直資或私校,你可以幫佢揀比較冇咁嚴,但都要人地收先得,如果派位嘅學校,就要坐定定,教學方法完全唔同,我本來都好似你咁揀,但睇住身邊嘅朋友幫佢地仔女由k2轉返去普通學校讀,都係因為適應問題而轉。
其實想小朋友讀得開心都有唔少選擇,我阿女而家係北角民生到讀pn,佢地冇分國際班或本地班,全部每曰有英文、一星期有普通話兩堂,老師好有愛心,我見其他小朋友都讀得開心,我自己帶返學放學睇到嘅,佢地都係活動教學架,阿女每日都好開心架。

仲有呀,幼稚園有幾谷呀?又唔需要考試,谷係因為家長要小朋友學太多野考小學咋。

唔係架,好多幼稚園好谷架,有學卷同無學卷確實在學術上有好大分別,並唔係有錢人去睇唔起學卷制,同埋睇下要小朋友上咩小學啦!好多直資都都係要考好多野,唔係輕鬆易事,有學卷太多講師生關愛,無學卷大多學術好,睇下你自己要D咩啦!九龍塘唔一定好,但大多好既學校都喺九龍塘,幼稚園輕鬆D都有好處架,但上到小學就好辛苦,係媽媽同小朋友一齊辛苦,要預左,如果心態係諗住大抽獎,去到邊間就邊間都無所謂,到小學既成績好唔好都無所謂,咁就真係無所謂,我大女細個時讀左青衣一間好好既小學,小一已經讀緊全英既化學,佢全級考三十幾,平均分係96.6,我朋友個仔係同級,全級考106名,平均分係96,差0.6分可以差得如此遠,但入到尼類小學,80幾個%都係入讀BAND ONE 中學,大女宜家已經預備考大學,成個讀書旅程係辛苦,最重要係英文同數學,幼稚園打底更緊要,所以細女宜家考幼稚園,我都係以英文同數學做主打,谷唔代表唔開心,同埋,香港既教育制度就係咁,死谷難谷,要進入香港既教育制度就係咁,當然,都要睇返經濟,如果自己經濟唔許可,都要自己辛苦D,在家自己買補充同小朋友做囉!以前我大女細個時我無錢,都係讀屋村果D架咋!但我自己在家又同佢上堂架咋,如果唔係咁, 入左好既小學都要做墊底果D,希望我細女都考到心儀既幼稚園啦!都希望你地小朋友都係啦

其實在小朋友6歲前這個年紀,是不會覺得學嘢是辛苦,在他們眼中,所有事物都是新奇,如果從小就習慣上課的模式,到佢上小學便不需再重新再適應一次,所以,真的要看看家長想給他讀什麼小學,如果係傳統政府學校,就算是普通的,小朋友上小一時都會跟得很辛苦,如英文默書,小一很快便要默10個生字,5句句子,如果整個幼稚園都冇串過字,真的會追得很辛苦,到10月已經要測驗,真係會追到怕,先苦後甜?先甜後苦?真係要3思,個人分享

‹ 上一主題|下一主題